Peste 50 de oameni din județele Bacău, Neamț și București au fost înșelați și obligați să munceasă în Germania, în condiții extrem de dure, fără să li se asigure hrana sau banii promiși. Mulți dintre ei au povestit că au fost bătuți și amenințați atunci când și-au cerut banii cuveniți. Disperați, unii au reușit să fugă din Germania și au cerut sprijinul Ambasadei României.
Cătălina CHIFU
Procurorii de la DIICOT s-au sesizat din oficiu, la mijlocul lunii mai 2013, despre faptul că Ionel Dura, împreună cu mai mulți complici din Bacău, au înșelat peste 20 de persoane din județ pe care le-au transportat în Berlin – Germania și le-au obligat să muncească în domeniul construcțiilor. Încă din aprilie 2011, Ionel Dura racola persoane fără venituri sau cu situații materiale precare, dispuse să accepte să plece la muncă în străinătate. În afacerea de trafic de persoane era cooptat și tatăl acestuia, Petrea Dura. Victimelor li se promiteau sume impresionante de bani ce puteau fi câștigate dacă munceau în Germania și condiții bune de cazare în apartamente care aveau toate utilitățile necesare. Cei racolați știau că vor munci la societăți sau persoane fizice din Germania, în domeniul construcțiilor, mai precis în finisaje – zidărie, tencuială, amplasare rigips. Plata, așa cum promiteau traficanții, urma să fie făcută lunar, iar venitul ajungea la 1.500 de euro pe lună.
De asemenea, cazarea și masa urmau să fie asigurate de angajatorul german. Procurorii susțin că peste 50 de oameni din Bacău, Neamț și București au căzut în capcana traficanților și au plecat în Germania unde au fost exploatați prin muncă. Ionel și Petrea Dura aveau sarcini împărțite. Ionel Dura a închiriat un imobil în Berlin, iar tatăl său s-a ocupat de toate detaliile privind transportul din România al victimelor cu microbuzul personal în schimbul sumei de 150 de euro de persoană. Până la efectuarea perchezițiilor și a flagrantului din 25 septembrie 2013, au fost audiate patru persoane înșelate, din comune limitrofe municipiului Bacău. Acestea au povestit anchetatorilor că au fost cazate în Berlin și că au fost obligate să muncească în domeniul construcțiilor, la diverși parteneri germani, fără să li se asigure condiții de muncă și fără să fie plătite.
Bătuți și înfometați, oamenii s-au decis să fugă
Mulți dintre cei păcăliți nu au putut fi încă audiați pentru că sunt plecați din țară. Pe parcursul anchetei, a fost depistată și o a treia persoană, Benone Stoian, care i-a ajutat pe traficanții Dura în afacerea de exploatare a oamenilor prin muncă. Rolul acestuia era de a ține situația sub control și de a le aplica oamenilor corecții fizice atunci când reclamau că nu și-au primit salariile. B.L. și M.B. susțin că în fiecare zi Benone Stoian supraveghea locul de muncă, îi amenința și îi bătea pe cei care îndrăzneau să întrebe de bani. Oamenii au supraviețuit luni bune cu un minim de hrană din bani obținuți din reciclarea de pet-uri, fier vechi etc. găsite la gunoi, în condițiile în care munceau câte 10 ore pe zi.
Pentru a împiedica plecarea muncitorilor înșelați, traficanții le-au confiscat actele de identitate sub pretextul că trebuie făcute contracte de muncă. Doi dintre muncitori și-au făcut curaj și au anunțat poliția din Berlin despre situația disperată în care se aflau, dar au fost bătuți crunt de Ionel Dura și Benone Stoian în momentul în care au aflat că au fost reclamați. Când au văzut cum sunt agresați colegii lor, trei dintre muncitori s-au hotărât să fugă și să se întoarcă în țară. În disperarea lor, au plecat fără bagaje și au cerut ajutorul Ambasadei României din Berlin. Acolo, pentru că nu aveau acte de identitate, oamenii au obținut titlul de călătorie provizoriu pentru întoarcerea în România. Cu sprijinul angajaților de la Ambasadă, muncitorii și-au contactat rudele din Bacău care le-au trimis bani pentru a-și achita biletul de întoarcere în țară. După plecarea lor, alți trei oameni s-au decis să fugă. Doi au sărit pe geam, de la etajul I al clădirii în care erau cazați, iar unul și-a luxat picioarele. Ceilalți doi l-au ajutat să meargă și au găsit adăpost într-o altă clădire. După circa o lună, după ce au reușit să strângă bani, iar cel rănit s-a vindecat, și aceștia au reușit să se întoarcă în țară.
Arestați pentru 29 de zile
Pe 18 august 2013, Petrea Dura a murit din cauza unor afecțiuni medicale. Din acest motiv fiul a fost nevoit să se întoarcă în România pentru organizarea funerariilor. Infracțiunile nu s-au oprit însă, la numai o lună după decesul tatălui, Ionel Dura anunțând într-un ziar local că poate asigura pentru muncitori necalificați locuri de muncă în Germania. În aceeași lună, s-a dispus autorizarea unui investigator sub acoperire care s-a întâlnit cu Ionel Dura. După ce traficantul i-a dat detalii despre „oferta de muncă” și despre muncitorii pe care i-a trimis în Germania, polițiștii au intervenit și l-au imobilizat. După flagrant, s-au făcut percheziții la locuințele celor doi traficanți și s-a luat măsura arestării lor pentru 29 de zile.
Lasă un răspuns