• concurența cea mai aprigă este în rîndul social democraților, unde aproape 30 de nume grele din partid își dispută cele șase-șapte posturi care ar putea reveni PSD-ului în urma alegerilor din toamnă • discuții în privința desemnării candidaturilor au apărut și în tabăra liberalilor și democraților, deciși să meargă pe liste comune la alegeri
Forfotă mare în aceste zile la sediile partidelor. Senatori, deputați, politicieni aflați sau nu într-o funcție de conducere la nivelul unei organizații județene de partid, purtînd sub braț mape doldora de semnături, își încearcă acum norocul de a prinde un post de parlamentar în viitoarea legislatură. Numărul politicienilor care visează să devină senatori sau deputați depășește cifra de o sută. Peste cîteva săptămîni, o bună parte dintre candidați vor lua județul la picior și le vor promite alegătorilor cîte în lună și în stele. Oameni importanți care au fost văzuți mai mult pe la televizor, dar și politicieni pe care nu i-a întîlnit nimeni pînă acum, își vor coborî atenția asupra băcăuanului de pe stradă. În funcție de influența sau puterea de decizie pe care o la cîrma județului, acolo unde se împart toate fondurile care pleacă spre teritoriu, liderii politici se vor întrece în a dovedi o grijă nețărmurită față de cetățeni. Imediat cum se va startul campaniei electorale, mulți dintre băcăuani vor putea avea senzația că le-a pus Dumnezeu mîna în cap. Drumuri pe care nu au s-a putut circula pînă acum decît cu căruța vor fi asfaltate peste noapte, trotuarele care dimineața erau pline de gropi vor fi netede ca în palmă.
Toate aceste minunății vor ține preț de cîteva săptămîni după care lucrurile își vor reintra pe făgașul normal, iar parmanetarii își vor ocupa fotoliile cîștigate. Unii nici nu vor mai trece cu lunile, sau chiar cu anii, prin Bacău. Alții vor dormita, pe banii noștri, prin sălile luxoase ale Parlamentului. Există parlamentari de Bacău care nu au scos nici un cuvînt în plenul Senatului sau al Camerei, nu au avut nici o inițiativă legislativă și nu au călcat prin Bacău decît de cîteva ori, dar care nu au ezitat acum să își depună din nou candidatura. Este cazul social democraților Carmen Moldovan sau Melu Voinea, aflați în plutonul parlamentarilor a căror activitate desfășurată în cei patru ani de mandat poate fi văzută doar cu ajutorul lupei, dar și-au anunțat intenția de a mai candida și în acest an pentru un nou mandat de parlamentar.
PSD, partidul cu cei mai mulți candidați
Cei mai dornici în a ocupa un fotoliu de parlamentar în viitoarea legislatură sînt membrii Partidului Social Democrat. 33 de membri ai județenei Bacău a PSD și-au depus pînă acum candidatura pentru un nou mandat sau și-au anunțat intenția de a lupta în competiția internă a PSD, pentru un loc pe listele pentru Parlament. Pentru un post de senator se bat prefectul Radu Cătălin Mardare, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, Sergiu Sechelariu, senatori Vasile Cautiș, Rodica Șelaru și Melu Voinea. Surpriza a venit ieri, cînd fostul președinte la Consiliului Județean, Neculai Lupu, și-a depus și el dosarul la partid, pentru a intra în campania electorală a PSD de definiivare a listelor. neculai Lupu, aflat în ultima perioadă într-un conflict aproape deschis cu conducerea județenei PSD, ne-a confirmat ieri intenția de a obține un loc pe listele pentru Senat ale partidului de guvernămînt și chiar s-a arătat optimist privind șansele sale. Lista de candidați ale PSd este completată de profesoul universitar Vasile Puiu, de Dana Ștefănescu, Petru Botezatu, Alexandru Fînaru și de un fost parlamentar, Simion Darie.
Cea mai mare concurență în interiorul PSD se înregistrează pentru Camera Deputaților, unde 23 de persoane speră să își ocnvingă colegii de partid că sînt cele mai nimerite pentru a pleca în Parlament. Este vorba despre actualii deputați Minodora Cliveti, Viorel Hrebenciuc, Dan Matei Agaton, Endre Bereczki, Vasile Miron și Carmen Moldovan, de directorul al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Oana Chelaru, subprefectul Gabriel Vlase, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Dumitru Brăneanu, fostul trezorier al județenei Bacău a PSD, Gheorghe Romedea, medicul Gabriela Iacobescu, omul de afaceri Dan Tătaru, liderul de sindicat de la Rafo Onești, Ion Marian, expertul în cadrul Ministerul Transporturilor Nicoleta Pătrașcu, directorul Direcției Județene de Asistență Socială Rodica Pădureanu, consilierul local Ilie Bîrzu sau Maria Marin, funcționar în cadrul Primăriei Bacău. În competiție mai intră și nume mai puțin cunoscute: Constantin Bisoc, fost membru al PSM, director de calitate la AE Electronics, Dan Tătaru, unmul dintre patronii firmei Edelweiss, Mihai Cojocaru, director la Aerostar, Vasile Cezar Marariu, director la Direcția Finanțelor Publice, și Ion Moraru, secretar de stat la Secretariatul Genral al guvernului.
Este mai mult decît evidentă intenția PSD de a-și fi atras drept candidați nume mai noi ale politicii, alături de oameni cu experiență, în încercarea de a mai păcăli încă o dată electoratul. Tendința de reformare a partidului, care dorește să promoveze pe liste, în proporție de 30%, tineri și femei, trebuie neapărat dusă la îndeplinire, chiar dacă, prin acest demers ar putea ajunge în Parlament incompetenți, oameni corupți sau traseiști politici, care au ca principal atu tinerețea sau aparteneța la sexul frumos.
Agathon Matei Dan, fost ministru al turismului și unul dintre parlamentarii care își amintește de Bacău odată la patru ani, ne-a declarat ieri că lista de candidați în campania internă a partidului este echilibrată, iar competiția va oferi șanse egale deși, recunoaște fostul ministru, există nume care pleacă cu o poziție privilegiată în cursă. „Există cîteva nume grele, care au un ascendent determinat de notorietate, grad de încredere, sînt oameni cunoscuți de membrii partidului și, în general, de băcăuani. De aceea, Biroul Executiv Central va veni cu măsuri de ajustare, care să permită accesul femeilor și tinerilor pe liste”, spune Agathon Matei Dan.
Membrii PSD vor intra în cursa electorală internă, în urma căreia se va stabili configurația listelor, de săpămîna viitoare. Pînă atunci, sîmbătă, va avea loc Conferința județeană a PSD, cînd se vor pune la punct și regulile ce trebuie repstectate în bătălia internă. Agathon Matei Dan spune că sigur este, pînă la acest moment, faptul că nici un competitor nu își va ataca contracandidații. „Vom decide sîmbătă limitele campaniei electorale. Se prefigurează o campanie din «ușă în ușă» pentru membrii de partid”, a spus fostul ministru. El crede că, cel puțin în județul Bacău, nu vor exista răsturnări spectaculoase de situație. „Nu cred că vom avea surprize de proporții. Cert este că vom veni în fața alegătorilor cu o echipă înoită în proporție de 50 %, care va îmbina experiența cu numele noi”, ne-a declarat Agathon Matei Dan.
PSD va folosi campania internă pentru a lua pulsul membrilor și simpatizanților, dar și ca un fel de „precampanie”, în care să se
evalueze cît de eficiente au fost în rîndul populației măsurile populiste luate în ultima vreme.
Liberalii și democrații merg pe liste comune
După o serie întreagă de dispute iscate în sînul județenei Bacău a PNL și un lung șir de tratative purtate cu reprezentanții PD, liberalii și democrații băcăuani au conturat, în parte, listele cu candidații pentru alegeri. Astfel, primul loc pe lista candidaților pentru Senat este ocupat de liberalul Ioan Aaron Popa. Cel de al doilea loc ar urma să aparțină democraților care nu au desemnat, încă, un candidat sigur pentru pentru acest post. „Avem întocmită o listă cu opt persoane care ar urma să își depună candidatura pentru un post de parlamentar. Toți cei avuți în vedere sînt oameni cunoscuți, cu activitate îndelungată în partid. Cele opt candidaturi urmează să fie supuse unei analize atente în cadrul unei întruniri cu conducerea centrală a partidului ce va avea loc peste cîteva zile la București” ne-a declarat deputatul Vasile Nistor, președintele județenei Bacău a PD. Chiar dacă listele nu au fost, încă, definitivate, cele mai mare șanse pentru ocuparea locului rezervat PD pe lista candidaților eligibil pentru Senat pare să le aibă Constantin Drăgănuță, fostul șef al Fondului Proprietății de Stat Bacău. În ceea ce privește situația candidaților pentru Camera Deputaților, primul loc de pe listă este ocupat de deputatul Valeriu Gheorghe, președintele județenei Bacău a PNL, urmat de fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Ioan Chiriac. Președintele județenei Bacău a PD, deputatul Vasile Nistor, ocupă doar a treia poziție pe lista candidaților eligibili. Tot pe listele comune PNL – PD pentru Camera Deputaților se mai află reprezentanta PNL Georgeta Ionescu, expert parlamentar în cadrul Camerei Deputaților, candidat impus de la centru pentru a candida pe listele din Bacău și fostul prefect de Bacău, liberalul Ioan Silviu Lefter.
Odată conturată structura listelor eligibile, dacă se vor mai purta discuții de acum între conducerile celor două organizații județene, acestea vor viza doar locurile care nu vor avea prea multe șanse să îi ajute pe cei care le ocupă să ajungă parlamentar de Bacău.
PRM și PUR își vor desemna candidații doar cu acord de la centru
Mari șanse să își trimită reprezentanți în Parlament au și organizațiile județene ale Partidulului România Mare (PRM) și Partidului Umanist Român (PUR). Nici una din cele două formațiuni politice nu și-au desemnat încă, nici un candidat pentru alegerile parlamentare. Angela Bogea, președintele județenei Bacău a PRM spune că, pînă la sfîrșitul lunii august, cînd va avea loc ședința Biroului Permanent al partidului, în care se va stabili strategia ce va fi adoptată pentru aceste alegeri, nu se va cunoaște nici un candidat. „La alegerile din toamnă nu va mai fi ca acum două luni, la locale, cînd imaginea candidatului, de bun gospodar și administrator conta foarte mult în ochii electoratului. Acum problema se va pune mai mult din punct de vedere politic. Alegătorii își vor trimite acum în Parlament pe mebrii acelor partide politice despre care cred că le vor reprezenta cel mai bine interesele. În ceea ce ne privește, vom promova acum figuri noi, membri de partid care nu s-au mai prezentat pînă acum la alegeri”, a precizat Angela Bogea. Chiar dacă nu se cunosc acum cu precizie numele celor cu care PRM se va prezenta în fața alegătorilor la alegerile din toamnă, mari șanse de a se afla pe listele din Bacău le are actualul senator Ilie Ilașcu. În toată activitatea sa parlamentară, Ilie Ilașcu nu a contribuit prea mult la rezolvarea problemelor celor care în urmă cu patru ani l-au scos, prin votul lor, din închisorile transnistriene și l-au trimis în Parlamentul României. În cei patru ani de mandat, Ilie Ilașcu nu a dat prin Bacău decît de două – trei ori. Într-una din aceste vizite, senatorul PRM de Bacău a fost implicat într-un accident de circulație în care un bărbat și-a pierdut viața. În calitate de senator, Ilie Ilașcu a intervenit în plen în 39 ședințe parlamentare, a avut patru propuneri legislative și a fost semnatarul a două moțiuni. „Chiar dacă nu a avut o activitate semnificativă la nivel de județ, Ilie Ilașcu s-a remarcat, totuși, prin activitatea pe care a depus-o în calitate de parlamentar. Intervențiile pe care le-a avut la Strasboourg, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, unde a inițiat șase moțiuni și a avut patru intervenții, sînt, cred, lucruri care ar trebui să îl sprijine pentru a mai fi ales încă o dată parlamentar. Din cîte știu, la nivelul conducerii partidului s-a luat decizia ca Ilie Ilașcu să candideze tot pe listele din Bacău”, a mai precizat președintele județenei Bacău a PRM.
În ceea ce îi privește pe umaniști, și aceștia își vor anunța candidaturile pentru alegerile din toamnă tot pe la începutul lunii septembrie. Gabi Berca, președintele municipalei Bacău a PUR, ne-a declarat că, în data de 5 septembrie, va avea loc la București, consiliul Național al partidului. „Atunci se va stabili stategia precum și modul în care partidul se va prezenta la aceste alegeri. Tot atunci vor fi analizate și propunerile de candidaturi cu care se vor prezenta organizațiile locale”, ne-a declarat Gabi Berca.
Independenții
Singurul candidat care și-a anunțat pînă acum intenția de a candida, ca persoană independentă, pentru un loc în Camera Deputaților este Elena Baran, actulul consilier al prefectului Radu Cătălin Mardare. Intenția sa de a candida în calitate de independent este destul de surprinzătoare dacă ținem seama de faptul că Elena Baran este un vechi membru al PSD. „Nu vreau să deranjez sau să supăr pe nimeni. Vreau să îmi joc șansa mea și am de gînd să lupt cu toată ființa pentru asta”, spune, sigură pe ea, Elena Baran. Proaspătul candidat are, deja, un staf de campanie, format din tineri iuți la minte și puși pe fapte mari. „Mi-am ales chiar și un slogan de campanie, precum și semnul electoral cu care mă voi prezenta la aceste alegeri. Dosarul, însă, nu mi l-am depus. Aștept să iasă noua lege a alegerilor parlamentare pentru a vedea, cu exactitate, de cîte semnături voi avea nevoie precum și care va fi procedura completă pentru înregistrarea candidaturii”, ne-a mai explicat Elena Baran.
Cine sînt cei care au cele mai mari șanse să ajungă în Parlament
Viorel Hrebenciuc
Vicepreședinte al Camerei Deputaților și vicepreședinte al Partidului Social Democrat, Viorel Hrebenciuc a deținut, pînă la sfîrșitul lunii iunie și funcția de președinte al Organizației Bacău a PSD. După rezultatul sub așteptări obținut la alegerile locale din luna iunie, județeana Bacău a PSD a intrat într-un proces de reorganizare, intens mediatizat la acea vreme. Asemeni lui Corneliu Iacobov, care și-a prezentat demisa din funcția de vicepreședinte al acestei organizații sau a fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, care a demisionat din toate funcțiile deținute în partid și a ieșit, definitiv, după spusele sale, din viața politică și Viorel Hrebenciuc s-a retras, atunci, de la conducerea organizației. Postul său a fost ocupat, interimar, de fostul subprefect al județului în perioada 1996-2000 – Dumitru Bontaș. Oficial, dupa aceasta demisie, Hrebenciuc a rămas doar vicepreședintele filialei Bacău a PSD pînă în toamnă, cînd vor fi organizate noi alegeri în sînul organizației. În realitate, însă, Viorel Hrebenciuc rămîne omul care are cuvîntul cel mai greu de spus în ceea ce privește mersul organizației.
Sergiu Sechelariu
Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Locuinței, Sergiu Sechelariu și-a înaintat, acum cîteva săptămîni, demisia de onoare din această funcție. Gestul său a venit la scurt timp după ce a fost acuzat de deturnare de fonduri, în urma unor afirmații făcute la Bacău, în timp de îl susținea, în campanie electorală, pe fratele său, Dumitru Sechelariu, pe atunci încă primar al Bacăului. Sergiu Sechelariu a susținut atunci că județul Bacău a beneficiat de fonduri cu mult mai mari decît alte județe din țară, tocmai pentru a fi răsplătite voturile băcăuanilor. Tot atunci, secretarul de stat în MTCT a mai afirmat că Bacăul nu va mai primi un leu din partea Guvernului dacă Dumitru Sechelariu nu va mai rămîne primar, iar PSD nu va ajunge, din nou, la guvernare.
Dan Matei Agaton
Fost ministru al Turismului, Dan Matei Agaton, secretarul executiv al Partidului Social Democrat a devenit parlamentar după ce a fost ales pe listele Organizației Județene Bacău a PSD, unde deține, de altfel, funcția de vicepreședinte. Deciziile luate în perioada în care a deținut portofoliul de ministru al turismului au fost intens mediatizate – Dracula Parc, pîrtia atificială de la Predeal sau palmierii din Mamaia. Ca parlamentar de Bacău, însă, nu s-a distins printr-o activitate deosebită.
Radu Cătălin Mardare
Actualul prefect al Bacăului prezintă CV impresionant și vorbește fluent două limbi străine. În toamna anului trecut, voci insistente au dat ca sigură plecarea sa din funcția de reprezentant al județului în teritoriu, în favoarea începerii unei cariere în diplomație. În perioada în care Corneliu Iacobov a fost președintele Fondului Proprietății Private II Moldova, Radu Cătălin Mardare a deținut funcția de șef Serviciu Strategie în cadrul acestei instituții. Este unul din motivele pentru care, cel puțin la nivel local, actualul prefect de Bacau este privit ca fiind unul din apropiații fostulului proprietar al RAFO Onești.
Minodora Cliveti
Este unul din cei mai activi politicieni pe care băcăuanii i-au trimis în Parlament. Minodora Cliveti a avut luări de cuvînt în plen în 17 ședințe și a fost autorul a nu mai puțin de opt declarații politice. Avocatul băcăuan a fost semnatarul a 14 propuneri legislative, din care patru, concretizate în legi. Totodată, în timpul mandatului său, Minodora Cliveti a mai făcut parte din 44 comisii de mediere și s-a afirmat ca membru activ al delegației României la Adunarea Parlamentară a Consilului Europei.
Valeriu Gheorghe
Este președintele Organizației Județene Bacău a Partidului Național Liberal, grupare politica din care fac parte cunoscuți oameni de afaceri băcăuani. În timpul mandatului său, Valeriu Gheorghe a luat cuvîntul în plen în 25 ședințe, a avut 21 de întrebări și interpelări și a fost autorul a zece declarații politice. Deputatul băcăuan a mai avut nouă propuneri legislative, din care trei concretizate în legi. Valeriu Gheorghe este membru în 23 comisii de mediere și este semnatar, pînă în acest moment, a zece moțiuni.
Vasile Nistor
Președinte al Biroului Permanent Județean Bacău al PD și vicepreședinte al Biroului Permanent Național al PD, Vasile Nistor este unul din cei mai longevivi parlamentari români. Ales, inițial, pe listele FSN și, mai apoi, ale PD, după desprinderea acestei formațiuni politice din fostul Front al Salvării Naționale. În perioada mandatului 2000-2004 este membru al Comsiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. În tot acest timp, a luat cuvîntul în plen în patru ședințe și a fost autorul unei declarații politice. Vasile Nistor a avut, pînă acum, zece propuneri legislative, din care una concretizată în lege. Totodată, deputatul băcăuan mai este semnatar a zece moțiuni.
Ioan Aron Popa
Ioan Aron Popa este președinte al Biroului Executiv Central al PNL, partid în care a intrat în urma fuziunii dintre ApR și liberali. Absolvent al Facultății de Științe Economice din iași, Ioan Aron Popa a lucrat mai întîi pe Platforma Petrochimică Borzești, apoi a fost director adjunct la Direcția Finanțelor Publice Onești. În 1995 a plecat în Parlament, pe listele, la acel moment, ale PDSR, partid pe care l-a reprezentat pînă în 1997, cînd a decis să plece alături de Theodor Meleșcanu și să formeze ApR. În 2001, cînd ApR a fuzionat cu PNL, Aron Popa a trecut în tabăra liberală, pe care o va reprezenta acum în bătălia electorală. Acum este acționar la o firmă de consultanță din Onești.
Ioan Chiriac
Ioan Chiariac candidează pentru prima dată la Parlament, deși are o bogată experiență în administrație. Pînă la recentele alegeri a deținut funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, unde s-a ocupat de investiții. De trei ani, este vicepreședinte și al organizației județene a PNL Bacău și membru în Delegația Reprezentanților Naționali și în Comisia Pentru agricultură a partidului. De profesie inginer, Ioan Chiriac a deținut, în perioada 1996 – 2000, funcția de director al Direcției Agricole a județului Bacău. (Elena SOLOMON, Oana ALBU, Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns