• disponibilizații de la Chimcomplex, Carom și Letea au venitul asigurat doi ani • în unele cazuri, ei vor primi mai mulți bani decît acum, cînd merg la serviciu
Cei aproximativ 700 de salariați care vor fi disponibilizați de la Chimcomplex, Carom și Hidroconstrucția, precum și cei 164 de viitori șomeri de la Letea Bacău vor avea, timp de doi ani, veniturile asigurate. Dacă pînă în urmă cu o săptămînă se știa că salariații incluși în programul de restructurare vor primi, în funcție de vechime, între 13 și 17 luni, venituri compensatorii, după repetatele proteste care au avut loc la Brașov, guvernanții au decis ca salariații disponibilizați să primească aceste venituri pe o perioadă de pînă la doi ani. Viitorii șomeri vor primi două salarii egale cu salariul mediu net pe economie din ianurie 2003, cînd acesta avea valoarea de 4.730.761 de lei. Aceasta înseamnă că fiecare persoană disponibilizată va luia în mînă 9, 5 milioane de lei. După ce își vor întocmi dosarul de șomaj, cei rămași fără un loc de muncă vor primi indemnizația de șomaj, acordată pe șase, nouă sau 12 luni, în funcție de vechimea în muncă. La aceasta se adaugă și un venit lunar de completare, care reprezintă diferența dintre salariul individual mediu net din ultimele trei luni de activitate și nivelul indemnizației de șomaj. Pentru o vechime în muncă de pînă la 15 ani, disponibilizații vor primi timp de 20 de luni ventiturile lunare de completare, pentru o vechime cuprinsă între 15 și 25 de ani se vor acorda 20 de venituri lunare de completare, iar pentru o vechime de peste 25 de ani, această plată va fi asigurată pe o perioadă de 24 de luni.
Marea nemulțumire a liderilor de sindicat din unitățile unde salariul mediu pe unitate este mai mare de 4,75 de milioane de lei este legată de faptul că veniturile de compensare ale disponibilizaților sînt limitate doar la o valoare lunară egală cu salariul mediu pe economie. „În unitatea noastră valoarea salariului mediu este de 6,5 milioane de lei. Asta înseamnă că venitul pe care îl vor avea salariații după disponibilizare va fi cu mult mai redus decît cel pe care îl obțineau în perioada în care erau angajați”, spune Ionel Tănase, liderul sindicatului Petrochimistul din cadrul Carom Onești. El a mai recunoscut că, dacă valoarea venitului lunar nu ar fi fost plafonată la 4,75 de milioane de lei, mulți dintre actualii angajați ar fi fost greu de oprit să nu se înscrie pe listele de disponibilizări. „Singurul lucru pe care îl putem face acum pentru cei care vor fi dați în șomaj este să încercăm să le găsim locuri de muncă”, mai spune Ionel Tănase.
Martin Farțade, liderul Sindicatului Letea, se declară destul de mulțumit de majorarea perioadei în care disponibilizații ar urma să primească venituri compensatorii. „Salariul mediu din societatea nostră oricum nu este mai mare de 4,75 de milioane de lei. Mulți dintre cei disponibilizați vor primi în șomaj venituri mai mari decît în perioada în care erau angajați. Singurele excepții sînt înregistrate în cazul personalului TESA, unde media salariilor era ceva mai mare dect media salariului pe economie”, spune Martin Farțade. El ne-a mai declarat că marea majoritate a celor 164 de salariați încluși pe lista disponibilizărilor sînt mulțumiți de condițiile în care vor fi trecuți în șomaj. „Oamenii se bucură că primesc o perioadă de timp un venit sigur. Puțini însă se gîndesc că vor trece destul de repede cele 24 de luni. Sînt convins că, după doi ani, o să îi vedem pe toți venind din nou la poarta societății pentru angajare”, mai spune Martin Farțade. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns