• apreciază Gheorghe Lazăr, președintele Federalcoop Bacău • conducerea cooperației acuză ministerul de resort că încearcă să creeze disensiuni între conducerea organizației și membri • Adunarea Generală a Federalcoop Bacău dezbate astăzi situația economică a organizațiilor asociate
Aproximativ 95 de reprezentanți ai 44 de cooperative asociate la Federalcoop Bacău se reunesc astăzi, de la ora 10,00, în Adunarea Generală a acestei organizații. Gheorghe Lazăr, președintele Federalcoop Bacău, care va prezenta un raport de activivtate pe anul 2002, ne-a declarat că va fi dezbătută situația economico-financiară a cooperației de consum. „Le voi prezenta colegilor cooperatori faptul că ne-am desfășurat activitatea într-un context de incertitudine cauzat de atacurile repetate ale ministerului Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Cooperație (MIMMC – n.r.), care a vrut să își subordoneze un sistem privat, cum este al nostru”, a precizat președintele Lazăr. El spune că, la sfîrșitul acestei săptămîni, este programată o întîlnire, mediată de Octav Cozmîncă, ministrul Administrației Publice, între conducerea MIMMC și cea a sistemului cooperatist. Scopul întîlnirii este analiza celui de-al 25-lea proiect de ordonanță de urgență de reglementare a activității cooperației. „Trebuie o discuție serioasă, bazată pe argumente, dar noi ne menținem decizia de a nu mai discuta cu Guvernul, ci doar cu Parlamentul, cînd va ajunge aici proiectul”, declară Gheorghe Lazăr.
Ministerul este acuzat de conducerea cooperației că încearcă să creeze disensiuni între președinții cooperativelor și membrii cooperatori. Centrocoop și UCECOM consideră că prevederile proiectului de ordonanță de urgență privind cooperația, elaborat de MIMMC, sînt inacceptabile și reprezintă un atac la adresa proprietății private. Potrivit UCECOM, propunerea ca un număr de numai cinci cooperatori să fie suficient pentru constituirea unei societăți cooperatiste va duce la dezmembrarea organizațiilor existente și nu la dezvoltarea sectorului. Alte prevederi impun, practic, desființarea prin lege a acestor organizații și reînființarea cu un nou act constitutiv și cu un nou statut. În plus, obligarea cooperativelor de a vărsa 10 % din veniturile obținute în urma înstrăinării bunurilor imobile aflate în patrimoniu la Fondul de Promovare și Dezvoltare a Mișcării Cooperatiste va duce la diminuarea averii private a organizațiilor. Transmiterea către același fond a activului net rămas în urma desființării unei organizații cooperatiste afectează, în viziunea UCECOM, dreptul exclusiv de decizie a adunării generale a membrilor cooperatori asupra administrării și gestionării patrimoniului. UCECOM respinge proiectul MIMMC și susține proiectul de lege privind cooperația care a fost deja adoptat de Senat, aflîndu-se, în prezent, în dezbatere la Camera Deputaților. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns