Copiii savirsesc infractiuni grave. De multe ori, mai grave si mai complexe decit adultii. Un asemenea caz a avut loc nu cu mult timp in urma. In mai, trei tinci, cu virste de 7, 10 si 12 ani, printre care si o fetita, au ucis un boschetar in Parcul Cancicov, in apropierea „Portii Sarutului”. Omul, de peste 35 de ani, a fost omorit in mod violent, fiind gasit cu fata zdrobita, intr-o balta de singe. Medicii au stabilit ca moartea victimei s-a datorat contuziei cerebrale si traumatismului cranio-facial cu aspirare de singe, cauzate de o bita. Imediat politistii au pornit in cautarea infractorilor si nu mare le-a fost mirarea cind au descoperit ca acestia sint trei copii, care au recunoscut ca i-au furat din buzunar 15 lei si o punga de aurolac. Infractorii, proveniti din familii dezorganizate, cazuri sociale, au fost internati intr-un centru de specialitate la Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau. Data fiind virsta frageda nu pot fi trasi la raspundere pentru fapta lor.
Infractiunile comise de minori cresc alarmant
Numarul copiilor care savirsesc infractiuni este in continua crestere. Statisticile DGASPC Bacau sint cu adevarat ingrijoratoare. In 2007, numarul copiilor care au savirsit fapte penale, pe raza judetului nostru a fost de 136, infractiuni pentru care acestia nu au raspuns insa penal, data fiind virsta lor. In schimb, anul acesta, pina in prezent, cind ne aflam abia putin peste jumatatea anului, numarul a ajuns deja la 131 de copii infractori. Procentual, 25% dintre micutii infractori provin din municipiul Bacau, 56% din mediul rural, iar 19% din cel urban. „Codul Penal nu prevede sanctiuni pentru copiii pina la 14 ani. Intre 14 si 16 ani raspund penal, daca se constata ca au avut discernamint in momentul comiterii faptei. Intre 16 si 18 ani raspund penal, pentru ca au discernamint. Instanta poate dispune pentru minorii care nu raspund penal masuri de protectie, cum ar fi darea in plasament, supravegherea specializata, masuri educative (mustrarea) sau eliberarea supravegheata”, a declarat subinspectorul Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Bacau.
De la tilharie la omor este un pas
Faptele savirsite de copii se incadreaza in tot spectrul infractiunilor, intre ele regasindu-se procedee similare cu ale infractorilor adulti. Nu mai putin de 216 cazuri de furt si furt calificat „executate” de copii au fost cercetate, trei de tilharie, noua de distrugere, detinere de bunuri si perversiuni sexuale si alte trei de omor si omor deosebit de grav. „Cauzele acestui fenomen sint deosebit de complexe, de la factori individuali, sociali, economici si pina la materiali. Printre acestia se numara starea de saracie a familiilor din care provin, dezorganizarea familiala, provenienta din familii cu parinti alcoolici sau aflati in inchisoare, abuzurile si neglijarea la care au fost expusi minorii, mediul infractional in care unii dintre ei traiesc sau lipsa unui centru specializat de reabilitare”, sustine Sorin Brasoveanu, director general la DGASPC Bacau.
Se pune bazele unui centru specializat
La ultima sedinta de Consiliul Judetean a fost aprobata cofinantarea unui proiect initiat de Protectia Copilului Bacau ce vine in sprijinul eradicarii acestui fenomen, prin infiintarea de servicii pentru copilul delicvent. Valoarea proiectului este de 930.000 de lei, din care zece procente reprezinta cofinantarea judetului nostru, iar diferenta sint banii pusi la nivel national la bataie prin Proiectul de Interes National „Servicii specializate pentru copilul delicvent”. In cazul in care proiectul bacauan va fi declarat eligibil, el va trebui sa fie realizat in 18 luni. IJP Bacau deruleaza si el o serie de actiuni pentru combaterea delicventei juvenile. La nivel national, cu rasfringere in judetul nostru are lor programul „Caravana implicarii in mediul rural”, precum si programul „Scoli in siguranta”, in aprteneriat cu zece unitati de invatamint din municipiul Bacau.
Lasă un răspuns