• cele mai vînate vor fi funcțiile de conducere din școlile de la orașe • funcțiile de conducere la colegiile „Vrănceanu” și „Ferdinand I” sînt ocupate cu delegație
Posturile de directori ale celor mai importante două colegii din municipiul Bacău sînt în prezent ocupate cu delegație și ar trebui scoase la concurs la următoarea sesiune de concurs organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bacău. La Colegiul Național „Ferdinand I”, postul este ocupat cu delegație de profesoara Antoaneta Pătrașcu de mai bine de un an și opt luni, după ce mandatul pentru funcția de director, pe care o ocupa prin concurs, i-a expirat încă din luna iulie 2002. Postul a fost scos la concurs și la sesiunea de evaluare a directorilor din toamna anului trecut, însă atunci s-a înscris un singur candidat. Dosarul lui Constantin Bălinișteanu a fost respins în primă fază de comisia de examinare, pe motiv că între viitoarea sa funcție și activitatea soției sale, care este secretară la același liceu, ar exista un conflict de interese. După contestația depusă de profesorul Bălinișteanu, acesta a fost primit să dea examen, însă a fost declarat respins pe motiv că la întrebările legate de legislație ar fi avut o prestație necorespunzătoare pentru un viitor director. În aceste condiții, după concursul din luna octombrie, directorului Antoaneta Pătrașcu i-a fost prelungită delegația. Cum în această vară Antoaneta Pătrașcu va ieși la pensie, postul va fi declarat vacant și va fi scos la concurs. Pînă acum, nici un profesor și-a anunțat intenția fermă de a candida pentru această funcție.
Și la Colegiul „Gheorghe Vrănceanu”, funcția de director este ocupată cu delegație de Gabriel Andrei, după ce la începutul anului școlar trecut Francisc Coșa și-a dat demisia din funcția pe care o deținea, invocînd motive personale. Pentru că pînă la organizarea concursului nu mai era timp ca locul vacant din conducerea colegiului să fie scos la bătaie, actualul director, Gabriel Andrei, a rămas în funcție.
Și la Liceul Sportiv din Bacău, postul de director care în prezent este ocupat cu delegație va rămîne liber. Și asta pentru că Vasile Baltă, cel care conduce destinele liceului de aproximativ doi ani, va ieși în această vară la pensie. Cît privește școlile generale din oraș, singurele ale căror funcții sînt ocupate cu delegație sînt Centrul Școlar, unde director este Gabriela Axinte, și Școala „Ion Luca”, la care directorul Ecaterina Profiriu este în pragul pensionării. Post liber există și la Școala „Alexandru cel Bun”, dar nu pentru funcția de director plin, ci de director adjunct, lui Valerian Slevoancă, actualul adjunct, expirîndu-i mandatul vechi.
Mult mai multe șanse de a prinde un post de director au profesorii din zona Moinești și Comănești, pentru că aici sînt ceva mai multe posturi vacante. La Comănești sînt ocupate cu delegație funcțiile de conducere de la Școala 2, Școala 3, Școala 4 și Școala 6, iar la Moinești sînt vacante posturile de director de la Școala 3, Școala 5, Școala 6 și Școala 7. „Deocamdată, lucrăm la întocmirea listei cu unitățile de învățămînt în care funcțiile de director sînt ocupate cu delegație. Lista va fi înaintată spre aprobate în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar, care va decide care posturi de director vor fi scoase la concurs”, ne-a declarat inspectorul Petru Botezatu, purtătorul de cuvînt al ISJ Bacău. Noul concurs organizat de ISJ va avea loc în perioada aprilie-mai și se va desfășura după noua metodologie adoptată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.
În județul Bacău există 366 de funcții de director, dar foarte multe dintre ele sînt ocupate cu delegație. Cele mai frecvente situații de acest fel se înregistrează la școlile din mediul rural, unde profesorii se feresc să participe la cancurs. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns