• Dumitru Anasia, consilier local la Buhoci, este singurul din județ care a preferat să rămînă om de afaceri și a demisionat din consiliul local • el spune că nici nu s-a gîndit să își treacă afacerea pe numele altcuiva, doar de dragul de a rămîne consilier
Dilermă grea, în cursul zilei de ieri, pentru 15 persoane din județul Bacău, aflate în situație de incompatibilitate, potrivit Legii anticotrupție. La primele ore ale dimineții, o parte dintre primarii, viceprimarii, consilierii locali sau județeni care figurau încă a fi într-o situație incertă, s-au aflat în biroul prefectului Radu Cătălin Mardare, pentru a-și limpezi situația. Maria Tioc și Claudiu Boangiu au avut de optat între calitatea de consilier județean și statutul de funcționar public, pe care îl au la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău. Maria Tioc a renunțsat să mai reprezinte electoratul în forul județean și și-a dat demisia. Claudiu Boangiu, care spune că Legea anticorupție este abuzivă, pentru că îngrădește dreptul de a fi ales, a rămas ferm pe poziții. El a înaintat o adresă la AJOFM, prin care își explică punctul de vedere și contestă, practic, situația de incompatibilitate. În acest caz, în următoarele zece zile, prefectul Mardare va trebui să ia o decizie. „Voi da un ordin de prefect prin care voi dispune demiterea domnului Boangiu din funcția de consilier județean. Cel mai probabil, el va ataca în ordinul în instanța de Contencios administrativ”, a spus prefectul Cătălin Mardare.
Consiliul Local Bacău are cu doi oameni mai puțin. Consilierii Doina Melinte și Vasile Drăgușanu și-au înaintat demisia din consiliu. Dan Saveluc și Gheorghe Năstasă, care erau în consilii de administrație la diverse societăți, au ales să reprezinte partidul pe mai departe în Consiliul Local Bacău și au demisionat din funcțiile economice. Situația lui Lucian Șova, consilier local la Bacău, dar și director în Ministerul Lucrărilor Publice, rămîne încă nerezolvată. „El nu și-a depus demisia din funcția de consilier local, dar a cerut să fie aplicată legea. Cel mai probabil, situația va fi rezolvată tot printr-un ordin al prefectului”, ne-a declarat Cornelia Olaru, director Resurse umane și relații cu publicul în cadrul Prefecturii Bacău. Situația în Consiliul Local Bacău este complicată în ceea ce privește succesiunea la fotoliile Doinei Melinte și a lui Vasile Drăgușanu. Cei doi au intrat în consiliu pe listele PD, dar au demisionat ca independenți. „Trebuie să vorbesc cu domnul secretar Popa, cu legea în față, să vedem cum poate fi rezolvată situația. Dacă legea nu prevede nimic pentru astfel de cazuri, vom solicita o precizare din partea Ministerului Adminsitrației și Internelor”, ne-a declarat prefectul Cătălin Mardare.
Consilierul Anasia din Buhoci nu s-a jucat de-a hîrtiile
În cea ce-i privește pe consilierii locali din mediul rural, marea lor majoritate au optat pentru a-și păstra calitatea de funcționar public sau de om de afaceri, mult mai mănoase financiar, decît să stea în indemnizația de ședință de cîteva sute de mii de lei lunar. Neculai Asandei, director adjunct al Direcției Agricole, a demisionat din calitatea de consilier local la Buhoci, gest pe care l-a făcut și Dumitru Anasia, consilier tot la Buhoci, care a preferat să rămînă om de afaceri. Dumitru Anasia este, de altfel, singurul din județ care nu și-a trecut afacerea pe numele soției sau a soacrei și a ales, simplu, să cîștige bani. Potrivit unor surse din Buhoci, Dumitru Anasia este cunoscut în sat ca fiind un om gospodar, cu moară, bar și mai multe societăți. „Cum să renunț la firma mea, așa, pentru un milion de lei pe care îl primesc de la primărie? Este afacerea mea și vreau să mă ocup de ea”, ne-a declarat Anasia, care spune că nici măcar nu și-a pus problema să treacă afacerea lui pe numele altcuiva, doar de dragul hîrtiilor.
Neculai Cartas a demisionat din Consiliul local Motoșeni în favoarea statutului de funcționar public, Costache Chiriac din Parincea a preferat să fie funcționar public al Direcției Agricole, în loc de consilier, iar Constantin Bibire din Ungureni a demonstrat că nu se află într-o situație de incompatibilitate, pentru că funcția de șef al unei asociații piscicole fără scop lucrativ nu este remunerată. În mediul rural, singurul consilier care se află încă într-o stare incertă este Vasile Istrate din Ungureni, care nu s-a decis dacă să rămînă consilier local sau să fie pe mai departe administrator unic la Agromec-ul din localitate.
Primarul și viceprimarul din Ghimeș-Făget au ales calea clasică pentru a rămîne pe funcțiile din administrație pe care le dețin: primarul Dumitru Balcan și-a trecut A.F.-ul pe numele soției, iar viceprimarul Wilmos Gîrbea a prezentat ieri prefectului un document prin care a demonstrat că a solicitat trecerea afacerii pe care o conduce pe numele unui alt administrator. Și viceprimarul Ion Herciu din Parincea este în acest moment incompatibil, în dubla sa calitate, de persoană fizică autorizată și de al doilea om al comunei. „I s-a sugerat să își anuleze autorizația, pînă la sfîrșitul mandatului, ceea ce ar rezolva problema”, ne-a declarat directorul Cornelia Olaru.
Incompatibilii au fost mult mai mulți, dar și-au rezolvat problemele
Potrivit Legii anticorupție, aleșii locali și județeni, dar și funcționarii publici, au declarat mai întîi, pe proprie răspundere, pînă pe 20 mai, averile care le dețin și au trebuit să anunțe, pînă pe 20 iunie, dacă se află într-o situație de incompatibilitate. Legea interzice aleșilor locali să fie și funcționari publici, administratori de firmă sau membri în consilii de administrație ale societăților aflate în subordinea consiliilor locale sau județene. Unii dintre aleșii din județul nostru nu au așteptat termenul final, și au depus imediat declarația de incompatibilitate. „Am făcut o primă monitorizare, în preajma datei de 25 mai. La acel moment, existau 22 de cazuri declarate de incompatibilitate”, ne-a declarat Elena Grapă, șeful Serviciului Resurse umane din cadrul Prefecturii Bacău.
Printre cei 22 de „incompatibili” s-a aflat vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Brăneanu, care și-a dat între timp demisia din Consiliul de Administrație de la Aeroport. Nicolae Ciocan și Mircea Brumă au demisionat din consilii de administrație pentru a se menține consilieri județeni. Alți 12 consilieri locali, din diferite localități ale județului, au avut și ei de ales. Nicolae Andrușca, primarul din Bogdănești, Todirel Drumea, primar la Brusturoasa, Dumitru Balcan, primar la Ghimeș Făget, Ioan Moțoc, primarul de Pîncești, și Gheorghe Andrieș, primarul de Plopana, au renunțat, cel puțin în acte, la afacerile pe care le-au condus, și au rezolvat situația de incompatibilitate înainte de data de 20 iunie.
Specialiștii Prefecturii Bacău care s-au ocupat de rezolvarea situațiilor de incompatibilitate consideră că, în județ, au existat cu siguranță mult mai multe cazuri de acest gen, dar aleșii s-au preocupat să le rezolve înainte de data de 20 iunie și nu le-au mai anunțat.
Cei care cred că, astfel, s-au putut strecura, și își vor vedea în continuare și de firmă, și de treaba de la consiliile locale, vor avea o mare surpriză. Prefectul Cătălin Mardare a luat decizia ca, din zilele următoare, să verifice la Registrul Comerțului dacă primarii, viceprimarii, consilierii locali sau funcționarii publici din județ sînt sau nu administratorii unor firme private. Cei care sînt găsiți că au mințit, pot fi imediat demiși din demnitatea publică. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns