• confecționerii pleacă aproape lunar de la o firmă la alta, pentru că patronii le promit salarii mai mari • în realitate, aceștia pleacă degeaba, fiindcă lefurile promise rămîn doar pe hîrtie • patronii din confecții s-au vorbit între ei pentru a reduce fenomenul, dar nu au putut stopa exodul • într-un an, un confecționer ajunge să lucreze la opt, nouă patroni
Industria confecțiilor din județul nostru oferă cea mai mare plajă de locuri de muncă pentru șomeri. Săptămînal, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău mediază peste 150 de posturi ale patronilor textiliști care caută forță de muncă. Cu toate acestea, foarte puține persoane, șomeri sau nu, acceptă să lucreze în meseria de confecționer. Iar cei care intră în această ramură nu fac prea mulți purici la o firmă. Aleargă de la un patron la altul, dacă ultima cerere este mai tentantă. Așa s-a ajuns ca salariații să se întoarcă la o firmă de patru cinci ori, după ce în prealabil au mai trecut pe la alte zece societăți cu același profil.
Mariana Iordache este patroana unei firme de confecții. Nu are mulți salariați, dar nu a fost ocolită de fenomenul migrației forței de muncă. „La firma mea lucrez cu nouă salariați, iar într-un an am pierdut patru dintre ei. Închipuiți-vă ce se întîmplă în firmele mari, de unde pleacă zeci sau sute”, ne-a spus patroana de la Mondiani SRL Bacău. Ea ne-a mai spus că, de regulă, salariații pleacă din unitate momiți de promisiunile oferite de alte firme. Apoi se întorc pentru că nu au găsit acolo ce li s-a promis sau pentru că nu s-au acomodat. „A fost o inițiativă a patronilor din acest domeniu să găsim soluții pentru a limita acest fenomen, dar concurența este foarte mare, așa că nu s-a realizat nimic”, ne-a mai spus patroana.
Migrația confecționerilor este cel mai bine redată de contractele de muncă încheiate și depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. „În confecții se înregistrează cea mai mare migrație de forță de muncă. Sînt situații în care un salariat își schimbă patronul de cîteva ori într-un an. Cu toată migrația, în confecții este însă și un deficit de muncitori și cred că la ora actuală ar fi locuri pentru circa o mie de salariați. Acesta este unul dintre principalele motive ale migrației”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău.
Statisticile arată că în județul nostru, la 300 de firme de confecții, lucrează circa 18.000 de salariați. Pentru 50.000 de lei în plus la salariu, omul preferă să își părăsească patronul și să lucreze acolo unde i se oferă bani mai mulți. „Dar acest lucru este o capcană de multe ori. Angajatorii oferă bani cînd au nevoie urgentă să finalizeze o comandă. Promit salariatului o sumă de bani, dar cînd comanda e gata, salariul este adus la limita dorită de patroni”, a precizat Ion Barbu.
De fenomenul migrației excesive se lovesc în special patronii care au activitate în oraș. Cei de la țară sînt norocoși, deoarece oferta de locuri de muncă este limitată și omul nu are de unde alege. „Dacă îi oferi omului condiții bune de muncă, atunci ești sigur că nu îți pleacă. Cel mai bun exemplu este la Răcăciuni, de unde mulți salariați pleacă, fiindcă nu le convine să dea bani pe navetă”, ne-a explicat Bianca Gotti Amore, patroana firmei Bim Distribution
Răcăciuni.
Șomerii nu vor să se califice în confecții
Locurile de muncă în confecții sînt nelipsite din ofertele patronilor. Cu toate acestea, șomerii nu sînt interesați de acestea. AJOFM Bacău a demarat organizarea unui curs de calificare în acest domeniu încă din luna septembrie, dar și acum se lucrează tot la înscrieri. „În două luni s-au înscris doar opt oameni”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. Pentru a se putea da drumul cursului, grupa trebuie formată din minim 15 persoane. În aceste condiții, de două luni instituția se chinuie să îi convingă pe șomeri să urmeze cursul și să formeze grupele, dar zadarnic. Asta deși cursul de confecționer este gratuit pentru șomeri. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns