Liberalii propun ca o parte din dările încasate să rămână în comunități.
Deputații Partidului Național Liberal (PNL) au inițiat, miercuri, modificarea Ordonanței Guvernului nr. 8/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și a art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Propunerea legislativă prevede ca impozitul și contribuțiile aferente veniturilor din activitățile agricole datorate de persoanele fizice, potrivit legii, să se achite în numerar la compartimentele de specialitate ale unității administrativ-teritoriale corespunzătoare localității în care contribuabilii își desfășoară activitatea. Astfel, se simplifică procedurile de impunere și colectare a impozitului pe venitul agricol. În prezent, producătorul trebuie să meargă la direcția fiscală județeană, unde declară suprafețele și/sau animalele care pot fi obiectul impozitării, ANAF calculează impozitul și-l comunică producătorului, după care producătorul mai face două drumuri la ANAF ca să plătească, în două tranșe, impozitul pe anul în curs. Liberalii propun ca atribuțiile de impunere și de colectare a sumelor să se facă la sediul primăriei. Astfel, decizia de impunere se va face pentru activitățile supuse impozitării în baza datelor emise de APIA, pentru activitățile pentru care producătorii au primit efectiv subvenții. Pentru activitățile agricole care nu fac obiectul subvenției, dar sunt impozitabile, decizia de impunere se va lua de către unitatea administrativ-teritorială, în baza certificatelor de producător emise. Impozitul se va plăti în continuare în două tranșe, însă acestea vor fi ale anului agricol anterior, pentru care producătorul agricol a primit subvenția și a reușit valorificarea recoltei.
Un alt motiv pentru schimbarea Ordonanței prin inițiativa PNL îl reprezintă faptul că, prin reglementările în vigoare, sumele colectate prin impozitul pe venit agricol merg, în întregime, la bugetul de stat. Colectarea impozitelor pe venit agricol, conform proiectului PNL, ar face ca unitățile administrativ-teritoriale să fie foarte interesate în colectarea acestor sume. Propunerea liberalilor stabilește faptul că suma colectată de primărie trebuie distribuită conform Legii Finanțelor Publice actuale astfel: 41,75% rămân la bugetul local, 11,25% la bugetul județului, 18,5% merg într-un cont separat la Direcția Finanțelor pentru echilibrarea bugetelor locale, iar restul la bugetul statului. “Este un punct de vedere care ar trebui respectat în condițiile în care se tot vorbește despre descentralizare – a declarat deputatul Ionel Palăr. Este normal ca o parte din veniturile realizate într-o comunitate să rămână acolo, pentru dezvoltarea ei. Proiectul nostru va urma procedura legală, supunerea aprobării în ambele camere și apoi promulgarea de președinte. Cred că toate forțele politice ar trebui să voteze acest proiect”.
Lasă un răspuns