Inculpații din dosarul „Petrol”, printre care se află și Nicușor Damian, patronul firmei „Tracorom” din Bacău, au ascultat la ultimul termen al procesului acuzele care le sînt aduse de procurori și pentru care au fost trimiși în judecată. Faptele lor au fost săvîrșite la Rafinăria Astra Română din Ploiești, în conturile căreia s-a înregistrat o fraudă de aproape 103 miliarde de lei.
În acest dosar au fost arestate zece persoane. Capul de afiș printre cei arestați îl deține directorul general de la Rafinăria Astra Ploiești, Elena Marylene Botezatu, pe numele căreia a fost emis mandat de arestare în lipsă, ea fiind și în prezent în Statele Unite ale Americii, unde a plecat cu trei luni înainte de întocmirea mandatului. Ceilalți inculpați sînt Mihai Lauruc, proprietarul unor depozite de produse petroliere din Maramureș, dar și director al SC Lauruc Oil SRL din Sighetu Marmației, Mihai Florin, administrator al societății Metropole SRL și director general al SPM SRL, ambele din Ploiești, Liviu Stanciu Adrian, Sorin Marin și Vasile Manea, șoferi la societățile lui Mihai Florin, Nicușor Damian, patronul societății Tracorom din Bacău, Romeo Rusu, administratorul societății Romgroerg Oituz, Bacău, Silvia Bogos, administratorul societății Silvia SRL Onești, Dan Geotoiu administratorul societății Bicor Impex SRL Brașov, Mircea-Emil-Florin Budiu, administrator la SC Lauruc Oil SRL, și Ioan Spulber, un alt băcăuan care l-ar fi ajutat pe Nicușor Damian să substituie produsele petroliere de calitate inferioară drept altele de calitate superioară.
Patronul societății Tracorom, Nicușor Damian, a fost arestat pe 24 februarie 2003, fiind ultimul dintre cei băgați după gratii, pentru evaziune fiscală în afacerile cu petrol, de către procurorii Secției de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea Supremă de Justiție. Reținerea s-a făcut în Ploiești. „În perioada anilor 2001 – 2002 Damian Nicușor, în înțelegere cu Florin Mihai (administratorul societății SPM SRL din Ploiești, arestat în aceeași cauză, n.r.), a valorificat produse petroliere livrate de Rafinăria Astra și substituite prin intermediul SC Univers Metcom SRL și Silvia SRL din Onești, producînd o pagubă prin neplata taxei de drum în sumă de 8.9 miliarde de lei, iar prin schimbarea calității produselor cu care s-a aprovizionat prin intermediul societăților Romgroerg SRL Oituz, SC Silvia SRL Onești și SC Univers Metcom SRL și vîndute drept motorină, a obținut un folos al infracțiunii în sumă totală de 1.1 miliarde de lei”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
Combustibilul lichid ușor era vîndut drept motorină
Societatea Tracorom a fost înființată în vara anului 1991 și are ca principal obiect de activitate comercializarea produselor petroliere. La societatea Tracorom figurează ca asociat unic și administrator Nicușor Damian. Procurorii spun Damian și Mihai Florin din Ploiești s-au înțeles să vîndă produse petroliere de calitate inferioară drept motorină, iar veniturile să le împartă între ei. „S-a stabilit că în decursul anilor 2001-2002 SC Tracorom a valorificat drept motorină combustibil de tip M sau Combustibil Lichid Ușor (CLU) (folosit în mod uzual pentru înclăzirea cazanelor din centralele termice – n.r) prin mai multe societăți”, susțin procurorii. Damian se aproviziona cu produse petroliere de la Rafinăria Astra Română Ploiești, Carom Onești și Petromidia Constanța, în principal prin intermediul societății Univers Metcom. Administratorul acestei firme era băcăuanul Cornel Octavian Coman, care, cu puțin timp înainte de a începe cercetările, a dispărut din țară. Univers Metcom făcea nota de comandă, achita contravaloarea produselor petroliere de calitate inferioară pentru care nu se plătește taxa de drum, iar apoi acestea erau facturate de Tracorom drept motorină, la care se adăuga automat și taxa de drum. Așa au fost rulate mii de tone de produse petroliere de calitate inferioară care erau vîndute drept motorină la stații.
„S-au obținut venituri ilicite în sumă de 12.9 miliarde de lei, așa cum a rezultat din Nota de constatare întocmită de reprezentanții Direcției de control fiscal Prahova”, mai spun procurorii. Falsa înobilare a calității produselor petroliere era cu atît mai ușoară cu cît transportul se efectua cu autovehicolele Tracorom, iar documentele ajungeau la Damian și Coman. Cei doi facturau cantitățile pe loc pe numele societății Tacorom drept motorină, în care era inclusă și taxa de drum. Diferența dintre ceea ce plătiseră la rafinării pentru marfa de calitate inferioară și ceea ce cîștigau prin vînzarea acelorași produse, dar înnobilate doar pe hîrtie, era de ordinul zecilor de miliarde de lei. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns