• peste 1.100 de băcăuani au făcut deja demersuri pentru a-și monta propria centrală • solicitanții așteaptă sistarea furnizării încălzirii centralizate pentru a-și pune în folosință propria sursă de căldură • din cauza creșerii tarifelor la gaz, numărul cererilor de avizare a centralelor este mai mic decît în aceeași perioadă a anului trecut
Sistarea furnizării agentului termic pentru căldură va da startul pentru un nou sezon al debranșărilor. Deși Termloc a oprit livrarea abia zilele trecute, iar CET va face acest lucru abia în zilele următoare, în funcție de evoluția temperaturilor, aproape 1.100 de băcăuani sînt pregătiți să renunțe la serviciile sistemului public de încălzire centralizată și să-și monteze în apartament propria centrală termică.
Căldura furnizată cu program sau numeroasele avarii survenite în iarna acestui an la sistemul public de termoficare, care au lăsat în frig zeci de mii de apartamente, sînt principalele argumente care i-au determinat pe băcăuani să ia decizia de a-și monta propria centrală termică de apartament. Potrivit reprezentanților de la Distrigaz Nord Bacău, societate care avizează proiectele pentru gaz și dă aprobarea pentru montarea contoarelor, numărul solicitărilor pentru avizarea documentației se menține, în continuare, ridicat. „Ne-am așteptat ca, după ce Termloc și CET au încetat, în toamnă, să mai aprobe cereri de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire, numărul avizelor pentru obținerea documentației de gaz în vederea montării unei centrale de apartament să scadă. Nu s-a întîmplat deloc așa, ba chiar au fost zile în care solicitările de aprobare a documentației au fost mai numeroase decît în perioada în care se puteau monta centrale termice”, a precizat Mircea Apetrei, inginer șef la Sucursala Distrigaz Nord Bacău.
Potrivit inginerului șef Mircea Apetrei, cele mai multe documentații au fost înaintate pentru avizare în lunile noiembrie și decembrie, cînd peste 500 de băcăuani au venit la Distrigaz cu proiectele întocmite de proiectanții de gaz. În luna ianuarie, alți circa 130 de băcăuani au început demersurile pentru montarea unei centrale termice, în februarie Distrigaz a avizat peste 246 de proiecte, iar în martie circa 270 de băcăuani au dorit să-și avizeze proiectele fără de care nu pot modifica instalațiile. „Marea majoritate a documentațiilor înaintate pentru avizare au fost depuse de cei care doresc șă-și monteze propria centrală de apartament. Cum pînă zilele trecute a fost interzisă debranșarea de la sistemul centralizat, oamenii s-au gîndit să înceapă demersurile cînd nu este coadă la ghișee, iar contoarele se pot procura fără prea mare bătaie de cap. O parte dintre cei care au solicitat avizarea proiectelor în perioada de iarnă au solicitat și montarea contoarelor, ceea ce înseamnă că au dat în folosință centralele. În această situație nu sînt, însă, mai mult de 200 de proprietari”, a mai spun inginerul șef Mircea Apetrei.
Faptul că peste 1.100 de proprietari de apartamente din Bacău așteaptă sistarea funizării încălzirii centralizate pentru a-și monta propria centrală termică de apartament denotă că băcăuanii sînt, în continuare, nemulțumiți de serviciile firmelor de termoficare. În vara anul trecut, CET și Termloc s-au confurntat cu o adevărată avalașă de cereri de debranșare, peste 7.000 de proprietari de apartamente renunțînd numai într-un singur sezon la serviciile sistemului public de termoficare. Pentru că legea interzice debranșarea în timpul sezonului rece, cînd firmele publice de termoficare furnizează agent termic, băcăuanilor nu le mai rămîne decît să aștepte venirea primăverii pentru a scăpa de povara încălzirii centralizate. Totuși, statisticile arată că numărul cererilor de avizare a proiectelor pentru montarea centralelor de apartament este mai mic decît în aceeași perioadă a anului trecut. O posibilă cauză ar fi creșterea tarifelor la gaz metan, care se vor majora constant, dar și faptul că cei care au avut bani și-au montat deja sursă independentă de încălzire. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns