• conducerea Asociației Betania susține că s-a săturat să realizeze toate proiectele singură și că ar fi cazul ca și comunitatea băcăuană să se implice pentru rezolvarea problemelor • reacția violentă a șefilor de la Betania reprezintă o premieră în cei opt ani de cînd asociația a fost înființată în Bacău
Asociația Betania, înființată și condusă de olandezul Andre Muit, este nemulțumită de felul în care reprezentanții comunității băcăuane se implică în realizarea proiectului ce vizează înființarea primului centru de dezintoxicare din România. Ideea construirii unui astfel de centru a apărut în urmă cu doi ani, după o vizită pe care șefii principalelor instituții descentralizate din Bacău au făcut-o în SUA. Reîntoriși în Bacău, după două săptămîni de în care s-au plimbat pe pămîntul tuturor posibilităților, vizitatorii, între care președintele CJ, Neculai Lupu, subprefectul Gabriel Vlase, viceprimarul Dragoș Benea, directorul general adjunct al MEC, Gabriel Leahu, directorul DGPC, Sorin Brașoveanu, s-au întrecut în a face declarații care mai de care mai promițătoare legate de înființarea în Bacău a unui centru de dezintoxicare pentru copiii străzii care consumă substanțe halucinogene. Dacă este să luăm în calcul declarațiile pompoase făcute la acea vreme, se poate spune că centrul de dezintoxicare și copiii străzii deveniseră principala problemă a comunității băcăuane. După modelul românesc, pentru discutarea acestor probleme a fost înființată și o comisie antidrog, al cărei scop este acela de a găsi rezolvări la problemele cu care se confruntă consumatorii de droguri. Eficiența acesteia este discutabilă, numai dacă avem în vedere că una dintre soluțiile propuse de membrii comisiei pentru rezolvarea problemei drogurilor în Bacău era, la un moment dat, realizarea unei expoziții de picturi care să descurajeze consumul de droguri.
Ca mai toți oficialii români, și băcăuanii care au fost în America au uitat imediat promisiunile făcute la cîteva zile după aventurile trăite pe pămînt american. „Am fost lăsați singuri să realizăm centrul de dezintoxicare. Toți reprezentanții autorităților locale au declarat că ne vor ajuta, dar ne-am trezit că trebuie să rezolvăm singuri toate problemele”, a spus nemulțumit Andre Muit, președintele Asociației Betania. Pe un ton la fel de indignat, Andre Muit a continuat: „Cine ar fi trebuit să ne ajute? Autoritățile județului, autoritățile locale, Inspectoratul Școlar, Poliția, Direcția Sanitară, Direcția Pentru Protecția Copilului și Direcția de Muncă. Cu excepția cîtorva reprezentanți ai acestor instituții, care s-au atașat de proiectul pe care îl derulăm, restul așteaptă ca Betania să facă totul”, a continuat Andre Muit.
Deși centrul nu a fost pus pe picioare, conducerea Asociației Betania susține că nu a stat degeaba. În Bacău a fost realizat un studiu de fezabilitate de un institut specializat pentru a reliefa necesitatea unui centru de dezintoxicare. În plus, specialiști olandezi au venit în Bacău ca să realizeze cursuri de formare cu specialiștii care lucrează în domeniu sau consilierii de educație din școli. „Cu banii care au fost investiți pînă acum am fi putut ridica un sfert din centrul de dezintoxicare. Am investit atît de mulți bani pentru că vrem ca totul să iasă foarte bine. Este primul centru de dizintoxicare din România, iar toată lumea este cu ochii pe noi. Ar fi fost, însă, mult mai ușor de realizat acești pași, dacă aveam sprijinul comunității”, a încheiat Andre Muit.
Nemulțumirea șefilor Asociației Betania legat de felul cum autoritățile băcăuane se implică pentru realizarea centrului de dezintoxicare este cu atît mai surprinzătoare cu cît, de opt ani, de cînd derulează proiecte în Bacău, conducerea Asociației Betania nu a criticat niciodată neimplicarea autorităților băcăuane. Acest gest al celor care au investit deja cinci milioane de euro în județ ar putea fi un semnal de alarmă pentru șefii instituțiilor publice, care s-au obișnuit ca cele mai stringente probleme cu care se confruntă să fie rezolvate de alții. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns