Cei mai mulți băcăuani nu își pot achiziționa locuințe decît printr-un credit contractat la instituțiile bancare, mai ales că în ultima vreme dobînzile scad lunar în medie cu două puncte procentuale. Produsele oferite de acestea sînt dintre cele mai diverse, dar cel mai avantajos sistem pare a fi cel al Casei de Economii și Consemnațiuni (CEC), care oferă credite pe o perioadă de pînă la 20 de ani. În primele șapte luni ale acestui an s-au acordat 169 de credite pentru cumpărarea sau construirea de locuințe. Viitorul este promițător pentru această afacere, cu atît mai mult cu cît
Centrala CEC a hotărît încă de luna trecută ca valoarea creditelor acordate populației pentru cumpărarea locuințelor să fie de 90 la sută (față de 85 de procente în perioada anterioară) din valoarea acordului dintre cumpărător și vînzător sau a devizului. Diferența de 10 la sută este asigurată de solicitant din surse proprii. Dobînda la creditele pentru locuințe este de 32 la sută pe an. Garanțiile solicitate de CEC sînt ca domiciliul solicitantului să se afle în județul în care contractează creditul și rata plus dobînda lunară să nu depășească jumătate din veniturile nete ale persoanelor plătitoare. De exemplu, la o valoare a locuinței de 500 de milioane de lei, creditul care se poate acorda este de 450 de milioane de lei. Valoarea totală a ratei din împrumutul pe 20 de ani și a dobînzii în prima lună de rambursare este de aproape 14 milioane de lei. Plafonul maxim solicitat de clienți este însă de 250 de milioane de lei, situație cauzată de veniturile relativ mici ale solicitanților.
Și unele bănci acordă credite în lei pentru cumpărarea unei locuințe, dar problema este că banii pot fi împrumutați numai pentru maximum 10 ani. De exemplu, BCR oferă pachetul de finanțare „Familia mea”. Din acest pachet, creditul „Căminul” se acordă în scopul achiziționării de locuințe și terenuri în intravilan, pe cel mult 10 ani. Avansul plătit de solicitant este de minimum 15 la sută din valoarea imobilului sau a precontractului de vînzare-cumpărare. Dobînda este deocamdată de 33 la sută, dar este variabilă, în funcție de modificările de pe piața financiar-bancară. Rata lunară plus dobînda nu pot fi mai mari de veniturile lunare nete realizate de toți plătitorii. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns