Clubul de Ecologie si Turism Montan (CETM) „Sandru” a reevaluat, recent, unele trasee din Muntii Nemira si a constatat ca sint citeva care pun in pericol turistii care efectueaza drumetii pornind din Slanica Moldova. Astfel, traseul Saua Nemirei – Piriul Tiganca – Drumul forestier -Virful „La Cires” – Pufu – Slanic este marcat cu cruce albastra, dar drumul forestier nu este marcat, iar intrarea in traseul spre Virful „La Cires” este neindicata cu sageti si nici avertizata. „Aceasta portiune este nerecomandata turistilor neexperimentati si necunoscatori ai acestei zone, pentru ca exista pericol de ratacire – ne-a spus Gheorghe Istrate, presedintele CETM «Sandru». De asemenea, la trecerea peste drumul forestier vechi, care ducea de la Slanic la Dofteana, pe la Salarie, nu este un indicator. Marcajele refacute, probabil de Jandarmeria Montana de la Slanic, sint incomplete si uneori derutante. S-au aplicat lateral, cu semnificatia de schimbare a directiei de mers, si, mai periculos, au fost sistate in zona Virfului «La Cires», lasind turistul nexperimentat sa se rataceasca. Acest traseu cu cruce albastra nu-l recomandam turistilor neexperimentati”. Alte trasee sint marcate, dar nu in totalitate. Astfel, traseul Camping Slanic Moldova – Culmea Caprioara – Sandru Mare este marcat cu banda albastra, dar fara indicatoare la intrare si la intersectii. In Poiana Stinii nu sint marcaje, iar de aici si pina pe Virful Sandru, traseul e slab marcat. Pe portiunea Virful Sandru – Saua Sandrului (Poarta Vinturilor), marcajul este bun. Mai departe, traseul Poarta Vinturilor – Virful Nemira Mica e slab marcat, dar mai sint benzi galbene, puse in anul 2004, la Trofeul „Sandru”, editia I. Pe portiunea Virful Nemira Mica – Saua Nemirei – Nemira Mare, exista marcaje vechi, dar fara indicatoare si stilpi metalici. Traseul Slanic – Saua Nemirei este marcat cu cruce albastra si poate fi efectuat in circa ore – cinci ore si jumatate, pentru turistii cu o conditie fizica foarte buna si buna.
Atentie la ursi si la braconieri
Presedintele CETM „Sandru” a tinut sa ofere alte citeva sfaturi pentru turistii care urmeaza aceste trasee. „Nu sint refugii si cabane – a avertizat Gheorghe Istrate. Folositi bocancii si luati pelerina de ploaie, busola, fluierul si lanterna. Nu uitati nici de trusa sanitara si nu administrati medicamente decit daca sinteti calificat si cunoasteti ce medicamente foloseste in mod curent persoana in cauza. Exista si pericol de intilnire cu ursul si cu braconierii. Nu plecati pe traseu fara un ghid si sa fiti cel putin trei persoane. Atentie, in Rezervatia Naturala Nemira se circula numai pe traseele marcate turistic. Nu uitati sa va evacuati gunoaiele. Nu aprindeti focul si nu campati cu cortul”. Presedintele CETM „Sandru” a precizat ca va reveni si cu alte amanunte, utile turistilor care doresc sa efectueze drumetii in aceasta vara, pornind din Slanic Moldova. (George MARTIN)
Foarte interesant insa nu inteleg de ce marcajele nu sunt facute sa vina in ajutorul turistului,de ce situatia este dezastruoasa in acest sens????Chiar nu exista cineva care sa remedieze aceasta situatie?