– statisticile politiei arata ca infractiunile cele mai multe care au victime elevii se produc in incinta unitatilor de invatamint
In acest an politistii, jandarmii si politia comunitara au luat parte la o serie de activitati pentru asigurarea unui climat linistit si sigur in unitatile scolare de pe raza judetului Bacau.
Controalele nu au intirziat sa scoata insa in evidenta si lucruri negative, este drept, mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, s-au efectuat 121 controale pentru prevenirea si combaterea delincventei juvenile, actiuni pentru prevenirea si combaterea absenteismului scolar – 326 de controale, verificari la unitatile economice din imediata apropiere a scolilor – 1.090, elevi depistati in situatii de chiul – 668, persoane sanctionate pentru comercializarea de bauturi alcoolice elevilor – 50, persoane legitimate – 2.596, persoane sanctionate – 192, infractiuni constatate – 22 si interventii la apeluri 112 in incinta scolilor – 20.
In paralel, in unitatile de invatamint, politia a organizat perteneriate, proiecte, campanii, planuri de activitati pentru prevenirea si combaterea delincventei juvenile, absenteismului scolar si violentei in scoli.
Concluziile raportului politistilor arata ca in primele zece luni ale anului numarul elevilor implicati in comiterea de fapte penale, cit si numarul elevilor victimizati au cunoscut un trend descendent, fenomenul violentei in scoli este in scadere, dar in schimb au crescut furturile, mare parte din acestea fiind insa indreptate impotriva patrimoniului scolilor.
In scolile evidentiate cu risc la nivelul municipiului Bacau au fost sesizate doar opt furturi (doua la Liceul Grigore Antipa, doua la Liceul Henri Coanda si patru la Colegiul Mangeron).
In primele zece luni, infractiunile sesizate fata de anul trecut sint in scadere cu 14,2%. Dintre acestea, 38 (77%) fapte au fost sesizate ca fiind comise de autori cunoscuti, in timp ce 11 (zece furturi si o tilharie) au fost sesizate ca fiind comise de autori necunsocuti.
Cele mai multe infractiuni s-au comis in mediul urban – 37, in timp ce ni mediul rural au fost 12. Procentual, 85% din infractiuni s-au comis in incinta unitatilor de invatamint. statisticile politistilor mai arata ca numarul elevilor autori implicati in comiterea de fapte penale in scoli si imediata apropiere a scazut cu 38%, iar numarul elevilor victima cu 20 de procente.
Lasă un răspuns