Într-un sat din comuna Tamași, Anton Badea și-a amenajat o crescătorie de păsări. Bun gospodar, omul a înțeles și care este rolul medicului veterinar în comună. Așa că, prin septembrie, el l-a solicitat pentru vaccinarea celor 150 de găini pe care le avea în bătătură. „Le-a vaccinat de pestă și totul a fost în regulă, pînă în luna decebrie. La începutul lunii, mai precis pe 5 decembrie, au început să moară pe capete și, în decurs de două zile, nu mi-a mai rămas nici o pasăre. Am intrat în panică și am telefonat la medicul veterinar. Mi-a spus prin telefon că este vorba despre holeră și că nu le poate face nimic. Așa că, după ce-au murit, le-am pus în saci și le-a dat pe Siret”, a povestit gospodarul. La doar o zi după ce omul a rămas fără găini, au început să moară și orătăniile din curtea vecinei. „Eu le-am luat și le-am dus la pădure. Ce era să fac cu ele?”, ne-a spus și femeia. De aici, molima s-a răspîndit în satul întreg, pentru că găinile moarte au fost tîrîte de cîini prin toată localitatea. „Acum mor pe capete în tot satul. Medicul veterinar ne-a spus că nu are ce face, iar noi nu știm ce să facem altceva decît să ne uităm la ele cum mor”, ne-a mai spus și A.T, căruia i-au murit deja 20 de găini pînă acum.
De partea celalată, oficialii se laudă că guvernul a început să suvenționeze aproape toate operațiunile sanitar-veterinare efectuate de medicii veterinari la animalele sătenilor. În categoria operațiunilor sanitar-veterinare care sînt subvenționate de stat intră recoltarea probelor de țesuturi, organe, coprologice, examenele trichineloscopice și tuberculinările în vederea determinării existenței în organismele animalelor a bacilului Koch. „Din categoria vaccinurilor, în acest an, doar patru vor mai fi plătite de proprietarii animalelor: rujetul sau brînca la porci, pentru care vor achita cel mult 20.000 de lei de fiecare porc vaccinat, cărbunele emfizematos la vite, pentru care se percepe în jur de 40.000 de lei, la găini pentru pseudopestă aviară – cam 2.000 de lei de fiecare, iar la cîini, vaccinarea antirabică, pentru care se va plăti doar vaccinul propriu-zis, adică 15.000 de lei. Manopera pentru vaccinare este suportată de stat”, ne-a declarat medicul Mihail Gheorghiță, șef Serviciu Epizootologie din cadrul Direcției Sanitar – Veterinare.
Mai mult decît atît, prelevarea de probe de la vite în vederea depistării tuberculozei nu se va mai face de la șase luni, ci la șase săptămîni de la fătare. „Proprietarul este obligat să vină să declare toate fătările, iar noi îi facem recoltarea de probe gratis. Chiar și în cazul în care trebuie să plătească una dintre cele patru vaccinări, suma este aproape insignifiantă, iar cei care au animale mai multe trebuie să caute singuri ajutorul medicului veterinar din comună”, ne-a declarat și Florin Velisar, directorul Direcției Sanitar Veterinare Bacău. Toate bune și frumoase pe hîrtie și la centru, însă ceea ce este valabil în oraș nu se aplică în comune. Iar sătenii din Tamași vor aștepta mult și bine o nouă minune a medicinii veterinare care să permită descoperirea vreunui medicament pentru găinile lor. (Marius DRAGOMIR)
Lasă un răspuns