• facultățile de la stat încă ami au locuri cu și fără taxă rămase neocupate • pentru a-i ajuta pe candidați, Ziarul de Bacău prezintă documentele necesare la înscriere pentru fiecare secție în parte, dar și datele în care vor avea loc examene
Candidații care și-au depus dosarele de admitere la Facultatea de Litere și nu au obținut un loc fără taxă în sesiunea din vară mai au o șansă în toamnă, între 17 – 19 septembrie. Perioada de înscriere la specializările Facultății de Litere este 9 – 15 septembrie. La finele perioadei de înscriere din această vară, la Facultatea de Litere au rămas libere două locuri fără taxă, ambele la specializarea Istorie – Limba Germană. Tot locuri fără taxă mai sînt și la Colegiu de Institutori, specializarea Preșcolari, unde, în cadrul sesiunii din toamnă, candidații vor putea obține unul din cele nouă locuri. Cei interesați de un loc la celelalte secții ale facultății vor putea opta, în septembrie, doar pentru cele cu taxă. La specializările Istorie- Germană, Istorie- Engleză, Istorie-Franceză vor fi scoase la concurs 40 de locuri cu taxă. La specializările Română-Engleză, Română-Franceză, Engleză-Română, Franceză-Română, și Engleză-Franceză, vor fi 70 locuri cu taxă. La colegiul de Institutori (Preșcolari și Primari) vor fi 45 locuri cu taxă, în timp ce la Colegiu, forma de Învățămînt la Distanță, vor fi 35 de locuri. „Candidații care vor concura la sesiunea ce va avea loc în septembrie vor susține numai proba orală cu subiectele ce vor fi furnizate prin broșura ce le va fi înmînată candidaților la înscriere”, ne-a declarat prof. univ. dr. Doina Cmeciu, decanul Facultății de Litere.
Acte necesare pentru admiterea la Facultatea de Litere
– diploma de bacalaureat (original) sau adeverință tip pentru absolvenții din 2004 din care să rezulte media la examenul de bacalaureat
– foaia matricolă (original). Se admit copii legalizate (diplomă de bacalaureat, foaie matricolă) numai însoțite de dovada din care să rezulte că originalele au fost depuse la alte instituții pentru concursul de admitere din sesiunea iulie 2004
– certificatul de naștere în copie legalizată
– adeverință medicală eliberată de mediul de familie
– 5 fotografii color (3/4 cm)
– buletin de identintate (copie xerox)
– taxa de admitere
– acte doveditoare pentru cei care solitică scutirea de plată a taxei de înscriere
Locuri libere la Facultatea de Educație Fizică și Sport
Sesiunea de toamnă pentru admiterea în anul universitar 2004-2005 aduce noutăți și pentru cei interesați de un loc la Facultatea de Educație Fizică și Sport. „Pentru sesiunea de toamnă vor fi puse la dispoziția celor interesați 200 de locuri la Învățămînt la Distanță și Învățămînt cu frecvență redusă la specializările Educație Fizică și Sport și Kinetoterapie. Taxa pentru un an de studiu este de 450 de euro, iar perioada de înscriere este 6 – 12 septembrie”, ne-a declarat conf. univ. dr. Gloria Rață, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport. De menționat că probele motrice obligatorii pentru admiterea la această facultate vor fi susținute în perioada 13 – 14 septembrie.
Acte necesare pentru înscriere la Facultatea de Educație Fizică și Sport
– diploma de bacalaureat (original) sau adeverință tip pentru absolvenții din 2004 din care să rezulte media la examenul de bacalaureat și media la disciplina Biologie din clasa a XI-a
– certificatul de naștere în copie legalizată de notariat
– adeverință medicală eliberată de mediul de familie, cu următoarele specificații: dacă este suferind sau nu; rezultatul radiografiei pulmonare; rezultatul la serologia sifilisului; acuitatea vizuală mai bună decît ^/-4 la ambii ochi; mențiunea apt pentru kinetoterapie (confirmată de unul dintre medicii Secției de Kinetoterapie, în urma efectuării vizitei medicale)
5 fotografii color (3/4 cm)
– fotocopie după buletinul (cartea) de identitate, pagina cu codul numeric personal
– taxa de admitere
– adeverință din care să rezulte calitatea de student, diploma de licență sau echivalentă cu aceasta pentru cei care se înscriu la concurs ca să urmeze o a doua specializare.
– acte doveditoare pentru cei care solitică scutirea de plată a taxei de înscriere
Facultatea de Științe
Locuri libere cu taxă pentru sesiune de toamnă sînt puse la dispoziția celor interesați și la Facultatea de Științe a Universității Bacău. Pentru concursul de admitere din 9-15 septembrie sînt scoase locuri cu taxă la următoarele specializări: Marketing – zi (30 locuri), Marketing – I.D. (30 locuri), Contabilitate (15 locuri), Biologie (30 locuri), Biologie – Geografie (30 locuri), Matematică – Fizică (30 locuri), Matematică – Informatică (50 locuri). La aceeași facultate, la forma „Continuare de studii”, sînt puse la dispoziție 20 locuri la Marketing, 20 locuri la Contabilitate, 10 locuri la Biologie, și 15 locuri la Matematică – Fizică.
Taxele de școlarizare valabile pentu anul unversitar 2004-2005 la Științe sînt următoarele: Matematică – Fizică – 300 euro; Matematică – Informatică – 350 euro; Biologie – 400 euro; Biologie – Geografie – 400 euro; Marketing – 350 euro; Contabilitate – 350 euro
Acte necesare pentru înscriere la Facultatea de Științe
– diploma de bacalaureat (original) sau diplomă echivalentă cu aceasta, însoțită de anexa cu mediile obținute pe parcursul anilor de studii (foaia matricolă) în original și copii nelegalizate care vor fi vizate de către secretariatul facultății. Absolvenții de liceu din promoția 2004 pot prezenta, în locul diplomei de bacalaureat, adeverința tip din care să rezulte că au absolvit liceul, media la examenul de bacalaureat și foaia matricolă (ambele în orginalt); se admit copii legalizate (diplomă de bacalaureat, foaie matricolă) numai însoțite de dovada din care să rezulte că originalele au fost depuse la alte instituții pentru concursul de admitere din sesiunea iulie 2004.
– certificatul de naștere în copie legalizată
– adeverință medicală eliberată de mediul de familie
– 3 fotografii color (3/4 cm)
– buletin de identintate (copie xerox), pagina cu codul numeric personal
– taxa de admitere
– acte doveditoare pentru cei care solitică scutirea de plată a taxei de înscriere
La Facultatea de Inginerie încep înscrierile
La Facultatea de Inginerie, cel puțin teoretic, în momentul de față, toate locurile sînt ocupate. Dar cei înscriși au la dispoziție nouă zile, începînd cu astăzi, pentru a se înscrie pe listele facultății și a confirmat faptul că doresc să devină studenți. „Pînă pe 9 septembrie, toți studenții admiși în anul I de studiu trebuie să depună cererea de înscriere. În cazul în care nu o vor face pînă la această dată, locurile respective vor fi libere și se va organiza o nouă sesiune. Cei admiși pe locurile cu taxă nu vor plăti nici un leu, deoarece prima tranșă a taxei va fi achitată la începutul lunii octombrie”, ne-a declarat prof. univ. dr. Valentin Nedeff, decanul Facultății de Inginerie.
Categoriile de candidați care beneficiază de reducerea taxei de înscriere
Ca și în alți ani, nu toți cei care doresc să se înscrie la Universitatea Bacău trebuie să plătească. Există cîteva categorii de candidați care beneficiază de reducere de taxă. Este vorba despre orfanii de ambii părinți și candidații de la casele de copii, care nu plătesc nici un leu la înscriere, iar orfanii de un părinte au reducere 50 la sută (dacă nu au împlinit 26 ani pînă la 1 octombrie). Candidații (candidatele) care au soția (soțul) studentă (student) în învățămîntul de stat au reducere 50 la sută. Candidații care au cel puțin unul dintre părinți salariați în învățămînt (în activitate, pensionar sau decedat) beneficiază de reducere 100 la sută (dacă nu au împlinit 26 de ani pînă la 1 octombrie). Candidații care la data înscrierii sînt salariați în învățămînt au reducere 100 la sută. Candidații eroi ai revoluției au reducere 100 la sută. Candidații ai căror părinți au fost eroi-martiri ai revoluției au aceeași reducere de 100 la sută (dacă nu au împlinit 26 de ani pînă la 1 octombrie).
Studii postuniversitare la Facultatea de Litere
În perioada 1-15 septembrie se fac înscrieri și la cursurile de master la Facultatea de Litere din Cadrul Universității Bacău. Studii Culturale și Literare, Științe ale Comunicării și ale Limbajului, și Studii Lingvistice, Jurnalistice și Editoriale sînt cele trei opțiuni la capitolul Masterat pe care Facultatea de Litere din cadrul Universității Bacău le pune la dispoziția absolvenților de studii superioare. Cursurile vor fi susținute de profesori de la Facultatea de Jurnalism din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, și de la Universitatea Bacău. Interviul pentru admitere va avea loc în ziua de 18 septembrie, iar examenul de admitere va consta într-o motivație și un interviu pe bază de bibliografie (trei cărți), din domeniul masteratului. Durata studiilor este de doi ani, iar taxa pentru un an este de 300 de euro.
Pentru înscrierea la masterat, absolvenții de studii superioare au nevoie de următoarele acte: diplomă de licență (original și copie xerox legalizată), diplomă de bacalaureat (original și copie xerox legalizată), copie xerox legalizată certificat de naștere (și certificat de căsătorie unde este nevoie), copie xerox buletin/carte de identitate, adeverință medicală, 3 fotografii, dosar plic și o taxă de înscriere de 30 euro. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns