Salariile băcăuanilor au scăzut în luna mai cu 3,7 la sută față de luna anterioară. Salariul brut a fost de 6,5 milioane de lei, tot atît cît a fost în decembrie 2002, ceea ce, avînd în vedere rata inflației, reprezintă o scădere reală a cîștigurilor salariale cu 5,8 la sută. Conform datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Bacău, în luna mai, cu un salariu mediu net de 4,7 milioane de lei (mai mic în termeni reali cu cinci procente față de luna aprilie), s-au putut cumpăra 525 de pîini, cu 26 de bucăți mai puțin decît în luna anterioară. Tot cu un salariu mediu net, băcăuanii au putut cumpăra în mai 122 de litri de ulei, mai puțin cu cinci litri ca în luna aprilie, 38 de kilograme de carne de porc, față de 42, și 69 de kilograme de carne de pui, față de 72, în aprilie. Conform DJS, puterea de cumpărare a salariului, măsurată ca raport între salariul mediu și prețurile cu amănuntul ale produselor vîndute în județul Bacău, a scăzut cu aproape zece procente la unele produse, cum ar fi untul, media la reduceri fiind de trei la sută.
Nici iunie n-a fost o luna mai bună
Rata inflației în luna iunie 2003 a fost de 0,9 la sută, pe primele șase luni situîndu-se la un nivel de 5,7 la sută. Față de luna mai
2003, cel mai mult s-au scumpit mărfurile alimentare (1,2 la sută), în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare s-au majorat cu 0,6 la sută, iar serviciile cu numai 0,5 procente. Comparativ cu sfîrșitul anului trecut, serviciile s-au scumpit cu 3,4 la sută, mărfurile nealimentare cu 4,8 la sută, iar alimentele cu 7,5 la sută. Rata medie lunară a inflației a fost în acest an de 0,9 la sută, față de 1,5 procente în primul semestru al anului 2002. Fructele proaspete, ouăle și cartofii au fost alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna iunie față luna anterioară. Prețul fructelor a crescut cu 9,1 la sută, al ouălor cu 7,5 la sută, cartofii s-au scumpit cu 6,7 la sută. În aceeași perioadă, brînza s-a ieftinit cu 2,3 la sută, conservele de legume cu 3,6 la sută, iar fasolea boabe cu 2,7 la sută. Din grupa mărfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul și țigările, cu 2,7 la sută, autoturismele și piesele de schimb (1,8 la sută). La servicii, cel mai mult au crescut tarifele pentru serviciile medicale (1,9 la sută). (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns