Vremea frumoasa din ultimele zile i-a scos in cimp pe localnicii din comunele invecinate municipiului Bacau. Zilele calduroase s-au dovedit a fi un bun prilej pentru proprietarii de terenuri sa incendieze terenurile lasate pirloaga, unde vegetatia uscata abunda. Pentru a-si putea lucra parcelele in primavara acestui an, oamenii aleg de cele mai multe ori sa de-a foc la iarba uscata pentru ca ulterior sa bage tractoarele si sa are. Sfirsitul de saptamina s-a dovedit a fi unul „de foc” pentru pompierii bacauani chemati sa intervina in cel putin cinci locatii, pentru a stinge focul pus intentionat, care odata scapat de sub control ameninta sa se extinda. Un echipaj de pompieri a stins un astfel de incendiu in satul Podis, comuna Margineni. Focul se manifesta pe un teren viran apartinind Consiliului Local Margineni, unde a ars vegeratia uscata de pe aproximativ 3 ha de teren. Si pompierii din municipiul Onesti au fost ocupati zilele trecute cu stingerea unui incendiu in Ocolul Silvic Livezi. Focul se manifesta pe dealul Perchiu, pe o suprafata de 1 ha de teren acoperita cu vegetatie uscata. Un alt hectar de teren cu stufaris a ars in zona Belci, din municipiul Onesti.
Copaci amenintati de foc
Detasamentul de Pompieri Bacau a intervenit la o solicitare facuta din satul Stejaru, comuna Scorteni. Focul ameninta o suprafata cu vegetatie uscata si o zona acoperita cu copaci, apartinind Consiliului Local Scorteni. „In urma incendiului, care a avut drept cauza probabila utilizarea focului deschis in spatii deschise, au ars aproximativ 2 ha de vegetatie uscata si litiera, cu focare izolate si trei arbori la coronament. Incendiul a fost lichidat in cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Scorteni si lucratori ai Ocolului Silvic”, a spus slt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau. Luni dimineata, Garda de Interventie din cadrul Detasamentului de Pompieri Bacau a intervenit in comuna Tamasi pentru lichidarea unui incendiu de vegetatie uscata produs pe un teren viran apartinind Consiliului Local al comunei. Si in acest caz, focul a fost folosit in spatii deschise, distrugind 3 ha de vegetatie uscata.
Bilant
In anul 2009, Inspectia Judeteana de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgente „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau a inregistrat 207 incendii de vegetatie uscata, principala cauza reprezentind lucrul cu focul deschis. „Majoritatea incendiilor inregistrate in anii anteriori s-a datorat nesupravegherii focurilor facute in aer liber, pentru curatarea de vegetatia uscata a terenurilor agricole (miristi) sau a gradinilor. O alta cauza intilnita frecvent a reprezentat-o aprinderea focurilor pe timp de vint ori in apropierea padurilor, locuintelor sau furajelor. Pentru a evita adevarate dezastre ecologice, dar si pierderile de vieti omenesti si bunuri materiale, se interzice utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vint, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati”, a adaugat Grecu. Distrugerea prin ardere a deseurilor, resturilor menajere si vegetatiei uscate se efectueaza cu respectarea prevederilor OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului.
Lasă un răspuns