Brandul italian Moncler, care vinde jachete de 300-1.200 de euro, a ales zona Bacăului pentru o investiţie în prima unitate de producţie din România, în care va angaja 800 de oameni. Primul pas s-a făcut prin achiziția fabricii Dialma, pentru circa 1,8 milioane de euro.
Brandul de modă de lux Moncler, deţinut de miliardarul italian Remo Ruffini, face o fabrică de haine în România, investiţia fiind susţinută de un ajutor de stat în valoare de peste 17 milioane lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Valoarea totală a investiţiei nu a fost comunicată.
Prin această investiţie, compania italiană Industries Spa şi-a asumat crearea a 780 de locuri de muncă prin societatea locală Industries Yield. Aceasta este prima unitate de producţie de pe plan local a producătorului italian, în condiţiile în care până acum hainele Moncler se făceau în sistem lohn, în colaborare cu producători locali.
Textilele şi producţia de componente auto, în special cea de cablaje, au în comun nivelul mic de salarizare. De exemplu, într-o fabrică de îmbrăcăminte salariul net nu depăşeşte de cele mai multe 1.000 de lei net, conform Ziarului Financiar.
Surse din domeniu au declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că primul pas a fost făcut deja în prima parte a acestui an, când Industries Spa a cumpărat de la proprietarii italieni fabrica Dialma SRL, din comuna Sarata, județul Bacău, situată pe E85, la ieșirea din Bacău spre București. Tranzacția s-a ridicat la circa 1,8 milioane de euro. Dialma SRL are deja 300 de angajați, iar în planul de achiziții al investitorilor intră și societatea Sonoma SRL. Cei mai afectați de venirea în Bacău a italienilor ar putea fi confecționerii care până acum lucrau în sistem lohn pentru producătorul brandului Moncler.
gigi duru a zis
Sunteti cam in urma. In majoritatea fabricelor de confectii din Bacau, care se respecta, mai toate salariile nete depasesc 1.000 de lei. Exceptie fac laboratoarele mici, care angajeaza cu salariile minime pe economie, iar restul de bani sunt dati la negru.