Șomerii nu au nici o șansă să devină afaceriști
• un șomer simplu, care are ca singur venit indemnizația de șomaj, nu va putea în veci să-și deschidă propria afacere, chiar și dacă ia credite • problema este că nici creditele nu sînt la îndemîna celor fără un loc de muncă • pînă în prezent, doar două șomere au obținut credite, dar și ele au avut sprijin financiar puternic de la familii sau prieteni
Adina Răchiteanu a lucrat, pînă în 1999, ca funcționar la Banca Agricolă. Cînd aceasta a dat faliment, Adina Răchiteanu s-a angajat la o altă firmă. N-a stat nici aici decît pînă în 2001, cînd a reușit să plece în Anglia, la un curs de cosmetică. În 2002 s-a întors în țară, s-a înscris la șomaj și atunci s-a gîndit să-și deschidă propriul cabinet de cosmetică. A primit, cu ajutorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), un credit subvenționat de 800 de milioane de lei. Însă chiar ea recunoaște că întreaga investiție a costat-o 1,6 miliarde de lei. Restul banilor au venit dintr-un alt împrumut bancar și din rezervele familiei. „A fost greu, dar sînt optimistă că voi reuși în afaceri, fiindcă sînt pregătită în domeniul acesta. Pentru un șomer de pe stradă, care nu dispune de un alt ajutor financiar sau nu are cum să ia bani de la bancă, este foarte greu să pornească în afaceri, să-și pună în practică propria idee. Este imposibil”, ne-a declarat fosta șomeră.
Adina Răchiteanu este un caz fericit. Soțul ei are firmă și a putut s-o ajute să înceapă și ea o afacere. De fapt, cu excepția ei și a unei alte șomere din județ, pe care a ajutat-o tatăl ei, nici un alt șomer din județ nu a mai izbutit să-și deschidă o afacere pe propriile puteri. Nici nu au cum. Legislația permite tot felul de inițiative, însă dacă încerci să le pui în practică înțelegi rapid că nu se poate. Că îți trebuie bani mulți și, fără sprijinul cuiva dinafară, chiar și cu banii de la bancă, dacă îi primești, tot nu poți face mare lucru.
Șefii AJOFM recunosc că nu se poate fără bani mulți
Legea permite ca întreprinzătorii mici și mijlocii și șomerii care doresc să inițieze o afacere să poată lua credit subvenționat de la AJOFM Bacău. Banii sînt gestionați de BCR, dar banca nu acordă nici un leu, dacă șomerul nu girează cu un bun personal, de regulă o locuință. Ori știm cu toții că șomerii abia își duc traiul zilnic. Cei care au rămas fără servicii dar au propria locuință sînt cazuri fericite. Cei mai mulți, însă, nu au nici servicii și stau și în chirie, așa că nu au cu ce să gireze. Iar cei care au case, dar care o viață au muncit la patron sau într-o fabrică de stat, se tem să pornească singuri la drum. Oricît de bună ar fi ideea lor, oricît de dornici ar fi ei să răzbească în viață, nu-și pun locuința gaj, de teamă că ar putea rămîne și pe drumuri.
Interesant este că și conducerea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă recunoaște că aceste credite sînt inaccesibile unui șomer de rînd. „Fără să aibă un bun imobil pe care să îl prezinte drept garanție, șomerul nu poate primi un credit. Banii se acordă dacă acesta poate prezenta credibilitate la bancă. Acestea sînt condițiile de acordare a creditelor și trebuie să ne conformăm lor”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău.
Șomerii n-au loc de micii întreprinzători
Pentru că șomerii simpli nu pot îndeplini condițiile impuse de bănci pentru acordarea unui împrumut, creditele cu dobîndă subvenționată ajung doar la întreprinderele mici și mijlocii. Anul acesta, 33 de astfel de firme au primit credite de 40 de miliarde de lei. Valoarea unui credit depinde de numărul locurilor de muncă ce vor fi create și de aportul propriu al solicitantului. Pentru înființarea fiecărui loc de muncă, patronul primește 100 milioane de lei. Patronul va avea obligația ca jumătate dintre locurile de muncă nou înființate să fie ocupate de șomeri. Creditul poate fi contactat pe o perioadă de maxim trei ani, pentru investiții, și de pînă la un an, pentru finanțarea stocurilor de materii prime și materiale.
Finanțarea poate acoperi 90% din valoarea proiectului, dacă
persoana solicitantă provine din categoria șomerilor. Pentru
celelalte categorii de solicitanți se finanțează 75% din valoarea
proiectului. Restul de bani va trebui achitat de cel care solicită creditul.
AJOFM Bacău nu a fost refuzat pînă acum dosarul nici unui șomer care a solicitat credit, dar cei care s-au prezentat au avut cu ce garanta împrumutul. Este cazul celor două șomere despre care am amintit. Conducerea instituției băcăuane oferă totuși o soluție șomerilor cu idei, dar fără posibilități de a garanta pentru împrumut. „Pentru cei care nu au nici o proprietate există Fondul Național de Garantare. Instituția garantează proiectul lor la bancă, dar numai după ce acesta se dovedește viabil, iar șomerul are experiență în domeniul de afaceri în care se lansează. Șomerul va trebui apoi să plătească fondului un comision din credit”, a precizat directorul Țicău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns