20 de ofițeri și subofițeri învață limba engleză într-o școală specială
La trei săptămîni după ce a început anul școlar preuniversitar și la o diferență de șapte zile după ce a fost început și anul universitar, asistăm de ieri la o premieră în sistemul de învățămînt băcăuan: o școală specială, deschisă chiar la Unitatea Militară de Aviație (UMA) din Bacău. Școala se adresează unei categorii aparte de elevi. Ei vin aici să învețe limba engleză la un nivel suficient pentru desfășurarea în comun a activităților NATO. Elevii sînt ofițeri sau subofițeri la Unitățile militare din Bacău și au șase profesori de engleză, două săli de clasă și o cancelarie pentru cadrele didactice. „De fapt, aici vor veni să învețe un fel de engleză americană, pentru că toate manualele sînt din SUA, iar la lecții nu se vorbește deloc românește. Școala este un centru regional pe Moldova, va avea cîte două grupe a zece elevi și are programate cursuri pînă în anul 2005”, declară comandorul Virgil Ristea, comandantul UMA. Cursurile se desfășoară cu scoaterea din producție a proaspeților boboci și durează șase luni, timp în care vor avea cîte șase ore pe zi. Participarea la cursuri este benevolă și înscrierea se face printr-o cerere. Numai că urmează o triere a solicitanților. pe baza unui test de limba engleză. Sînt admiși doar cei care care cumulează un punctaj mediu. Nu sînt primiți cei cu punctaj minim și cei cu punctaj maxim. Ofițerii și subofițerii studenți, așa cum vor fi numiți de acum încolo, vor da lucrări de control săptămînale, lunare și trimestriale, foarte drastice. „Un calificativ slab poate influența foarte serios cariera militară a studentului. Se poate merge de la amînarea de la avansarea în grad pînă la eliminarea din sistem”, mai spune comandorul Ristea.
Examinarea studenților va mai fi efectuată și neanunțat, de către un profesor coordonator american, care va avea un cuvînt greu de spus în privința gradului de acumulare a cunoștințelor. Pregătirea studenților va urmări nu numai perfecționarea limbii engleze, ci și deprinderea termenilor profesionali specifici militarilor, în așa fel încît, în cazul unor antrenamente și pregătiri comune, românii să se poată înțelege cu omologii lor americani, fără probleme. „Țelul cursurilor este atingerea nivelului doi în standarde NATO de cunoaștere a limbii engleze și de minim doi într-o specializare pe arme, în condițiile în care nivelul maxim este patru și se acordă în general nativilor de limbă engleză. La noi a existat un singur caz, de român care a primit atestat de nivel patru, pentru un ofițer care a făcut cursuri similare la București”, declară șeful de catedră al UMA, cpt. cdor. Neculai Bulibașa.
Statul de funcții a UMA s-a îmbogățit în acest fel cu încă șase angajați. Ei sînt profesori de limba engleză, iar pentru a ajunge salariați ai Ministerului Apărării Naționale au dat și ei la rîndul lor concurs. „Am ales numai profesoare frumoase și deștepte, ca să fie atrași elevii la cursuri”, adaugă mustăcind Ristea. Lucru confirmat cu seriozitate, și chiar cu emoție, de către una dintre profesoare. „Sîntem profesori tineri cu toții și rolul nostru este de a-i pregăti pe cursanți în așa fel să se descurce eficient la exercițiile de pregătire comună cu militarii din țările NATO”, spune Mădălina Manolache, profesor de limba engleză. Cel mai greu le va fi însă studenților cu „greutate” și la numărul anilor și la gradele militare, să reintre în rolul de elevi ascultători. „Sînt oameni care au anumite grade și funcții, obișnuiți să dea ordine, nu să primească, și încă din partea unor tineri. Vor fi nevoiți să se obișnuiască cu noua postură și să-și respecte profesorii”, conchide comandorul Ristea. Noua școală va beneficia din plin de atenția americanilor, care au anunțat că vor finanța dotarea completă a unui laborator fonic după ultimele standarde în materie: antifonare, căști pentru fiecare cursant, calculator, manuale pe casete audio, video și CD, aparatură electronică care vor costa 500.000 de dolari. Finanțarea este făcută în întregime de partea americană. Rămîne doar ca subofițerii și ofițerii studenți să se arate dornici de învățătură. Cel mai înalt în grad dintre prospeții boboci este comandantul Unității de Parașutiști, lt.col. Iulian Ciurea. Cel mai mic în grad este un subofițer, maistru militar la una dintre unitățile băcăuane. La finalul cursurilor, absolvenții vor căpăta atestate de cunoscători ai limbii engleze. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns