Fiscul a cerut intrarea în faliment a RAFO Onești, care, deși e închisă de 10 ani, continuă să acumuleze datorii uriașe la bugetele de stat.
Potrivit profit.ro, Rafo a reintrat în insolvență în 2016, dar nu și-ar fi respectat planul de reorganizare și ar fi acumulat noi datorii către creditori. Platformă industrială a fost scoasă la vânzare pe OLX și Instagram, dar nu și-a găsit încă cumpărător.
ANAF susține că RAFO avea, la 24 octombrie 2018, obligații fiscale neachitate totale de peste 8,75 milioane lei, din care 3,34 milioane lei datorii curente mai vechi și 5,39 milioane lei reprezentând obligații neachitate din planul de reorganizare. Tabelul de creanțe al RAFO cuprinde datorii totale de peste 330 milioane lei, din care peste 90% (305 milioane lei) către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski.
În prezent, RAFO nu are bani nici pentru plata salariilor compensatorii datorate foștilor angajați disponibilizați ai societății. Pentru a stimula interesul potențialilor investitori, administratorul judiciar al RAFO a elaborat și un plan de afaceri pentru aceștia, în care se arată printre altele că, dat fiind proximitatea geografică a rafinăriei de granița de est a țării și buna infrastructură proprie a acesteia pentru transportul feroviar al mărfii produse, RAFO ar putea vinde cu succes carburanți inclusiv pe piețele din Ucraina și Republica Moldova, beneficiind și de costuri logistice și de transport mai reduse decât competitorii.
Potrivit sursei citate, RAFO ar putea produce și vinde benzină, motorină, GPL, propilenă, cocs și sulf. „Grație localizării sale aproape de Republica Moldova și Ucraina, RAFO are costuri de transport mai mici decât concurenții, atât pe calea ferată, cât și pe căile rutiere. În consecință, RAFO ar putea beneficia de prețuri nete de vânzare mai mari aprovizionând aceste piețe”, se arată în document.
RAFO Onești a reintrat în insolvență din proprie inițiativă pe 27 octombrie 2016, la 5 ani după ce, în 2011, ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase nu mai puțin de 7 ani, urmare a precedentei intrări în insolvență, survenită în 2004. Activitatea rafinăriei a fost oprită în 2008 pentru efectuarea unor investiții de modernizare estimate să dureze doi ani, dar nu a mai fost repornită de atunci. (sursa: profit.ro)
pris a zis
RAFO cu patroni romani mergea, mii de angajati fericiti, Onesti-ul inflorea, …dar… comanda a fost primita ! A-ti uitat de JAFO? De marea propaganda a Kiorului? Si ce-a urmat? Inchiderea lui Iacubov si Gaureanu, pentru niste transferuri si compensatii cu CET Govora, privatizarea RAFO cu oligarhia rusa , iertarea rusilor de 300 Mil. USD, datorii istorice …. Toate executate sub mandatul Boc-Basescu si Stolo consilier prezidential. Koweshi si „onoranta instanta” au executat cu „celeritate ” ordinele primite! Toti patronii romani „e hoti” ! Oligarhii si multinationalele, firmele securiștilor și verișorilor și nepoților de securiști „e buni” ! „Justitia e oarba” !