• linia la care se fabrică unt de la Prolabac a fost închisă de Direcția Sanitar-Veterinară la începutul lunii ianuarie • motivele pentru care s-a dispus închiderea liniei rămîn un mare mister • pînă acum, nici autoritățile și nici șefii DSV nu au suflat o vorbă • Prolabac livrează zilnic în școli produse lactate pentru peste 40.000 de elevi din județ
Direcția Sanitar-Veterinară (DSV) a închis la începutul lunii ianuarie o secție de la fabrica Prolabac, care distribuie produse lactate la toate școlile din județ în cadrul programului „cornul și laptele”. Zvonul a circulat în primele zile ale acestui an, însă nu a fost confirmat oficial. Primul care a negat că ar fi fost probleme la fabrica de unde pleacă alimentele pentru școlari a fost chiar Florin Velisar, directorul DSV Bacău. În realitate, lucrurile au stat cu totul altfel.
Imediat ce a început școala, în Bacău a circulat un zvon cum că o secție de la Prolabac ar fi fost închisă de inspectorii sanitar-veterinari. Surse apropiate școlii ne-au declarat la acel moment că într-una dintre secții s-ar fi descoperit nereguli, iar inspectorii sanitari-veterinari au dispus în mare taină închiderea acesteia, pînă la remedierea neajunsurilor. Contactat telefonic, doctorul Florin Velisar ne-a declarat atunci că a fost un control la Prolabac, dar că nu s-a închis nici o secție. „Am închis un alt agent economic mare din oraș, dar nu este vorba despre Prolabac. Puteți să mergeți să vedeți”, ne-a asigurat directorul DSV.
Ieri, însă, prefectul Cătălin Mardare a făcut o declarație surprinzătoare. El a spus că știe că la Prolabac a fost oprită parțial producția, pentru igienizare. Prefectul a spus că știe că a fost închisă linia de unt, pentru remedierea unor probleme de igienă. „Nu erau probleme la linia de lapte, lapte bătut sau cu cacao. S-a întîmplat cu mai bine de trei săptămîni în urmă, dar trebuie să mă interesez mai bine”, ne-a declarat Cătălin Mardare.
Informația oferită de el ne-a fost confirmată și de la biroul de Marketing de la Prolabac. Simona Hotnogu ne-a explicat că, la începutul lunii ianuarie, linia de unt a fost închisă pentru igienizare. „A fost un control în urma căruia secția a fost închisă și nu s-a mai dat unt în județ. Din cîte știu eu, a venit cineva de la conducerea DSV direct la conducerea fabricii”, ne-a declarat Simona Hotnogu. Ea nu ne-a putut spune dacă reprezentanții DSV au demarat controlul în urma unei reclamații de la vreo primărie sau de la vreo persoană fizică sau a făcut verificarea pur și simplu. Acest aspect nu l-a putut lămuri ieri nimeni de la Prolabac, fiindcă Aurora Butnaru, directorul general Prolabac, și Dan Butnaru, directorul de marketing, erau plecați în delegație.
L-am întrebat din nou ieri pe directorul Velisar dacă vreo secție de la Prolabac a fost închisă în urma unui control efectuat de DSV la începutul lunii ianuarie. Florin Velisar a recunoscut într-un final ceea ce negase cu vehemență acum cîteva săptămîni: că a dispus închiderea liniei pentru igienizare, dar că nu au fost probleme deosebite. Mai mult, el a afirmat că, din dispoziția lui, la Prolabac se fac dezinfecții lună de lună. Dar și această informație se bate cap în cap cu ce spun cei de la Prolabac. „Noi facem dezinfecția o dată la cîteva luni. Totul e în funcție de cît de mult folosim linia de unt. În perioada de iarnă, mai mult ambalăm. Ultima dezinfecție pînă la cea din ianuarie a fost făcută cu cîteva luni în urmă”, ne-a declarat Simona Hotnogu.
Cu alte cuvinte, spusele oamenilor din fabrică și cu ce spun autoritățile se bat cap în cap. După cum stau lucrurile, pare foarte credibilă ideea că autoritățile au trecut sub tăcere închiderea liniei de unt de la Prolabac. Motivul? Elevii din mai multe localități au primit drept supliment de hrană unt în loc de lapte, în cadrul programului „laptele și cornul”. Și, cine știe, de fapt, ce au consumat cei mici, în pauza de la ora 10.00? Cei aflați la cîrma județului au preferat, probabil, ca despre aceste nereguli să nu se vorbească. Altfel nu se explică de ce doctorul Velisar a negat inițial că s-a închis vreo secție la Prolabac. Mai mult, în fața evidențelor, el a spus că la Prolabac se închide lunar o secție pentru igienizare. O altă afirmație negată chiar de oamenii din fabrică. Atunci, cine minte? Și, mai ales, de ce? (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns