• chirurgii băcăuani nu pot face investigații cu aparatul ecograf în regim de urgență • medicii din secțiile cu profil chirurgical, care tratează bolnavi cu traumatisme, aflați în stare critică, trebuie să aștepte ziua în care sînt programați la ecograf pentru a explora cavitatea abdominală • singurul ecograf la care chirurgii pot merge cu pacienții este cel din policlinică, unde au acces doar două ore pe săptămînă
Cea mai mare mare unitate spitalicească din județ nu are ecograf unde să se efectueze investigații în regim de urgență pentru bolnavii din secțiile cele mai fierbinți. Secțiile de Chirurgie I și II ale Spitalului Județean Bacău reprezintă, alături de secția Anestezie – Terapie Intensivă, locul în care ajung majoritatea bolnavilor veniți la spital în stare critică, în urma accidentelor ori a agresiunilor. În majoritatea cazurilor, leziunile pentru care pacienții veniți în stare critică ajung la spital nu sînt nici ușoare și nici puține, iar pentru a stabili diagnosticul și a salva viața sau a scurta suferința pacienților este nevoie de investigații medicale amănunțite, efectuate cu aparate speciale. Numai că, deși traumatologia chirurgicală este foarte diversă, secțiile de chirurgie din Spitalul Județean nu au aparat ecograf în care să facă investigații în regim de urgență. Singura posibilitate a chirurgilor băcăuani de a consulta cu aparatul ecograf este să aștepte ziua în care cele două secții au programare la aparatul ecograf din dotarea policlinicii. „Un ecograf în secțiile de chirurgie este imperios necesar. La un moment dat, s-a pus problema creării în cadrul serviciului radiologic de urgență a unui ecograf în regim de urgență, însă pînă la urmă nu s-a rezolvat nimic și am rămas să consultăm pacienții tot în funcție de programările pe care le avem la ecograful din policlinică”, ne-a declarat Virgil Bossu, chirurg în cadrul Secției Chirurgie I a Spitalului Județean Bacău.
Faptul că cele două secții nu au aparat pentru efectuarea ecografiilor are repercusiuni grave asupra pacienților care sînt nevoiți să aștepte ziua în care secția unde sînt internați are programare la ecograf. „Lipsa ecografului face ca nu întotdeauna să putem acționa în timp util pentru stabilirea unui diagnostic exact. Zilele trecute am internat o bătrînă de peste 80 de ani, cu fractură de bazin, care acuza dureri foarte puternice în zona abdominală. Am ținut bolnava sub observație, pentru că oricum era necesar, însă, din cauză că nu aveam programare la ecograf, nu am știut care este cauza exactă a durerilor, prelungind suferința pacientului. Abia ieri, cînd secția era programată la ecograful din policlinică, am putut efectua investigațiile”, ne-a declarat dr. Adrian Pletea, chirurg în cadrul Secției Chirurgie II a Spitalului Județean Bacău.
Lipsa unui aparat face ca numărul zilelor de spitalizare să crească, iar medicația prescrisă de specialiști să fie mult mai generoasă, de multe ori inutil. În plus, pentru că au acces la ecograf numai două ore pe săptămînă, medicii nu reușesc totdeauna ca în intervalul stabilit să vadă toți pacienții care ar avea nevoie de investigații. Explorarea cavității abdominale în regim de urgență ar avea avantajul că pacienții care acuză leziuni grave, cum ar fi spilina ruptă, ficatul mărit, sau cei prezintă modificări la rinichi, nu ar mai fi nevoiți să fie stea internați inutil, și cîte trei zile, pînă la stabilirea unor diagnostice exacte. În plus, și spitalul ar avea de cîștigat, prin reducerea zilelor de spitalizare și eliminarea medicației suplimentare.
Costul unui ecograf variază între 30.000 – 60.000 de euro, în funcție de performanțele acestuia. În blocul medico-chirurgical al Spitalului Județean Bacău, singurele secții care au în dotare un ecograf sînt cele de cardiologie, medicale și hemodializă, însă pacienții internați în secțiile chirurgie nu pot fi tratați în aceste secții. Lipsa aparatului de investigații medicale în regim de urgență în secțiile de chirurgie reprezintă de mai mult timp un motiv de nemulțumire în rîndul medicilor chirurgi, însă pînă acum punctul lor de vedere nu a fost luat în considerare. Marele noroc a fost că, pînă acum, nici un pacient nu a murit din această cauză. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns