Aeroportul băcăuan a găzduit, ieri, cel de-al treilea schimb de ștafetă între militarii Batalionului 280 infanterie din Focșani în cadrul misiunilor de menținere a păcii pe care le execută în Kosovo. Astfel, o subunitate a Batalionului, Brigada 282 mecanizată, a plecat cu o aeronavă spre fostul teritoriu iugoslav, unde militarii se vor ocupa de controlul traficului, însoțire și escortă a demnitarilor, patrulare și paza unor obiective militare. Militarii moldoveni se vor integra într-o unitate de Forță de Menținere a Păcii (KFOR) multinațională italo-germană. În acest fel, unitatea moldoveană a reușit să rotească în teatrul de operațiuni militare din Serbia toate subunitățile de luptă și să poată aspira, în cazul în care se va impune, chiar la misiuni independente de acest fel. „Sînt foarte mîndru că am reușit să pregătim și cel de-al treilea detașament care să plece în Kosovo. Este drept că și eforturile materiale, financiare și logistice sînt destul de importante, dar contează foarte mult și efortul personal al celor care pleacă acolo. Trebuie să știți că în acest gen de misiuni se pleacă pe bază de voluntariat, iar familiile celor care au ales această cale i-au sprijinit foarte mult. Putem spune că după întoarcerea acestui din urmă detașament sîntem apți să plecăm la misiuni independente”, ne-a declarat colonelul Puiu Spiridon, comandantul Batalionului 280 infanterie. Aventura militarilor de la unitatea din Focșani a început în acest an, cînd au plecat în Kosovo primii 46 de militari, către localitatea Klina.
Militarii spun cu toții că o astfel de misiune îi ajută în carieră, în plan profesional contînd destul de mult o astfel de mențiune. „Eu am plecat cu oamenii nu numai pentru că sînt comandant de companie și trebuia să merg, ci și pentru cariera mea. Apoi, nu este de trecut cu vederea experiența pe care o voi cîștiga, dar și veniturile pe care le vom obține”, ne-a spus cpt. Gelu Clincescu. „Oamenii noștri știu la ce să se aștepte, pentru că au informații de la cei care s-au întors de acolo. Așa că plecăm cu moralul ridicat, mai ales că sîntem apreciați pentru rezultatele muncii nu numai de oficialii români, ci și de autoritățile locale”, ne-a declarat mr. Cătălin Grosu, comandantul detașamentului. El a făcut referire la cel puțin trei dintre militarii români, colegi de-ai lui de unitate care au fost remarcați în diferite oprațiuni. „Este vorba despre lt. Sorin Dobrin și militarii angajați Marian Angheluță și Claudiu Ciobanu, care s-au evidențiat în descoperirea unor rețele de traficanți de droguri, țigări și proxenetism”, a adăugat colonelul Spiridon.
Militarii sînt însoțiți de un pluton de sprijin și de asigurare din care fac parte medici, sanitari și un maistru bucătar. „I-am pregătit pe băieți din punct de vedere medical, în sensul că i-am vaccinat antitetanos și anihepatitic și i-am examinat medical. Nici unul nu are probleme, iar diferențele de climă nu sînt foarte mari, așa că nu ne așteptăm la probleme de acest gen”, a menționat lt. Claudiu Popescu, medicul care însoțește această grupă. „M-au prevenit colegii mei că bucătăria românească este foarte apreciată acolo și că în special militarii italieni vin și mănîncă la noi la popotă. Apreciază în general micii, sărmăluțele și borșurile moldovenești”, ne-a spus și maistrul bucătar Marian Adetu. Săptămîna viitoare va pleca și ultima grupă de 45 de militar români în Kosovo și se vor întoarce cei care și-au efectuat stagiul de patru luni. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns