Inspectorii din Direcția Generală Antifraudă au anunțat că din 15 martie vor face controale pentru a-i găsi pe comercianții care nu și-au achiziționat aparate de marcat cu jurnal electronic.
Controalele vin ca urmare a unei descreșteri a cererii de astel de aparate, cu 11 la sută în februarie față de ianuarie. Aceasta, în condițiile în care există stocuri sufciente de aparate și se găsesc case și pentru activitățile economice unde este nevoie de modele dedicate, cum sunt taximetria, marii retaileri, schimburi valutare, comerț cu carburanții. Dintre comercianții din județul Bacău, doar o parte și-au achiziționat aceste case noi.
Potrivit datelor ANAF Iași, „numărul agenţilor economici înregistraţi în judeţul Bacău care şi-ai achiziţionat case de marcat cu jurnal electronic este de 568. Au fost achiziţionate un număr de 621 case de marcat cu jurnal electronic”.
Noile case de marcat vor ajuta, pe viitor, la transmiterea datelor direct în serverele ANAF, doar că agenții economici acuză tocmai căderile dese ale sistemului ANAF. Oficialii instituției reamintesc faptul că amenzile prevăzute de lege sunt între 10.000 și 20.000 de lei, dar se poate ajunge la suspendarea activității operatorilor economici până la dotarea cu aparate electronice de marcat.
Jona a zis
Si pe cei de la ANAF cine ii amendeaza ca nu isi fac treaba ca acele servere sa fie functionale? Nu ar fi normal ca si comerciantii sa ii poata amenda pe cei de la ANAF? Toata graba asta suspecta cu casele de marcat nefunctionale este doar pentru ca niste importatori sa faca buzunarele mari si sa fie adunati bani la bugetul facut vraiste de catre guvern. Iar amenzile sunt inca un prilej de a mai incasa bani de pomana la buget fara sa faci nimic. Ca daca nu erau asa ipocriti, prima data isi faceau ei serverele alea ale lor de care spun ca este posibil sa le dea in functiune pe la sfarsitul anului si dupa sa vina sa ii intrebe pe ailalti daca si-au facut dar pusul carului inaintea boilor este tipic pentru guvernul de amatori. Parca e la camatari, dute si ia pielea de pe ala, nu conteaza ca tu nu iti faci treaba, vine organul ca zmeul cand e vorba de astia mici iar la multinationale unde evaziunea este de ordinul miliardelor de euro merg in genunchi, asta daca se duc printr-o minune, de ce nu se face o ierarhizare a utilizatorilor, si ala care emite 10.000 bonuri lunar si ala care emite 5 bonuri are acelasi obligatii desi la unii nici nu costa mai mult casa de marcat decat bonurile emise. Oare de ce nici un comerciant de case de marcat din BC nu publica preturile caselor de marcat cu fac cei din alte localitati? E plin peste tot de probleme si vine ANAF-ul sa te intrebe daca porti basca, in loc sa se duca sa caute evaziunea.