• fundația Bethany vrea să-i sprijine pe tinerii care părăsesc centrele de ocrotire
O nouă fundație vine în sprijinul tinerilor instituționalizați din Bacău. Fundația Bethany a lansat un proiect de sprijinire în integrarea socio-profesională și familială a copiilor din instituțiile de ocrotire ale județului.
Proiectul „Integrarea socio-profesională a tinerilor în dificultate și a tinerilor cu nevoi speciale din instituțiile de ocrotire din județul Bacău” se desfășoară în colaborare cu Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) și îi vizează pe cei care părăsesc instituția. Pornind de la premisa că cei care provin din centrele de plasament nu sînt destul de bine pregătiți pentru a supraviețui în societatea care este mult diferită de mediul instituțional, Fundația Bethany îi va sprijini să se formeze profesional, să își găsească un loc de muncă, să se reintegreze în familiile lor sau să își găsească un adăpost după părăsirea instituției.
Bucurîndu-se de sprijinul AJOFM, care va organiza tîrguri ale locurilor de muncă, Fundația Bethany și DGPDG vor încerca să asigure cîte un loc unde fiecare dintere tinerii care pleacă din centrul de ocrotire, să desfășoare o activitate, conform pregătirii profesionale. „Nu este ușor să le spunem că trebuie să părăsească instituția. De aceea, acest program care o să-i ajute să își găsească un loc de muncă, o locuință sau să se reintegreze în familii este bine venit. La Bacău era necesar acest serviciu”, a spus Sorin Brașoveanu, directorul DGPDG.
În grija Protecției Copilului se află 325 de tineri cu vîrsta peste 16 ani. Dintre aceștia, 54 vor pleca din instituție în acest an. Ei vor trebui să se confrunte cu realitatea cotidiană, cu societatea. Iată de ce Fundația Bethany și DGPDC au inițiat acest proiect. Pentru a fi integrați în proiect, tinerii vor fi supuși unui proces de evaluare a capacității de a trăi independent. Dintre aceștia, peste 50 vor beneficia de servicii de orientare profesională. Alții 50 se vor bucura de sprijin în vederea găsirii unui loc de muncă, iar o parte vor fi reintegrați în familii. Vor mai exista și servicii de sprijin educațional, consiliere individuală. De asemenea, 18 angajați ai Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului vor beneficia de instruire specială. Ei vor trebui să îi pregătească pe copii pentru a supraviețui într-o societate care este cu totul altfel față de mediul lor.
Pentru ca munca asistenților sociali și eforturile de pregătire a tinerilor să nu fie în zadar, comunitatea trebuie să învețe să-i primească și să-i ajute. Fundația Bethany urmărește îmbunătățirea calității vieții persoanelor dezavantajate. Ea oferă servicii sociale și promovează practici profesioniste în asistență socială. În România, Fundația Bethany și-a început activitatea în anul 2001 și de atunci a deschis birouri în București, Cluj și Iași, dar activitatea fundației se desfășoară în nouă județe din țară. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns