Institutiile de invatamint preuniversitar de stat din judetul Bacau se afla in pericolul de a nu putea achita salariile personalului angajat, in ultimul trimestru al acestui an. Directorii scolilor si liceelor bacauane se pling ca grila de calcul a fondului de salarii in functie de numarul de elev nu le acopera necesarul de cheltuieli. In aceasta situatie se afla chiar colegii nationale din Bacau, cu un numar mare de elevi dar si cu profesori cu salarii mari. Directorii si-au stabilit deja un plan prin care sa atraga elevi sau sa impiedice plecarea celor deja inscrisi. Dupa calculele facute de conducerea Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”, salariul unui profesor pe intreg anul este asigurat de 12 elevi. Conducerea institutiei spune ca in prezent ar mai avea nevoie de inca 40 de elevi pentru a putea achita salariile integral tuturor salariatilor, pina la finele acestui an. „Exista varianta de economisire prin comasare de clase. Dar pina in septembrie o sa duc o politica de a atrage elevi de la alte scoli. Nu vrem sa scadem nivelul, vrem doar mai multi elevi, e perioada in care se pot face transferuri. E o solutie de criza”, a dezvaluit Gabriel Andrei, directorul Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”. Conducerea Colegiului National „Ferdinand I” crede ca acest tip de finantare poate dauna nivelului de performanta al unei institutii de invatamint. „Cred ca unii directori vor incerca prin diferite mijloace sa retina elevi, sa nu ofere transfer. Daca pina acum un liceu bun acorda usor transferul unui copil mai slab, care voia sa plece, acum nu-i va mai da voie asa usor, ceea ce va fi in detrimentul valorii. Ca director voi fi nevoita sa ma gindesc si la colegii mei”, a spus Gigliola Ceunas, director al Colegiului National „Ferdinand I”. Robert David, directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, spune ca la actualul plan de scolarizare al institutiei pe care o conduce banii de salarii ajung doar noua luni. Pentru a-si acoperi cheltuielile ar mai avea nevoie de 200 de elevi. „Din toamna va fi mai usor, am redus planul de scolarizare, vor fi comasari la clasa a X-a. Am inteles ca pina in septembrie avem luni de gratie, in care sa putem sa ne reorganizam. Nu cred ca in conditiile actuale poate supravietui vreo scoala, fara finantare complementara”, a spus Robert David. Directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” crede ca legea finantarii per elev este buna, pentru ca era necesar ca scoala sa devina un mediu concurential, dar ca ar trebui particularizata.
Liceele cu camin si cantina au o problema
Managerii institutiilor liceale din municipiul Bacau care au in administrare si camine sau cantine au atras atentia la sedinta cu directorii ca Hotarirea de Guvern care stabileste finantarea per capita nu ia in calcul salariatii care deservesc aceste institutii din subordine, care gazduiesc sau hranesc elevi si de la alte licee. „N-am inclus caminul si cantina, unde sint aproximativ 14 angajati in total. Nu mi se pare firesc ca noi sa raportam cheltuielile la acelasi numar de elevi, ca licee care nu au nici cantina, nici camin. Banii nu ne ajung decit pina in august. Nu se pune problema ca ducem lipsa de elevi, sint 27 – 30 intr-o clasa. Lucrurile sint inca neclare, pina in septembrie se vor schimba”, a declarat Gigliola Ceunas, director al Colegiului National „Ferdinand I” Bacau. In aceeasi situatie se afla si alte institutii precum Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul tehnic „Anghel Saligny”, Colegiul Pedagogic „Stefan cel Mare” sau Colegiul Tehnic „Henri Coanda”.
