Calvarul cadrelor didactice din județul Bacău, care au trecut examenul de titularizare din această vară nu a luat încă sfîrșit. Oamenii stau în continuare în curtea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău, în speranța că situația lor se va limpezi. Profesorii acuză conducerea Inspectoratului Școlar Bacău de faptul că posturile vacante apar și dispar peste noapte, că o parte dintre catedrele declarate titularizabile acum și-au schimbat statutul și, cel mai grav, că pe liste au apărut profesori cu note mai mari decît notele pe care le-au luat la titularizare. Există voci care acreditează chiar ideea că în baza de date care a contat la repartizarea pe posturi au apărut nume care nici măcar nu s-au prezentat la examenul din vara acestui an.
Dar ceea ce a stîrnit cel mai mult revolta profesorilor titulari a fost procedura de repartizare aplicată de ISJ Bacău. Înainte de examen, inspectoratul a scos o listă de catedre vacante, în baza căreia oamenii au completat propria listă cu opțiuni. Pînă în luna august, directorii de școli au mai scos și alte posturi libere și inspectoratul a afișat noua situație. Profesorii și învățătorii au completat o a doua fișă cu opțiunile personale, dar, cu o zi înainte de repartiția electronică, ei au aflat că nu se iau în calcul opțiunile din august, ci cele din luna iulie. ISJ invocă o hîrtie primită din partea Ministerului Educației și Cercetării, care precizează că „este interzisă modificarea listei de posturi titularizabile publicată pentru concursul din 16 și 17 iulie”. Notă este semnată de profesorul Gabriel Leahu,
directorul general în cadrul Ministerului Educației, Cercetării și
Tineretului (MECT), dar în cuprinsul adresei nu apare nicăieri
cuvîntul iunie. „Numeroasele semnale primite din teritoriu ne obligă
să revenim cu precizarea că este interzisă modificarea listei de
posturi titularizabile, publicată pentru concursul din 16 și 17 iulie
2003 (…) Posturile nou-vacantate în prima etapă sînt netitularizabile
pentru sesiunea 2003, nefiind respectată prevederea legală
referitoare la publicarea lor cu cel puțin 30 de zile înainte de
concurs”, se arată la primele două puncte ale notei în cauză.
Directorul general Leahu spune că din formularea de mai sus se
înțelege foarte clar că repratizarea se face după listele din iunie.
„Oferta pentru orice concurs trebuie anunțată, conform legii, cu cel
puțin 30 de zile înainte. Cum concursul de titularizare a avut loc pe
16 iulie, au fost valabile listele din luna iunie. Între timp, însă, mulți
profesori din mai toate județele ne-au semnalat faptul că unele
posturi titularizabile au devenit netitularizabile, ceea ce este
imposibil, pentru că un astfel de post e bătut în cuie pentru cel puțin
patru ani. Prin nota transmisă în teritoriu noi am atras atenția că
aceste modificări sînt anormale și, drept urmare, le-am interzis.
Singurele modificări care ar fi putut apărea în liste ar fi fost cîteva
posturi netitularizabile, eliberate prin plecarea în concediu fără plată
pe timp de un an, în concedii de maternitate sau alte situații de
genul acesta. De altfel, aceste catedre se regăsesc în listele cu
posturi la cea de-a doua repartizare”, ne-a declarat directorul
general Gabriel Leahu.
El, dar nici altcineva din Inspectoratul Școlar nu ne-a putut lămuri cum rămîne atunci cu cea de-a doua listă, din luna august, în care au apărut mai multe catedre vacante, pentru care profesori cu medii mari nu au putut opta. Posturi bune, situate în orașe, au fost scoase la lumină abia după luna iunie și vor fi puse la bătaie abia în cea de-a doua etapă a titularizării, unde, în mod firesc, ar trebui să fie repartizați profesori cu medii mici. Sub explicația firavă că „directorii nu au comunicat posturile la timp”, reprezentanții Inspectoratului Școlar s-a jucat de-a catedrele și, în lista din august, au adăugat locuri noi, dar pentru care nu s-a putut opta.
Daniel Tomoni, purtătorul de cuvînt al Ministerului Educației, ne-a declarat foarte clar că „repartiția trebuia făcută după opțiunile din luna august. Nu pot să cataloghez ceea ce s-a întîmplat în Bacău și nu știu să mai existe o situație similară în țară”. Mai mult, oficialul ministerului spune că vina pentru introducerea eronată a mediilor sau posturilor în calculator nu aparține ministerului, ci „operatorilor recrutați de inspectoratele școlare. Noi am coordonat acțiunea, dar nu am selectat noi personalul care să introducă datele. Oricum, inspectorul de personal al Inspectoratului școlar trebuia să verifice corectitudinea datelor în baza cărora s-a realizat repartiția electronică”. Tomoni susține că cei vinovați „vor da explicații”, dar asta nu va schimba cu nimic situația sutelor de cadre didactice care nu au fost lăsate să opteze pentru o catedră, deși aceasta era vacantă.
A treia zi de umilință
Profesorii băcăuani au bifat ieri cea de-a treia zi de umilință extremă, răstimp în care, ținuți în curtea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), încercau să înțeleagă cu ce-au greșit de trebuie să suporte bătăile de joc la care au fost supuși în aceste zile. Furia iscată în primele momente de după prima repartizare părea a fi înlocuită de resemnare. „Sînt din Bacău și, cînd mi-am completat fișa cu opțiuni, am întrecut, mai întîi, toate posturile din oraș, titularizabile sau nu. Nu înțeleg cum de m-au repartizat la Drăgugești, în condițiile în care unele posturi din Bacău apar și acum ca vacante”, se întreba o învățătoare care, la concursul din 16 iulie, a obținut nota 8,60.
Ceva mai bătăioasă, profesoara de matematică Silviana Matei a făcut un scandal monstru, după ce s-a trezit că postul titularizabil de la Școala Bacioi – Corbasca pe care a fost repartizată s-a transformat peste noapte într-o catedră netitularizabilă. „Pot jura că pe lista din iunie postul de la Bacioi era titularizabil. De altfel, acesta a și fost motivul pentru care l-am ales. Acum, văd că e netitularizabil. Cum s-a petrecut transformarea, nimeni nu știe”, ne-a spus aceasta. Inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu a susținut însă, contrariu. „În luna iunie, noi am afișat posturi. Într-o listă de pe 13 iunie, postul era, ce-i drept, titularizabil, dar, imediat, am revenit și l-am declarat netitularizabil, pentru că e vorba de un post rezervat pentru directorul școlii, care e profesor de matematică. Drept urmare, pe lista de pe 17 iunie, care a fost luată în considerare la prima repartizare, postul e netitularizabil”, a explicat adjuncta ISJ. Profesoara Matei, împreună cu tatăl său, au apelat la inspectorul general Ghiorghi Iorga, care i-a sfătuit să facă o contestație. Interesant e însă faptul că rezervarea nu a mai fost pentru directorul școlii, ci pentru viceprimarul comunei Corbasca.
Patru greșeli recunoscute
Repetarea, în cursul nopții trecute, a primei repartizări pentru cazurile pasibile de erori de introducere a datelor în calculator, a confirmat bănuielile în patru cazuri. Astfel, profesoara Gabriela Moise, nerepartizată inițial, a primit postul de inginer – electronică și automatizări de la Grupul Școlar „Letea” Bacău, care fusese dat profesoarei Emilia Popa, în timp ce profesoara Vorica Măriuț a cedat postul de inginer – construcții și lucrări punblice de la Grupul Școlar „Arte și Meserii ” Onești profesoarei Mihaela Nae. Măriuț a primit o altă catedră, dar Popa a rămas, deocamdată, pe dinanafră și a fost nevoită să se înscrie pentru cea de-a doua repartizare. „În cazul profesoarei Moisă a fost vorba de o greșeală de calificare, în loc de inginer fiind trecut subinginer, în timp ce celelelate erori au ținut de specializarea postului. Oricum, ne asumăm aceste greșeli”, a spus adjuncta Livia Sibișteanu. Și cu asta s-a rezolvat problema. Stresul dascălilor în cauză nu a făcut nici cît o ceapă degerată, ca să nu mai vorbim despre sancțiunile care ar trebui date celor care au greșit și s-au jucat cu soarta unui porfesor.
Reluarea primei repartizări a confirmat și modificările apărute în cazul celor 29 de posturi, care figurau inițial ca titularizabile, dar au devenit peste noapte netitularizabile. Sibișteanu susține că aceste greșeli nu aparțin oamenilor din ISJ. „Am verificat codurile de pe fișele de opțiuni și cele introduse în calculator și sînt aceleași. Pur și simplu, nu îmi explic cum s-a putut întîmpla așa ceva”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu. Inspectorul de personal Constatin Năstac a încercat o explicație: „Pe 17 iunie noi am trimis lista cu posturi la minister, care, potrivit indicațiilor primite de-a lungul verii, a suferit modificări repetate. Probabil că, atunci cînd s-a pus problema repartizării exclusiv pe baza listei din iunie, cei de la minister au luat în considerație posturile publicate prima dată, dar au scăpat din vedere că statutul unor posturi au suferit modificări pe parcurs”, a spus inspectorul Năstac. Toate bune și frumoase, numai că nu numai cele 29 de posturi au suferit modificări de statut în cursul verii. Pe de altă parte, mai mulți profesori de informatică ne-au confirmat faptul că „nu ai cum să introduci în calculator date bune și să obții rezultate greșite. Dacă sistemul de operare era greșit, toate rezultatele ar fi fost greșite”.
Azi are loc a doua repartizare computerizată
Astăzi, între orele 12,00 și 20,00, este programată să se deruleze cea de-a doua repartizare computerizată. O operație pentru care sînt disponibile 1.119 posturi, marea majoritate netitularizabile, în timp ce numărul candidaților ajunge undeva în jurul a 1.500 de oameni. Pentru a putea participa la repartizare, dascălii au trebuit să completeze alte fișe de opțiuni. Altă distracție, dar și alte cheltuieli, pentru că o fișă, adică o pagină multiplicată la un copiator, costă la ISJ Bacău 10.000 de lei. Sau 20.000 de lei, după cum dă Dumnezeu. În ciuda strădaniilor noastre, nimeni nu ne-a putut spune care e, de fapt, prețul corect al unei fișe de opțiuni. Cît privește chitanțele care ar fi trebuit eliberate pentru banii încasați, acestea au rămas doar o dorință a profesorilor, care, de voie, de nevoie, au scos bani din buzunar. (Nicoleta BICHESCU, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns