• de anul viitor, bovinele vor circula numai cu pașaport
Vitele existente în județ vor purta crotalii, acei „cercei” de identificare ce vor deveni obligatorii. Prima etapă, adică inventarierea bovinelor și alcătuirea bazei de date s-a terminat. În plus, cu cîtva timp în urmă au avut loc și licitațiile de atribuire a confecționării crotaliilor, deci există toate premisele pentru demararea implantării lor. Totuși, marcarea bovinelor va fi o acțiune de durată și pe parcursul ei vor apărea o serie de probleme.
Impunerea marcării bovinelor pentru identificare și supravegherea circulației lor are la bază acordurile preliminare încheiate în vederea aderării la Uniunea Europeană. Țările comunitare au de mai mult timp astfel de prevederi obligatorii. Ele au devenit însă stringente după declanșarea epidemiei de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), cunoscută și sub numele de „boala vacii nebune”, maladie care a dus la sacrificarea a sute de mii de animale în Marea Britanie, Franța și în alte state. După cum este cunoscut, specialiștii au stabilit o legătură între ingerarea de carne provenind de la vitele infestate cu ESB și declanșarea unei maladii similare, boala Kreutzfeld-Jacobs la oameni. În plus, se dorește controlarea febrei aftoase, o altă boală specifică acestei specii și care dă bătăi de cap. Odată cu încheierea acordurilor preliminare în vederea aderării la UE, au fost emise o serie de acte normative care să reglementeze identificarea bovinelor și supravegherea circulației lor.
Prima urgență a fost considerată constituirea bazei informatice de date cu vitele existente în județ. „Noi am finalizat operațiunea, așa că din acest punct de vedere marcarea poate începe oricînd”, ne-a declarat medicul veterinar Ioan Iordache, șeful Serviciului Integrare, Informatizare și Evidență a animalelor din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare Bacău. La nivel de județ sînt în jur de 102.000 de vite identificate, printre care se găsesc și 5 bivoli și bivolițe.
Următorul pas a fost atribuirea confecționării crotaliilor de identificare. Pentru aceasta s-a organizat o licitație națională. În zilele următoare, specialiștii DSV vor merge în teritoriu pentru a pregăti demararea marcării vitelor. Aceast fapt presupune discuții cu medicii veterinari concesionari. Precizăm că marcarea vitelor este o operațiune finanțată din bugetul Ministerului Agriculturii, din fonduri extrabugetare ale DSV și din programe PHARE. Practic, oamenii nu vor plăti nimic pentru aplicarea mărcilor auriculare vitelor și obținerea pașaportului de circulație. În schimb, pedepsele pentru nerespectarea cerințelor legale sînt aspre.
Cerceii de identificare vor deveni obligatorii
Actele normative impun într-un viitor apropiat – nu mai mult de un an – marcarea obligatorie a vitelor cu crotalii și supravegherea mișcării lor. Introducerea lor nu este un moft, ci se impune chiar din punct de vedere sanitar-veterinar, pentru că în acest fel se supraveghează mișcarea internă și internațională a bovinelor, profilaxia și controlul unor boli și vor fi de folos în experimentele pe animale.
„Cerceii” ce se implantează în urechi cuprind mai multe date, cum sînt numele producătorului, codul de țară, un cod de bare, un cod de identificare al bovinei format din 14 caractere etc. De asemenea, din 2004 se introduce obligativitatea pașaportului de circulație a vitelor. Actul va cuprinde și el o serie de date legate de animal – sex, rasă, data nașterii, data morții sau tăierii, codul de bare, semnalmente, date privind originea genetică etc. -, precum și cele legate de explotația de unde provine, atunci cînd este cazul. Medicii veterinari concesionari trebuie să țină un registru de evidență a pașapoartelor ce se eliberează, iar la ferme se va ține un „registru de fermă”. Pe lîngă pașaport, se eliberează trei tipuri de certificate. Cel verde înseamnă că animalul poate circula fără restricții. Certificatul galben înseamnă că vita are restricții – este bolnavă, este în tratament etc. – iar, culoarea roșie arată că animalul merge la abator.
Vițeii nou-născuți trebuie declarați în maxim șapte zile. De asemenea, același termen se va impune și la cumpărarea unei vite – inclusiv din import -, vînzarea (și la export). Omul se adresează medicului veterinar. DSV eliberează pașaportul în 14 zile după ce medicul depune cererea. În 2004, circulația bovinelor se va face și pe bază de pașaport și pe bază de bilet de proprietate eliberat de Consiliul Local. După 31 decembrie 2004, acest lucru se face numai cu pașaport.
Sancțiuni pentru proprietarii de vite, dar și pentru veterinari
Trebuie menționat că vacile, vițeii, taurii sau bivolii vor fi atent urmărite de specialiști. Abatoarelor nu li se va permite să taie animale fără crotalii. În cazul celor care se sacrifică, medicul din abator ia „cerceii” și pașaportul, pe care le predă la DSV. În cazul morții vitei, se prelevează și probe de analiză.
Sancțiunile prevăzute în actele normative sînt foarte aspre. Astfel, simplul refuz de a identifica bovina prin montarea cerceilor se pedepsește cu amendă între 3-5 milioane de lei, la care se adaugă confiscarea animalului, uciderea lui și distrugerea cărnii. Pentru deținerea de vite neidentificate se aplică amenzi cuprinse între 20 și 30 de milioane de lei, cu aceleași consecințe pentru vită. Nedeclararea în șapte zile a vițeilor sau a animalelor cumpărate se lasă cu sancțiuni pecuniare, cuprinse între 10-15 milioane de lei. Încărcarea, îmbarcarea și transportul vitelor neidentificate aduce pedepse de 10-15 milioane de lei. Sacrificarea unor astfel de animale scoate din buzunar 30-40 de milioane de lei. Și medicii veterinari care nu respectă partea ce le revine pot avea probleme. Cei care nu predau mărcile auriculare și pașapoartele pot încasa amenzi de 3-5 milioane de lei. Cele mai mari amenzi le suportă cei care sacrifică vitele în alte locuri decît în abatoare autorizate – 60-70 de milioane de lei -, iar medicii care pun în consum carne de vită netestată pentru ESB plătesc 40-50 de milioane de lei. Medicul veterinar Ioan Iordache consideră că aceste măsuri sînt benefice din mai multe puncte de vedere. „Unul dintre avantajele acestui sistem va fi reducerea furturilor, pentru că orice vită vîndută în tîrg va putea fi identificată. În plus, înregistrarea animalelor ajută la acordarea primelor, iar vitele pot fi mai ușor asigurate”. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns