• abia revenit din Anglia, Sorin Brașoveanu va pleca astăzi la Chișinău, într-o delegație de lucru • scopul acestor deplasări în străinătate este de a cunoaște realitățile cu care se confruntă alte țări sau de a împărtăși experiența dobîndită se specialiștii băcăuani • în tot acest timp, în județul nostru circa 1.100 de salariați așteaptă salariile, iar copiii din orfelinate mănîncă ce apucă
Sorin Brașoveanu, directorul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău, s-a aflat, între 2 și 10 noiembrie, într-o vizită de lucru în Anglia. Delegația care a descins în țara lui Shakespeare a inclus 21 de persoane, dintre care 14 au fost specialiști din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, iar restul directori ai direcțiilor din țară cu rezultate bune în ce privește ocrotirea copiilor aflați în dificultate. Vizita s-a dorit o modalitate de cunoaștere a realităților din instituțiile de ocrotire britanice, dar și o posibilitate de autoevaluare a realizărilor din România, avînd în vedere că sistemul autohton de protecție este gîndit după modelul celui britanic. În periplul prin Anglia, românii au vizitat mai multe instituții de protecție a copilului din comitatele Kent și Westmister. „Standardele din instituțiile de ocrotire britanice sînt la un nivel foarte ridicat. Centrele nu au mai mult de 12 – 16 copii, iar numărul salariaților care lucrează pentru aceștia este cel puțin egal. În plus, acolo se discută cazul fiecărui copil cu specialiști care îi cunosc evoluția, nu de o comisie generală, cum este la noi”, a spus directorul Brașoveanu.
Șeful Serviciului Public Specializat care îngrijește copiii orfani sau aflați în dificultate din județ este de părere că cel mai bun aspect în ce privește sistemul de ocrotire din Anglia îl constituie modalitatea de abordare a familiei, și nu a individului, cum se întîmplă la noi. De altfel, toate actele normative din Marea Britanie sînt elaborate în mod unitar, pentru ca poliția și instituțiile din domeniul sănătății sau justiției să acționeze într-o singură echipă. Deși au experiență de cel puțin 30 de ani în plus față de români, britanicii au, și ei, punctele lor slabe. Sorin Brașoveanu spune că, discutînd cu salariați ai serviciilor destinate îngrijirii copiilor, dar și cu asistenți maternali, a aflat, cu surprindere, că englezii sînt nemulțumiți de salarizare.
Abia revenit din Anglia, Sorin Brașonveanu va pleca, astăzi, într-o altă vizită de lucru, tot în afara țării. De data aceasta este vorba despre o delegație de două zile la Chișinău, unde va lua parte la conferința internațională „Parteneriate în dezvoltarea serviciilor de alternativă pentru familii și copii în situații de risc”. La acțiunea patronată de UNICEF Moldova și-au anunțat prezența reprezentanți din zece țări europene, din Statele Unite ale Americii, dar și demnitari din Guvernul Republicii Moldova și reprezentanți ai autorităților locale. Organizatorii din țara vecină și-au propus să afle de la invitați cum poate fi dezvoltat sistemul de protecție a copiilor la nivel național și local, dar și alternativa de ocrotire prin intermediul asistenților maternali profesioniști. În plus, moldovenii vor să mai învețe și cum trebuie să se lucreze cu familiile care au copii handicapați sau ce trebuie făcut în cazul copiilor străzii.
Frecvența delegațiilor în cele mai diverse colțuri ale Europei a șefilor băcăuani este cel puțin bizară, în condițiile în care sistemul de protecție a copilului din județul Bacău, lăudat cu toate prilejurile de autoritățile județului pînă de curînd, este, în momentul de față, unul falimentar. Șefii de la Protecția Copilului sînt în imposibilitatea de a plăti salariile angajaților, iar copiii orfani orcotiți de stat nu vor mai avea, în curînd, ce mînca. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns