• examenul va fi susținut de 1.465 de absolvenți de liceu • nici una dintre cele patru probe obligatorii nu este susținută de toți candidații • 249 dinte aceștia vor susține bac-ul de la un capăt la altul
Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat va începe săptămîna viitoare. Bac de toamnă este, însă, numai un fel de a spune, în condițiile în care temperaturile caniculare îi va pune, foarte probabil, la grea încercare, cel puțin pe cei 205 candidați care au ales să susțină proba la educație fizică. În total, la startul examenului se vor alinia 1.465 de absolvenți de liceu, care nu au reușit să ia bacalaureatul în vară, dar vor exista și cîțiva candidați care au terminat liceul cu ani buni în urmă.
Interesant este faptul că la nici una dintre cele patru probe obligatorii – limba română oral, limba română scris, o limbă străină oral și proba D – nu se vor prezenta toți candidații înscriși la examen. În plus, doar cel mult 249 de candidați pot intra în categoria celor care susțin bac-ul de toamnă de la un capăt la altul și asta numai dacă presupunem că toți concurenții de la probele orale se regăsesc și printre cei care s-au înscris la celelalte probe. Astfel, dacă facem un calcul simplu rezultă că cel puțin 1.216 candidați au cerut să li se echivaleze una sau mai multe note obținute în timpul primei sesiuni de bacalaureat.
Altfel, bac-ul de toamnă se va derula, în județul Bacău, în cinci centre de examen – Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Liceul Pedagogic, Grupul Școlar „Henri Coandă”, Grupul Școlar „Arte și Meserii” din Onești și Liceul „Spiru Haret” din Moinești, în timp ce corectarea lucrărilor scrise de limba română și a celor de literatură universală se vor face în două centre de evaluare ce vor fi găzduite de Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și Liceul „Dimitrie Cantemir” din Onești. Cu precizarea că șase dintre cei șapte președinți de comisii de examen sau evalure provin din rîndul universitarilor ieșeni, în timp ce al șaptelea, profesorul Iulian Florescu, vine de la Universitatea din Bacău, în tabelele alăturate vă prezentăm numărul candidaților înscriși la fiecare probă în parte și calendarul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat. (Eduard CUCU)
Proba de concurs Număr candidați înscriși
Limba și literatura romănă – oral 249
Limba modernă – oral (engleză ^ franceză) 249 (117^132)
Limba și literatura română – scris 615
Proba D – obligatorie potrivit profilului terminat 827
Proba E – la alegere dintr-o materie specifică profilului terminat 722
Proba F – la alegere dintr-o materie opusă profilului terminat 552 (205)*
Notă : 205 candidați din cei înscriți la proba F și-au ales ca disciplină de examen educația fizică
Calendarul sesiunii a II-a a examenului de bacalaureat
Limba și literatura română – oral 18 – 19 august
Limba modernă – oral 20 – 21 august
Limba maternă – oral 22 – 23 august
Limba și literatura română – scris 25 august
Limba maternă – scris 26 august
Proba obligatorie a profilului 27 august
Proba la alegere din profilul opus 28 august
Proba la alegere din profilul absolvit 29 august
Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor 1 septembrie
(pînă la ora 16,00, respectiv ora 19,00)
Rezolvarea contestațiilor 2- 3 septembrie
Afișarea rezultatelor finale 4 septembrie
Lasă un răspuns