În aceste zile va demara campania de împăduriri, chiar în timpul „Lunii pădurii”. Vremea rece de pînă acum a ținut pe loc acest lucrări, datorită faptului că pepinierele în care se află puieții sînt încă înghețate. Timpul dă semne de încălzire, așa că lucrările vor putea începe. În acest an, Direcția Silvică Bacău are în plan împădurirea a 374 de ha. Ținta principală este Ocolul Silvic Agăș, unde sînt prinse în acest plan nu mai puțin de 174 de ha. „Suprafața cea mai mare este în această zonă – ne-a spus inginerul-șef al instituției, George Brăiescu – deoarece trebuie compensate doborîturile din anul precedent”. Pe alte 107 ha se vor face completări la operațiunile din anii anteriori. În total, se vor folosi 2,5 milioane de puieți, din care 1,7 milioane din speciile de rășinoase, iar 800.000 – foioase.
Pepinierele însumează la nivel de județ 265 de ha. Dar fiecare ocol silvic și fiecare canton are pepiniera sa. Ciclul biologic al puieților de rășinoase începe, de regulă, în solarii. Foioasele sînt mai puțin pretențioase.
Rășinoasele se regenerează cu ajutorul oamenilor
Trebuie menționat că în pădurile de foioase se practică mai mult regenerarea naturală. În aceste locuri, silvicultorii lasă semințele să cadă, să încolțească, apoi urmăresc puieții care apar și practică rărirea, pentru a permite arborelui să crească. Procesul este de ordinul anilor, dar este natural, ceea ce este favorabil solului și pădurii. În același timp, oamenii pot favoriza o specie sau alta, cu condiția păstrării specificului. Pădurile de foioase nu sînt decît rareori alcătuite dintr-o singură specie.
Alta este situația la rășinoase. Tăierile de exploatare au un anumit specific, fiind rase. Cu alte cuvinte, în aceste arii se taie totul, după care suprafața se replantează. Dar și parchetele de exploatare au suprafețe restrînse, de pînă la 3 ha, ca să nu se dezechilibreze pădurea.
Plantarea puieților a fost preluată de agenți economici
În acest an este prima dată cînd plantările sînt efectuate de agenți economici. Aceste servicii au fost externalizate de către Direcția Silvică. Cu toate acestea, silvicultorii supraveghează atent lucrările. De altel, cei care au licitat și au cîștigat dreptul de a face plantări în teren sau repicări în pepiniere vor primi banii după ce angajații instituției verifică ce s-a făcut. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns