În decurs de doar două zile, 27 și 28 decembrie pompierii au fost nevoiți să intervină la stingerea a nu mai puțin de șapte incendii. Temperaturile scăzute au îngreunat și mai mult munca pompierilor, ca și faptul că în unele cazuri distanța față de primul punct de alimentare cu apă era foarte mare. Așa a fost și cazul intervenției pe care au facut-o în comuna Lipova, la locuința lui Grigore Crăciun. Focul a izbucnit vizibil aproape de miezul nopții la un depozit de furaje pe care gospodarul îl avea în apropierea casei. Pentru stingerea incediului au fot mobilizați pompierii din Bacău cu două autospeciale. Au ars cinci tone de furaje din depozitul aflat în aer liber. „Dintre toate materialele inflamabile, incediile la furaje sînt cel mai greu de lichidat, pentru că trebuie stinse aproape fir cu fir. De aceea, intervențiile în astfel de situații pot dura și cîte patru-cinci ore”, ne-a declarat maiorul Volodia Tisescu, ofițerul de relații cu presa al Grupului de Pompieri Bacău. Tot în decursul celor două zile, pompierii au fost nevoiăți să mai intervină și la alte două incendii din comunele Săndulești și Măgirești, aceste fiind de mai mică întindere.
Sărăcia și incediile merg mînă în mînă
Ca și cum nu era bătută suficient de soartă, pentru că trăia de azi pe mîine, Tereza Cobzaru, din satul Văleni, comuna Parincea, s-a mai trezit cu o belea pe cap chiar în preajma Anului Nou. Ea a rămas fără acoperiș la casă în urma unui incendiu care a izbuncit pe data de 27 decembrie. Au fost alertați de săteni pompierii din Bacău, care au lichidat incendiul relativ repede. Cauza sinistrului a fost un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din jur. „Oamenii, mai ales în acestă perioadă, ar trebuie să meargă să-și mai verifice din cînd în cînd starea coșurilor. De cele mai multe ori astfel de probleme ar putea fi prevenite dacă s-ar descoperi la timp faptul că ceea ce era altădată un coș, acum este doar un morman de rețea carbonizată”, ne-a declarat maiorul Volodia Tisescu, purtătorul de cuvînt al Grupului de Pompieri Bacău. Pagubele au fost stabilite la aproximativ 13 milioane, iar restul bunurilor salvate au fost evaluate la 50 de milioane de lei.
Un coș de fum i-a distrus munca de peste an
Gheorghe Irimiță, din comuna Răchitoasa, are toate motivele să-și blesteme zilele pentru că nu și-a verificat coșurile de fum din gospodărie. Din această cauză, omul a rămas fără acoperiș la casă, fără patru tone de crereale, grîu și porumb și fără 60 de kilograme de lînă. Pentru stingerea incendiului au fost chemați pompierii de la garda de intervenție din Podu Turcului, care au fost ajutați și de Garda publică din comuna Răchitoasa. Pagubele au fost evaluate de pompieri la 80 de milioane de lei
În comuna Răchitoasa incendiile se țin lanț
În decurs de doar două zile, pompierii militari de la Garda de intervenție din Podu Turcului au fost nevoiți să intervină pentru stingerea unor incendii de proporții în aceeași localitate: Răchitoasa. Doar satele au fost altele. Pe 28 decembrie, pomiperii au fost alertați că la locuința Veronicăi Țaga, din satul Putini, a izbucnit un incendiu. Sosiți la fața locului, pompierii au început lupta cu flăcările care cuprinseseră acoperișul unui adăpost de animale, precum și anexele dimprejurul gospodăriei. Ei au reușit să localizeze incendiul doar la acest perimetru și apoi au lichidat focul. Au ars adăpostul de animale și anexele gospodărești, trei tone de furaje și un metru cub de cherestea. Cauza incendiului a fost o afumătoare improvizată de stăpîna casei chiar în interiorul adăpostului de animale. Pagubele au fost evaluate la 55 de milioane de lei. (M.R.)
Lasă un răspuns