Scolile din rural sint avantajate
Hotarirea de Guvern nr. 1618 privind finantarea unitatilor de invatamint din mediul preuniversitar de stat, pe baza unor standarde de cost pe elev sau prescolar, avantajeaza scolile din mediul rural, care au stabilite standarde diferite de cost si un numar mediu de elevi pe clasa mai mic decit in mediul urban. Daca, de exemplu, un elev de nivel gimnazial, invatamint de zi, din urban are o „valoare” de 2.857 de lei pe an, intr-o clasa cu o medie de 25 de scolari, un elev dintr-o scoala de la tara „valoreaza” 3.494 de lei, la o medie de 20 de elevi. „In principiu acoperim salariile dar nu ne mai ramin bani pentru investitii. In mediul rural alocarea per elev e mai mare. Probleme sint la scolile cu foarte putini elevi si cu profesori titulari, cu vechime, care au salarii mari. De cele mai multe ori in rural sint profesori tineri, care au salarii mici”, a subliniat Mioara Mirza Solomon, directoare a Scolii din Beresti Tazlau.
Invatamintul „Step by Step”, lovit de finantarea per elev
Conducerea Scolii „Alexandru cel Bun”, institutie cu clase in sistem „Step by step”, intentioneaza sa faca o actiune comuna cu scoli din tara care au aceasta metoda alternativa de educatie, pentru a cere un regim special de finantare. „Noi nu reusim sa ne acoperim salariile pentru ca avem patru clase alternative, care in loc de un cadru didactic, au cite doua, la acelasi numar de elevi. In rest, acest tip de finantare e realist”, a declarat Camelia Stamate, director al Scolii „Alexandru cel Bun” din Bacau. Chiar daca directorii de scoli cred ca Ministerul Educatiei ii va pasui pina in toamna cu aplicarea legii, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau subliniaza din nou ca prevederile Hotaririi de Guvern se aplica de la 1 ianuarie 2010. „Eu nu stiu sa existe nici o hirtie oficiala care sa spuna ca finantarea per elev se aplica din septembrie 2010. Daca vor fi probleme, probabil ca niste rectificari vor fi facute”, a precizat Nicu Harasemciuc, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. (Laura HUIBAN)
Anonim a zis
precum spunea cineva…scoala romaneasca este falimentata, ca si restul romaniei.
mimi a zis
SI UITE ASA O SA AVEM PROMOVABILITATE DE 109% IAR ELEVII SE VOR INGHESUI LA LICEELE(COLEGIILE )CARE PROMOVEAZA CU NOTE CAT MAI MARI TOTI ELEVII. HALAL INVATAMANT!
smk a zis
citeste cineva ceea ce scriem aici? ma gandesc la cel care a scris articolul. „Henri Coanda” nu e colegiu tehnic! Am postat de mai multe ori lucrul acesta si in continuare este catalogat asa. Sunt doar clase teoretice!
surpriza! a zis
Aici nu personificam obiectul supararilor noastre. D-aia nu comentam. Ca n-avem chita, nu ne tine azimutul. Da’ ia sa fi fost Boc tinta precisa…mama-mama!!! Nu ca nu si-ar fi meritat-o micutul!!
Dan a zis
Mai scuteste-ne surpriza mica de boc. Astazi este ziua in care nu il bagam in seam ci il bagam in … si pe el si pe betiv si pe funebru laudaros de la educatie .
Dan a zis
CUM SA NU EXISTE TINTA. TINTA ESTE REPREZENTATA DE CRETINII FUNEBRII CARE NE CONDUC, SI CARE SE CRED MARI REFORMATORI. O ALTA TINTA AR FI DOBITOACELE DE OGRADA, DE LA PDL CARE ORACAIE, SE BALIGA SI ARA FORUMURILE DAND LIMBI INBELSUGATE PRIMULUI MARE SMECHERAS AL TARII SI SECUNDULUI SAU UDREA. REVENIND LA SUBIECT PROCLAM MOARTEA INVATAMANTULUII ROMANESC INCEPAND DE ANUL ACESTA. TRAIASCA BASECU SI BOC PRIMII SI CEI MAI MARI DUSMANI AI POPORULUI DE DOBITOACE ROAMAN. TRAIASCA PROSTIA.
fara taxa! a zis
@Dane
Ai dreptate! Imbelsugata prostie!
fara taxa! a zis
@ Domnule Roncea!
E dureros, complicat, si mai ales, tardiv ce spuneti!!