• timp de aproape cinci ore, grefiera de ședință a citit rechizitoriul fiecăruia dintre inculpați • unul dintre avocați a anunțat că se retrage din proces dacă clientului său nu i se respectă dreptul la apărare • Benoni Beca a anunțat că are de făcut declarații și a cerut o audiență la procurorul adjunct al Parchetului Național Anticorupție, Constantin Irimia • la următorul termen de judecată va începe, în sfîrșit, audierea inculpaților din acest dosar
Cei 42 de inculpați din dosarul Banca Transilvania au ascultat, ieri, pentru prima dată de la declanșarea scandalului Banca Transilvania, rechizitoriul pe baza căruia au fost trimiși în judecată. Rechizitoriul este documentul în care fiecăruia dintre cei acuzați de o infracțiune i se fac cunoscute faptele ilegale decoperite de procurori în timpul urmăririi penale și pe baza cărora urmează să fie judecăți. Documentul a avut 170 de pagini, care au fost citite începînd cu ora 8.30 dimineața, timp de aproape cinci ore, de către grefierul de ședință. La un moment dat, pe la ora 11.00, femeia aproape că nu mai avea voce și a solicitat președintelui completului de judecată o pauză pentru a-și reveni. Lecturarea a fost reluată după o jumătate de oră și a fost finalizată la ora 13.00.
Între timp, inculpații trimiși în judecată în stare de libertate mișunau nerăbdători pe holuri sau se sfătuiau cu apărătorii lor prinși și în alte procese. Din cînd în cînd, cîte unul dintre ei mai băga capul pe ușă și îi informa și pe ceilalți în ce stadiu al lecturării se ajunsese. Pe fețele tuturor se observa o oarecare stare de relaxare. Tensiunea care plutea pe holurile Tribunalului pe vremea cînd mai bine de jumătate dintre ei erau în arest preventiv aproape că dispăruse. Doar rudele celor patru inculpați care sînt arestați erau la fel de încrîncenate. În boxă, fosta directoare Carmen Negoiță, aproape o umbră de femeie, căreia doar hainele largi îi mai dau o oarecare aparență de normalitate, asculta cu privirea în gol rechizitoriul. Uneori, cînd una dintre referiri i se părea neadevărată, femeia zîmbea amar în colțul gurii. Cînd s-a terminat de citit rechizitoriul, fosta directoare s-a uitat după rude prin sală și i-a zîmbit cald și încurajator băiatului ei. Apoi, toți cei patru inculpați au fost duși în celulele din subsolul clădirii, ceea ce a însemnat pauza dinaintea audierilor propriu-zise ale inculpaților.
Arestații nu au acces la dosare
La reluarera ședinței, apărătorii inculpaților au făcut cereri președintelui completului de judecată. Primul a fost avocatul Liviu Ghioc, care a cerut termen pentru formularea apărării în numele moderatorilor de credite de la sucursala Băncii Transilvania. „Clienții mei nu au avut posibilitatea să studieze dosarele administratorilor care au luat credite și care urmează să fie audiați. Cum în declarațiile lor se face referire la moderatorii de credite, trebuie să ne pregătim apărarea și solicitam termen”, a susținut Liviu Ghioc. Al doilea pe listă a fost apărătorul lui Dorinel Popa, avocatul Emilia Groza, care a făcut o declarație gravă, ce a luat prin surprindere pe toată lumea: „Vă anunț că mă retrag din acest proces, domnule președinte, pentru că eu nu-mi pot întocmi apărarea. Clientul meu, Dorinel Popa, este în Penitenciar și conform regulamentelor de acolo, rechizitoriul i-a fost atașat la dosarul de penitenciar. În plus, el nu a avut acces la documetele la care se face referire în rechizitoriu, care face trimitere la volumele aflate la dosarul cauzei de la arhiva Tribunalului. Mai mult, lui nu i-au fost puse la dispoziție completările aduse ulterior la rechizitoriu de către procurori și în aceste condiții nu am cum să-mi apăr clientul pentru că acesta nu știe încă de ce este acuzat”, a arătat Emilia Groza. Situația descrisă de avocat a fost confirmată și de cei din arest. „Pentru ca să putem veni să studiem dosarele la arhiva Tribunalului noi ar trebui să facem o cerere tip. Pentru a obține acel formular trebuie să mai facem o cerere. Deci facem cerere pentru cerere”, a spus Carmen Negoiță. Președintele completului de judecată a promis că va căuta o soluție pentru cei din penitenciar să fie permanent în posesia rechizitoriului și a completărilor aduse ulterior, și să aibă posibilitatea să studieze toate documentele care îi privesc. A urmat apoi apărătorul lui Benoni Beca, avocatul Mihai Cliveti, care a cerut în ședință o audiență la procurorul șef adjunct la Parchetul Național Anticorupție (PNA), Constantin Irimia. „Clientul meu cere o audiență la domnul procuror Irimia. El a mai avut o astfel de audiență și i s-a spus că în momentul în care dorește să vină din nou la o audiență să facă cunoscut acest lucru”, a arătat avocatul Mihai Cliveti. Procurorul Constatin Irimia a fost magistratul care a instrumentat acest dosar împreună cu procurorul ieșean Gheorghe Șuhan. Începînd cu data de 6 martie, acesta a fost numit
prin ordin al procurorului general al României, Tănase Joița,
procuror șef adjunct la Secția pentru combatarea infracțiunilor
conexe infracțiunilor de corupție din cadrul PNA. După ce au ascultat cererile avocaților, judecătorii au decis să amîne audierea inculpaților pentru prima săptămînă de după Paște. „Pînă atunci, inculpații care sînt în stare de libertate au poibilitatea ca să studieze dosarele de la arhiva Tribunalului, pentru că un alt termen pentru acest temei nu voi mai acorda. Vom studia posibilitatea ca cei aflați în Penitenciar să aibă permanent asupra lor rechizitoriul și toate celelalte completări. Menținem starea de arest a inculpaților (Carmen Negoiță, Ciprian Stanciu, Benoni Beca și Dorinel Popa, n.r.) și vom cita din nou inculpații care nu au fost prezenți la termenul anterior (Constantin Doru Adam, liderul grupului „lemn”, fugit din țară și dat în urmărire generală și prin Interpol, și cetățenii străini Amar K. Ali și Mustafha Kifah Farid, care se sustrag urmăririi penale, n.r.). Următorul termen este pe șase mai, la ora 8.00″, a anunțat decizia sa președintele completului de judecată. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns