• fiecare leuț adunat anul acesta la veniturile proprii ale spitalului va fi folosit la modernizarea sălilor de operației și a secției de Reanimare
Pentru că a încheiat anul 2003 fără datorii la medicamente și materiale sanitare, conducerea Spitalului Județean și-a întocmit deja planurile de investiții pentru noul an. Hotărîți ca anul acesta să negocieze cu reprezentanții Casei Asigurărilor de Sănătate o sumă mai mare decît cea de anul trecut pentru serviciile spitalicești și să ceară Consiliului Județean bani suficienți pentru renovarea clădirilor vechi, șefii spitalului au programat deja și ce vor face cu banii strînși din veniturile proprii. „Secția de Reanimare și blocul operator au nevoie urgentă de aparatură nouă și de instrumetar care să țină pasul cu mileniul III. Majoritatea aparaturii și instrumentarului din aceste secții sînt depășite fizic și moral, pentru că datează de vreo 20 de ani. Singura șansă ca să fie înlocuite cu unele noi ar fi achiziționarea lor din venituri proprii”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. Banii colectați la venituri proprii din taxa de acces a automobilelor, din cele plătite pentru fișele medicale auto și cele de port-armă vor fi suficiente pentru modernizarea sălilor de operație. „În anul 2003, s-au strîns 7,5 miliarde de lei din venituri proprii, iar anul acesta este posibil să ne apropiem de încasări de 10 miliarde de lei. Toți banii pe care îi vom strînge din veniturile proprii vor fi investiți în aparatură de anestezie și reanimare, dar și în instrumentar chirurgical”, a continuat directorul Roșu.
Ultimele modernizări în blocul operator al Spitalului Județean au avut loc în 2002, cînd unitatea medicală a fost dotată din fondurile Ministerului Sănătății cu un sterilizator de ultimă generație și cu două mese chirugicale moderne, însoțite de lămpi chirugicale. Însă aparatele de anestezie și de reanimare nu au mai fost de multă vreme înlocuite cu unele noi, ci doar reparate de fiecare dată cînd s-au stricat. Pentru a evita orice situație dramatică declanșată de cedarea aparatelor de anestezie și monitorizare chiar în timpul operației, în blocul operator, cadrele medicale sînt asistate non-stop de tehnicienii specializați în repararea aparaturii medicale. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns