• amenzile încep de la 100.000 de lei și pot ajunge pînă la 1 milion de lei
Ieri a fost ultima zi în care contribuabilii au mai putut să-și depună declarațiile de venit pe 2003 fără să fie taxați cu amenzi. În județul Bacău, fiscul a expediat prin poștă peste 90.000 de plicuri cu formularele necesare, care ar fi trebuit să se întoarcă la administrațiile financiare sub forma declarațiilor de venit. La nivelul județului, depunerile se situează la 70-75 la sută din total. Dragoș Bădioiu, directorul Administrației Finanțelor Publice a municipiului Bacău, ne-a informat că depunerile „au mers mai bine decît anul trecut”. La ghișeele fiscului s-au format cozi, dar directorul spune că nu s-au iscat scandaluri. Deși cifrele arată că doar trei sferturi au depus actele la fisc, Dragoș Bădioiu apreciază că multe plicuri cu declarații se află în circuitul poștal și urmează să sosească în zilele viitoare. Fiind ultima zi de depunere în termen a declarațiilor, administrațiile finanțelor din județ au avut ieri program prelungit, pînă după ora 18:00, pînă la epuizarea solicitărilor. Contribuabililor care nu au depus declarațiile de venit global sau declarațiile speciale, organul fiscal de care aparțin le va transmite o înștiințare, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin care îi va comunica faprul că a depășit termenul legal de depunere. Cei aflați în această situație mai au la dispoziție 15 zile pentru a depune declarația. Dacă nu se vor conforma, administrația finanțelor va stabili din oficiu obligația de plată, pe baza fișelor fiscale transmise de angajatori.
Nedepunerea la timp a declarațiilor de venit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100.000 de lei la 1 milion de lei, ne-a declarat Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bacău.
După depunerea formularelor la poștă sau direct la Finanțe, organul fiscal va verifica modul de completare a declarațiilor, iar în cazul în care va constata erori în completarea acestora, va solicita, în scris, contribuabilului să se prezinte la sediul sau pentru efectuarea corecturilor necesare. Contribuabilul este obligat să se prezinte în termenul stabilit de organul fiscal competent pentru efectuarea corecturilor. Dacă nu s-a prezentat în 15 zile de la termenul stabilit pentru efectuarea corecturilor, fiscul va stabili din oficiu obligația de plată. Organul fiscal va emite o decizie de impunere, care stabilește impozitul anual datorat pentru anul precedent și diferențele de impozit anual rămase de achitat sau de restituit. Diferențele de impozit rămase de achitat stabilite conform deciziei de impunere anuală se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se plătesc penalizări. În cazul cînd din decizia de impunere rezultă diferențe de impozit de restituit de la bugetul de stat, sumele plătite în plus se compensează cu obligații neachitate în termen, din anul fiscal curent, iar diferența se restituie în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
Din cea de-a 61-a zi după primirea deciziei de impunere, Fiscul calculează penalizări în valoare de 0,16 la sută pe zi de întîrziere, aplicată la suma datorată ca impozit. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns