Autoritățile au găsit țapul ispășitor în scandalul buletinelor de vot tipărite ilegal în exces. Vinovată de surplusul de buletine de vot a fost scoasă tipografia societății Letea. Pîrdalnica mașinărie ar fi atît de modernă și de bună calitate, încît e mai ușor să o pornești decît să o oprești.
Conducerea Prefecturii Bacău a organizat ieri o conferință de presă, la care s-au făcut precizări privind desfășurarea campaniei electorale și despre speculațiile privind eventuale tentative de fraudă electorală. Prefectul Cătălin Mardare, subprefectul Gabriel Vlase, secretarul general al Prefecturii, Gheorghe Hură, au dat asigurări că alegerile de duminică se vor desfășura în deplină legalitate. Asta, deși s-au tipărit cu peste 21.000 de buletine de vot mai mult decît maximumul legal. „Legea are niște prevederi menite să împiedice posibilile fraude, iar noi sîntem hotărîți să aplicăm aceste prevederi”, a spus prefectul Mardare. El a opinat că posibilitatea de fraudă electorală cu buletine de vot aduse de acasă este zero, deoarece buletinele false ar fi anulate automat din cauza lipsei ștampilei de control a președintelui secției de votare.
La conferința de presă a fost prezent și Tudorel Ion, membru în Consiliul de Administrație de la Letea. El a explicat din ce cauză au fost tipărite mai multe buletine de vot decît permite legea. „Mașina tipărește 31.000 de exemplare pe oră, adică aproximativ 10 pe secundă. Din cauza vitezei foarte mari a rotativei, apare inerția care face ca să se tipărească, în medie pentru fiecare circumscripție, cu 100 de buletine de vot mai mult”, a explicat Tudorel Ion. El a precizat că cel mai mare surplus a apărut la buletinele de vot pentru primar, deoarece acestea se tipăresc cîte două odată în același tiraj. Ion a mai spus că surplusul tipărit nu va fi plătit de la buget, ci pierderile vor fi asumate de Letea.
Conform unei decizii a Biroului Electoral Județean, surplusul de buletine de vot vor fi asimilate, la fiecare secție de votare, buletinelor neutilizate. Acestea vor fi contabilizate și, dacă nu vor fi folosite, la sfîrșitul alegerilor, ar trebui să se regăsească între cele preluate sub semnătură de șefii secțiilor de votare. Cert este că s-au împărțit buletine de vot mai multe decît prevede legea în 66 de localități din județ. (Oana MĂGUREAN, Florin POPESCU, Eduard ADAM)
pe raster
„Vor să aibă alegerile sub control”
Deputatul liberal Valeriu Gheorghe consideră că tipărirea în exces a buletinelor de vot este o manveră a PSD de a ține alegerile sub control, așa încît, la final, raportul voturilor să le fie favorabil. „După părerea mea, autoritățile au dat buletinele spre tipărire la Letea nu neapărat ca să beneficieze de o afacere profitabilă, ci să țină alegerile sub control. Nu era firesc să împartă buletinele de vot în plus la secțiile de votare. În plus, trebuie remarcat că le-au distribuit în special în acele comune unde primarii sînt membri PSD. Acolo unde va fi vigilență politică, probabil nu vor reuși să fraudeze alegerile, însă acolo unde vor găsi slăbiciune, nu se vor da înapoi”, ne-a declarat șeful Organizației Județene a PNL.
Romeo Stavarache, candidatul PUR la primăria Bacău, vorbește și el despre prea multe buletine tipărite, deși legea spune clar cîte trebuie împărțite la secții. „Am spus de cînd s-a anunțat că tipografia primarului Sechelariu va tipări buletinele: dacă vrea să fie sigur că el cîștigă, ne retragem și-l lăsăm singur. Ceea ce s-a întîmplat acum nu este decît un mod clar că se dorește o fraudare a alegerilor locale. Pe listele electorale sînt circa 10% persoane moarte, fapt pentru care am depus și o contestație, acestora li se adaugă încă zece procente din rezervă și cu buletinele tipărite în plus se ajunge cam la 25%. Sînt suspect de multe buletine de vot și, în acest condiții, am mari îndoieli că alegerile de la Bacău vor fi corecte”, a afirmat Stavarache.
Deputatul PD Vasile Nistor crede că lucrurile se îndreaptă clar spre furt la alegeri. „Este o altă modalitate de încercare a fraudării alegerilor. Am stat și am calculat toate posibilitățile care ar putea duce la fraudare și vă rog să mă credeți că lucrurile sînt foarte greu de ținut sub un control strict. Cred că măcar dacă ar fi rămas solicitarea noastră ca buletinele de vot să fie semnate de trei membri ai secțiilor de votare, șansele să se fure ar fi fost mult mai mici”, a spus și deputatul Nistor. (Eduard ADAM)
pe raster
Aproape 6.000 de buletine de vot au fost distruse
Buletinele de vot pentru primar din comuna Zemeș și cele de
consilieri locali din comuna Traian au fost retrase și distruse în
incinta fabricii Letea, după ce s-a descoperit că numele unor
candidați au fost tipărite greșit. „Am constatat că numele erau scrise
greșit și am trecut la retragerea și ruperea lor. Am fost personal să
fac acest lucru în prezența primarilor celor două localități și a
polițiștilor care au atribuții în acest sens”, ne-a declarat judecătorul
Mihăiță Floarea, vicepreședintele BEJ Bacău. Situația este
singulară pînă în prezent, dar se pare că nu este ultima. Ieri seară
au mai fost retrase, din același motiv, încă alte aproximativ 2.000 de buletine de vot de la una din localitățile băcăuane. „Greșeala poate proveni fie din vina salariaților de la Letea, fie din vina Biroului electoral de circumscripție care a înaintat listele de candidați cu numele scrise greșit. În funcție de locul în care se descoperă greșeala, se va stabili și cine va plăti retipărirea acestor buletine de vot”, ne-a mai spus Floarea. La comunele Traian și Zemeș, buletinele de vot au fost deja retipărite cu numele candidaților scrise corect. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns