In prag de Sarbatoarea Invierii Domnului, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau recomanda cetatenilor luarea unor masuri simple de natura sa previna aparitia unor afectiuni dupa perioada postului. Tentatia de a consuma in exces, de Pasti, produse alimentare specifice, mai ales carne de miel si porc, preparate precum drob, pasca, oua rosii, maioneze in combinatie cu alcoolul poate avea efecte nedorite asupra organismului. „Sfatuim bacauanii la cumpatare in alimentatie, mai ales dupa perioada postului. Excesul de alimente specifice Pastelui si mai ales in combinatie cu bauturi alcoolice poate duce la aparitia unor afectiuni ca dispepsii gastro-intestinale – greturi, balonari, dureri abdominale, scaune diareice etc., crize de ulcer gastro-duodenal, acutizarea colecistopateiilor cronice si chiar la infarct miocardic si tulburari de ritm cardiac. Daca apar simptome specifice, prezentati-va de urgenta la medic!”, a explicat dr. Cristina Matanie, Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii, DSP Bacau. Reprezentantii institutiei recomanda, de asemenea, utilizarea, la incondeiatul oualor, doar de vospele care au avizul Ministerului Sanatatii, iar achizitionarea lor si a altor produse specifice sa fie facuta doar din surse autorizate, verificate sanitar-veterinar. Agentii economici cu profil de activitate in alimentatia publica sint avertizati, la rindul lor, sa acorde maxima atentie respectarii normelor igienico-sanitare in vigoare deoarece, in cazul imbolnavirii unei colectivitati, pot fi pasibili de sanctiuni penale. In aceste zile, anunta inspectorii din cadrul Corpului de Control in Sanatate Publica, se vor intensifica verificarile in unitatile de alimentatie publica pentru prevenirea eventualelor imbolnaviri ce ar putea fi cauzate de consumul de produse neconforme. (M. Rotaru)
Lasă un răspuns