De simbata, crestinii ortodocsi care tin si respecta rigorile postului Nasterii Domnului, un post considerat mai usor fata de Postul Pastelui, au dezlegare la peste. Dupa rinduiala traditiei, in timpul acestui post, in manastiri se ajuneaza lunea, miercurea si vinerea, pina la ceasul al noualea, cind se maninca hrana uscata sau legume fierte fara untdelemn; martea si joia se maninca plante fierte, drese cu untdelemn si se bea vin. Pentru oamenii de rind al caror ritm de viata se indreapta zilnic spre intretinere si supravietuire, aceste conditii sint aproape utopice. Putini sint cei care se incumeta sa posteasca in conditiile precizate de canoanele bisericesti. In ciuda acestor rinduieli, devenite istorie pentru majoritatea oamenilor, dezlegarile la peste, vin si ulei, stabilite de Biserica in calendar, sint respectate de toata lumea. Cu atit mai mult cele la peste, care devin adevarate motivatii pentru exersarea talentului culinar in gospodariile romanesti si in publicatiile de specialitate. Incepind din aceasta simbata, in fiecare week-end se ingaduie sa fie consumat si peste, in afara de rastimpul dintre 20-25 decembrie, cind postul devine mai aspru. Bine inteles, pentru cei care il respecta.
Lasă un răspuns