• se vor acorda despăgubiri pentru 1.200 de hectare, deși au fost calamitate peste 20.000 de hectare • compensațiile vor fi de circa 70 la sută din cheltuielile făcute de agricultorii băcăuani pentru înființarea culturilor
Proprietarii a aproximativ 1.200 de hectare de teren agricol din județul Bacău vor primi, în sfîrșit, ajutoarele promise de stat pentru culturile calamitate de seceta din vara trecută. În cazul calamităților naturale, producătorii agricoli trebuie să primească despăgubiri de la buget, în timp ce pentru factorii naturali de risc banii trebuie încasați de la societățile de asigurări la care au încheiat polițe. Emil Munteanu, directorul societății de asigurări Agras Bacău, spune că, deși seceta din 2003 a afectat peste 20.000 de hectare de culturi agricole, doar cei care dețin cele 1.200 de hectare pot să aștepte banii de la stat. Caracterizarea și încadrarea în categoria de calamitate naturală au fost realizate de către Ministerul Agriculturii și aprobate prin hotărîre a Guvernului. Potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii 381, despăgubirile se acordă producătorilor agricoli pentru culturile agricole și plantațiile afectate de calamități naturale numai pentru daune ce depășesc 30 la sută din producție. Nivelul maxim al despăgubirilor este de 70 la sută din cheltuielile efectuate pînă la data producerii fenomenului.
În total, pagubele de pe cele 1.200 de hectare se cifrează la aproximativ patru miliarde de lei. Pentru fiecare hectar de cultură calamitată, se vor acorda, în funcție de cultura distrusă, între 3 și 4 milioane de lei.
Ca să poată acorda banii pentru distrugerile din 2003, Guvernul a adoptat o Ordonanță de modificare a Legii nr. 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură. Astfel, a fost modificat Art. 18, alin (1) din Legea 381/2002 pentru a se permite efectuarea, în anul 2004, a plății despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli, în conformitate cu HG 1458/2003.
Ca urmare, producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, ce au înregistrat pagube produse de fenomenele naturale și bolile prevăzute de lege, pe zonele declarate afectate prin hotărîre a Guvernului, vor primi despăgubirile aferente calamităților naturale de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului. Prevederile anterioare ale Legii nr. 381/2002 stabileau că producătorii agricoli vor primi despăgubirile aferente calamităților naturale, în anul producerii lor.
Documentațiile se depun în cel mult 60 de zile
Ca să beneficieze de despăgubirii, agricultorii trebuie, de acum, să depună dosarele în cel mult 60 de zile. Conform HG nr. 1458/2003 privind declararea stării de calamitate naturală în agricultură pentru cultura de grîu de toamnă și stabilirea nivelului maxim al sumei ce poate fi acordată ca despăgubire, termenul maxim de depunere a documentației, în vederea acordării despăgubirilor, este de 60 zile de la data intrării sale în vigoare.
Pentru pagubele ce se vor produce în acest an, despăgubirile se vor acorda pe baza unui nou tip de evidență. Guvernul a adoptat, la finele săptămînii trecute, Hotărîrea privind aprobarea sistemului de evidență agricolă a solicitanților de sprijin financiar în agricultură și silvicultură. În vederea realizării acestui sistem, se constituie „Registrul de evidență agricolă a solicitanților de sprijin financiar în agricultură și silvicultură”. Registrul va fi ținut de către Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău și va fi actualizat permanent. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns