Primarii nu se arată dornici să cheltuiască 150 de milioane de euro
La douăzeci de zile de la debutul perioadei de depunere a proiectelor pentru finanțare SAPARD, activitatea din domeniu este inertă. Situația este cauzată, în mare parte, de lipsa de experiență a firmelor și autorităților de a concepe proiecte credibile, conforme cu standardele impuse de Uniunea Europeană. Programul SAPARD are două componente, una referitoare la agricultură, iar cealaltă la infrastructura rurală. Pentru finanțarea unor proiecte agricole nu s-a depus pînă acum nici un proiect. La rîndul lor, nici primăriile comunale nu s-au grăbit să ceară bani pentru dezvoltare, din simplul motiv că nici o astfel de documentație nu a fost finalizată pînă acum. Doar Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean (CJ) din Bacău, a amintit la ultima ședință a CJ despre existența a 20 de proiecte, dar nici măcar unul nu a ajuns la Biroul Regional Iași al Agenției SAPARD. De la această instituție nu am putut afla mai multe amănunte, deoarece se pare că aici domnește o atmosferă de vacanță, șefii fiind ori plecați în concedii, ori „nu sînt disponibili azi”, după cum am fost informați de o secretară. Mai mult, una din persoanele de contact anunțate oficial nici nu mai lucrează pentru Agenția SAPARD.
Un consiliu local poate primi cel mult două finanțări
Măsurile din Programul SAPARD au ca scop principal facilitarea implementării acquis-ului comunitar, remedierea unor deficiențe ce caracterizează agricultura în România, înainte de aderarea la Uniunea Europeană. Concret, sprijinul pentru această măsură este destinat îmbunătățirii situației actuale a infrastructurii din zonele rurale, a condițiilor de viață și a standardelor de muncă și menținerea populației în aceste regiuni. Scopul urmează a fi îndeplinit prin amelioarrea accesului la drumurile comunale, județene, naționale și la căile ferate, precum și la exploatațiile agricole, obiectivele turistice și economice de importanță națională. Programul își mai propune dezvoltarea unei infrastructuri minimale pentru sprijinirea activităților economice și turistice, ameliorarea condițiilor igienico-sanitare ale locuitorilor, a calității mediului și diminuarea surselor de poluare.
Pot solicita finanțare consiliile locale comunale și asociațiile cu statut juridic ale consiliilor comunale. Sînt eligibile proiectele de investiții pentru:
-construcția și modernizarea drumurilor și podurilor;
-construcția și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă;
-construcția de sisteme de canalizare a apei prin investiții legate de stații de tratare a apei.
Agenția SAPARD finanțează proiecte cuprinse între 100.000 și un milion de euro. La aceste valori, 25 la sută trebuie să reprezinte contribuția națională (bugetele locale și cel național), restul de 75 de procente reprezentînd contribuția Uniunii Europene. Un beneficiar poate primi ajutor financiar pentru cel mult două proiecte diferite.
Pînă la sfîrșitul anului viitor, trebuie consumate fondurile alocate anilor 2002 și 2003, data limită pentru finalizarea proiectelor selectate fiind 30 septembrie 2003.
Cererile de finanțare se depun direct la Biroul Regional SAPARD Iași – Regiunea 1 Nord-Est, la care sînt alocate județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Suma totală alocată pentru finanțarea proiectelor este de 150,6 milioane de euro. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns