Subfinanțarea spitalelor este în acest moment una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical, departe de rezolvare. Cu toate acestea, oficialii Ministerului Sănătății nu se dau în lături nici anul acesta să anunțe reforma în domeniu. Numai că, în viziunea oamenilor de la minister, reforma înseamnă birocrație cît cuprinde. Primul pas a fost trimiterea în teritoriu a unei adrese prin care se cere direcțiilor de sănătate ca, pînă la 15 martie, să trimită date amănunțite despre fiecare spital în parte. „Evaluarea pe care o cere ministerul prevede date despre structura organizatorică a spitalului, tipul clădirii și elemente de infrastructură, număr de populație arondată, circuite funcționale și indicatori cantitativi și calitativi. Evaluarea trebuie să aibă în vedere și indicatori economici”, a explicat dr. Marin Buștuc, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Stabilirea tuturor datelor legate de activitatea spitalelor, numărului de angajați care lucrează în acest sector și a numărului de persoane care beneficiază de asistența medicală are drept scop încadrarea spitalelor într-o altă ierarhie. „Pînă pe data de 15 martie, în funcție de evaluarea făcută în rîndul spitalelor băcăuane, sîntem obligați să facem și propuneri de încadrare a unităților cu paturi în categoria spitalelor pentru acuți, cronici, de asistență socială sau chiar propuneri de privatizare. Singurele sectoare pentru care putem face ministerului propuneri de vînzare sînt stația de Ambulanță și centrul de Dializă. Asta nu înseamnă că vor fi și vîndute, pentru că este foarte probabil ca ministerul să aleagă doar cîteva centre pilot în toată țara pentru care să se experimenteze privatizarea în sistemul sanitar”, a spus dr. Cornelia Cojocaru, directorul DSP Bacău.
După primele evaluări, spitalele din județul Bacău vor primi propunerea din partea DSP de a fi spitale pentru bolnavi acuți. Conducerea DSP se pregăteșete să reactiveze secția de la Dărmănești, pentru care va face propunerea transformării acesteia într-un spital pentru bolnavii cronici. Singurele unități medicale din județul Bacău care au fost restructurate chiar înainte ca ministerul să dicteze această măsură au fost spitalele din Podu Turcului și Comănești. Primul și-a redus numărul de paturi cu 30 și cel al angajaților cu 19 persoane de la 1 februarie, iar cel de-al doilea îi va urma exemplul cu începere de la 15 martie. „La spitalul din Comănești se va suspenda activitatea a jumătate din Maternitate, dar personalul nu va fi concediat. Angajații au libertatea să aleagă pentru un loc de muncă similar în Maternitatea din Moinești, care va fi deschisă în următoarele zile. La Comănești, vor rămîne 25 de paturi pentru Obstetrică-Ginecologie și 15 paturi pentru Nou-Născuți. Acestea vor fi suficiente pentru acordarea asistenței de specialitate în zonă, întrucît Moineștiul va prelua nașterile din zona arondată”, a mai spus dr. Cojocaru.
Cu toate că abia de acum în colo, reprezentanții MS dictează reorganizări de spitale și chiar concedieri, șefii DSP spun că Bacăul a scăpat de aceste măsuri. „Noi am fost obligați să reorganizăm spitalele din Podu Turcului și Comănești în lipsa specialiștilor, nu din ordinul ministerului. Deoarece avem o medie de 4,8 paturi la mia de locuitori, aproape la jumătate față de media pe țară, spitalele din județul Bacău nu mai au motive să fie reorganizate”, a explicat directoarea DSP. Singura măsură așteptată cu interes, cea a privatizării anumitor sectoare, ar putea duce nu doar la vînzarea stațiilor de Ambulanță și centrelor de dializă, ci și la externalizarea serviciilor administrative. Privatizarea acestora ar scăpa spitalele de cheltuieli lunare cu o categorie de personal care își arată eficiența doar din cînd în cînd. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns