Unitatea Administrativa Teritoriala Moinesti a lansat, saptamina trecuta, ultimele doua proiecte din Programul de Integrare si Dezvoltare Urbana a Municipiului. Acestea sint „Reutilizare cladire in scopul transformarii in centru social” si „Reabilitare infrastructura de strazi in Municipiul Moinesti” si au o valoare de circa cinci milioane de euro. „Evenimentul – a spus primarul municipiului, Viorel Ilie – urmeaza lansarii altor doua proiecte din Planul integrat, cel de crestere a sigurantei cetateanului, prin supraveghere video a spatiilor publice, si proiectul pentru reabilitarea Parcului Bai. Si aceste proiecte depasesc sase milioane de euro ca valoare. Dupa lansarea lor si incheierea procedurilor de achizitie publica, la inceputul anului viitor vom da ordin de incepere a lucrarilor. Ne propunem sa incheiem contractele de lucrari cit mai repede. Pe linga aceste patru proiecte, mai avem alte trei in implementare, pentru infiintarea Parcului Municipal, pentru pregatirea profesionala in administratie si pentru promovarea turistica a municipiului.”
Centru social pentru peste 100 de persoane
Proiectul pentru reutilizarea unei cladiri si transformarea in centru social are o valoare totala de aproape 3,4 milioane de lei si este cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Regional. Noul centru social va avea, in maxim 26 de luni, un centru de zi pentru copii, un centru de primire a persoanelor fara adapost in regim de urgenta (adapost de noapte) si un centru rezidential pentru persoane virstnice. Astfel, beneficiarii directi ai proiectului vor fi 25 de copii, 20 de persoane virstnice, 45 de persoane fara adapost, dar si cei 40 de angajati ai centrului (locuri de munca nou create). Este, insa, vorba si de regenerarea arealului urban prin acet proiect, de imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor sociale. Autoritatile moinestene sustin ca in ultimii zece ani au constatat accentuarea fenomenului de imbatrinire a populatiei, prin scaderea natalitatii. Imbunatatirea infrastructurii sociale poate fi un factor care sa combata asemenea fenomene, evident alaturi de alte masuri care se impun. Moinestiul are nevoie de un centru de primire in regim de urgenta, de un centru de noapte pentru copii si adultii strazii, dar si de un centru de consiliere si de un centru de integrare socio-profesionala pentru persoane cu dizabilitati. „Caracteristica dominanta a contextului demografic in care se va implementa proiectul – spun managerii lui – vine din faptul ca intreaga populatie a muniucipiului afiseaza un comportament reproductiv modern, caracterizat de o mai mare determinare spre migratie in contextul liberei circulatii a persoanelor. Aceasta justifica necesitatea investitiilor in zona, precum proiectul de fata”.
Si strazile fac mai atractiv Moinestiul
Proiectul „Reabilitare infrastructura de strazi in Municipiul Moinesti” vizeaza 5,4 km din strazile Capitan Zaganescu, Lucacesti, Dobrogeanu Gherea, Tristan Tara si Oituz, pina in anul 2015. De asemenea, vor fi reabilitate peste 350 m de scari pietonale. Valoarea proiectului este de aproape 17,2 milioane de lei, sustinuta, pe baza de cofinantare, din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Regional. Proiectul urmareste fluidizarea traficului urban, cresterea gradului de siguranta a circulatiei, reducerea timpului de transport si crestertea gradului de confort in deplasarea rutiera. Municipiul, care se doreste a fi si un pol turistic in viitorul foarte apropiat, poate deveni si astfel mai atractiv. Pe linga obiectivele deja consemnate, proiectul mai are in vedere reabilitarea a 13.000 mp de trotuare, repararea a sase podete si construirea a patru podete noi, 53 de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati, semnalizarea verticala cu 82 de indicatoare rutiere, 2.900 mp de marcaje rutiere si realizarea a doua piste pentru biciclisti (960 ml).
Lasă un răspuns