Nici avocatul din București nu a reușit să o scoată din arest pe dr. Elena Muntean. Pledoariile apărătorilor aleși au fost o încercare de a bagateliza faptele de care este acuzată doctorița. Avocații au redus totul la o pară și un caș. Sumele primite de dr. Muntean sunt derizorii, spun apărătorii ei, iar declarațiile date sub presiune nu au nicio valoare.
Cătălina CHIFU
Lacrimile dr. Elena Muntean nu i-au impresionat pe magistrații de la Curtea de Apel și nici motivările expuse de cei doi avocați angajați de medic – Cozmin Umbrărescu și Mădălin Enache, cel din urmă de la Baroul București. Ieri, instanța a judecat recursul dr. Muntean la sentința Tribunalului de a menține starea de arest preventiv. „Sunt patru luni de când s-a dispus arestarea preventivă. Având acum și rechizitoriul, cererea de înlocuire a acestei măsuri cu obligația de a nu părăsi țara este întemeiată. Nu mai există dubiu că inculpata poate influența ancheta și, ca persoană, nu reprezintă un pericol social. Inculpata are 60 de ani, are un statut social, o meserie respectabilă, are o familie, doi copii. Nu există suficiente probe la dosar. Legat de infracțiunea de luare de mită, Parchetul a mers pe ideea de continuitate, ca și cum a descoperit acum roata. De parcă nu se știe că atunci când mergi la medic te duci cu ceva. Este o practică, asta e realitatea. Până la urmă e o cutumă. Una e să primești un caș la sfârșitul controlului și alta să condiționezi actul medical”, a încercat Umbrărescu o explicație care i-a uimit și pe judecători. De la practicile neortodoxe din spitale s-a trecut rapid la cele de la Parchet unde, mai acuză avocatul Umbrărescu, se pun presiuni asupra martorilor, iar declarațiile lor sunt influențate. „Se vorbea de un număr mare de fapte, de acte medicale, declarații ale pacienților. Din rechizitoriu reiese că sunt doar două persoane care fac acuzații cu privire la traficul de influență. Martorii au fost intimidați, de aceea au dat acele declarații. Ce poți să faci când ți se spune?!”, a explicat Umbrărescu. El a scos în evidență și faptul că dr. Elena Muntean nu i s-a găsit nicio culpă medicală de-a lungul carierei.
A primit sume derizorii, doar vreo 120 de milioane
În apărarea medicului acuzat de luare și dare de mită, trafic de influență și înșelăciune a venit și avocatul Mădălin Enache. Acesta a adus în atenția judecătorilor „practici” ale instanțelor bucureștene care înțeleg să facă diferența între infractori, să țină cont dacă aceștia au fost prinși în flagrant sau nu și mai ales de sumele primite drept mită. „Am studiat și eu rechizitoriul și nu am văzut decât acuzații de trafic de influență fără probe, 30 de fapte de luare de mită cu valori derizorii – câteva pere, o varză, sume de bani modice. Inculpata nu a condiționat actul medical, acei bani i-a luat după ce și-a îndeplinit în mod corect atribuțiile. Dacă facem un calcul al sumelor totale primite, sunt cam 120 de milioane și încă vreo 50 milioane valoarea produselor alimentare, cu aproximație, nu mai știu cât e în piață un kil de caș”, a minimalizat acuzațiile avocatul Mădălin Enache. Cei doi apărători ai dr. Elena Muntean au cerut instanței să o lase pe doctoriță în libertate pentru a putea studia în liniște sutele de pagini din rechizitoriu și pentru a vedea înregistrările depuse drept probe de către procurori, astfel încât să-și poată pregăti apărarea. „Procesul va dura mult, va avea multe termene. Sunt 80 de persoane care vor fi audiate, propuse de Parchet, plus alți 30 de martori față de care s-a dat soluția de netrimitere în judecată. Arestul preventiv are drept scop împiedicarea inculpatului de a influența ancheta și martorii. Acum nu-și mai are rostul”, a mai arătat avocatul din București.
Bolnavă și obosită, dr. Elena Muntean vrea acasă
Reprezentantul Parchetului i-a informat pe magistrați că la dosar s-au strâns probe și mărturii pentru 33 de infracțiuni de luare de mită și că au fost administrate probe care confirmă faptele de care este acuzată doctorița. „Obișnuința de a da bani la doctor, de care s-a vorbit, nu este decât o conduită contrară legii, susținută ca fiind normală. Pe de altă parte, sumele primite drept mită nu sunt chiar modice – 2.300, chiar 3.000 de lei”, a contracarat procurorul.
Cu lacrimi în ochi, dr. Elena Muntean le-a vorbit judecătorilor despre starea gravă de sănătate și starea de oboseală cronică în care se află de când a ajuns după gratii și i-a rugat să o elibereze pentru a-și pregăti apărarea. Ea a mai spus încă o dată, ca la fiecare termen de altfel, că nu a condiționat actul medical și că s-a dedicat îngrijirii celor mici.
Recursul declarat de medic a fost respins ca nefondat. Avocatul din București, Mădălin Enache, a refuzat să comenteze decizia Curții de Apel: „Rămân secretos și reticent”.
Lasă un răspuns