Presedintele Grupului Societatile Comerciale Romane (SCR), Stefan Vuza, a inaugurat, la sfirsitul saptaminii trecute, cea mai noua investitie facuta la Chimcomplex Borzesti. Aceasta este Instalatia de cogenerare, producatoare de energie electrica si termica, pentru care s-au alocat 9,3 milioane de euro. La eveniment au fost prezenti, alaturi de specialisti si tehnicieni ai combinatului din Borzesti, dar si din alte societati comerciale din grupul SCR, colaboratori ai Chimcomplex, oameni politici si ziaristi.
Evenimentul de la Borzesti a marcat, oficial, implinirea a cinci ani de la privatizarea combinatului, de cind el a fost preluat, prin pachet majoritar de actiuni, de SCR, holdingul care el insusi a implinit, in acest an, 15 ani de la infiintare. „As fi dorit – a spus Stefan Vuza – ca acest eveniment sa fie sarbatorit mai deschis, insa momentul in care ne aflam, aceasta criza, Criza de supracreditare, cum este numita acum, se rostogoleste intr-o criza de supraproductie, care ne afecteaza si pe noi”. Astfel, presedintele SCR si o parte din staff-ul sau au parcurs, la pas, combinatul, a vizitat alte doua importante investitii realizate la Chimcomplex, Instalatia de incinerare a reziduurilor organoclorurate (o investitie in valoare de 1,6 milioane de euro) si Instalatia de clorura de calciu fulgi/peleti (investitie in valoare de peste 4,5 milioane de euro). Noile instalatii sint adevarate bijuterii tehnice, intre vechile instalatii ale combinatului, cele mai multe dezafectate prin inchiderea pietelor sau chiar prin interzicerea unor produse chimice pe piata de profil. Stefan Vuza s-a interesat de capacitatea de productie a instalatiilor si de consumurile solicitate.
Economii de 1,7 milioane euro prin cogenerare
Chimcomplex Borzesti este al doilea mare consumator de energie electrica din Moldova, dupa siderurgia galateana. Consumul anual este de 350.000 MWh. O instalatie de cogenerare se impunea, dat fiind pretul in crestere al energiei in etapa actuala. Instalatia a presupus o suita de investitii, pentru racordul din magistrala de gaz metan care o alimenteaza, la 5 km distanta, compresorul si turbina de gaz, de la firma Turbomach, etc. Turbina antreneaza un generator electric, care produce energie electrica la 7,5 MW. Gazele de ardere ies, apoi, in zona instalatiei de recuperare a caldurii, care mai valorifica si hidrogen din instalatia de electroliza a combinatului, astfel incit se asigura o capacitate totala de abur de 25,3 tone pe ora. Instalatia are trei economizoare, care storc, practic, resursele energetice din gaze, astfel incit la cosul final temperatura gazelor coboara sub 100 de grade Celsius, de la 500 initial. In acelasi obiectiv se mai afla o instalatie de aer comprimat, o statie electrica de medie si joasa tensiune si o camera de comanda. Evident, procesul de functionare este computerizat. Economia in costurile combinatului, ajunge astfel la 1,7 milioane de euro.
Sarbatoare la vreme de criza
Stefan Vuza a tinut sa se intilneasca si cu salariatii din primul si al doilea esalon al combinatului. Presedintele SCR le-a reamintit ca parcurgem, cu intreaga economie nationala, o criza financiara si economica de un tip aparte, care va influenta si combinatul din Borzesti. „Grupul nostru are, deja, primele probleme in acest sens – a precizat Stefan Vuza. De exemplu, daca Ikea nu mai produce mobila, noi nu mai avem unde livra tesaturi. Astfel, circa jumatate din salariatii de la Iasitex nu vor mai avea de lucru. La fel, reducerea volumului de constructii presupune ca se folosesc elemente din material plastic mai putin, deci nici de atita clor nu mai este nevoie. Noi producem clor. Si pretul sodelor este in scadere. Deci, sint citeva elemente care ne fac sa fim mai vigilenti si sa aplicam o noua strategie in fabricile noastre”. Lucru care s-a vazut si in austeritatea protocolului aplicat chiar pentru evenimentul de la sfirsitul saptaminii trecute. Presedintele SCR a descris, din punctul sau de vedere, criza mondiala, dar i-a asigurat pe salariatii de la Chimcomplex ca se vor putea gasi solutii pentru a iesi cu bine din ea. Nu fara unele restrictii, probabil, care vor fi suportate de toti, de la primul la ultimul angajat. „In cei cinci ani de cind am preluat Chimcomplex, lucrurile au mers inspre bine – a mai spus Stefan Vuza. Am investit bani reali, cash. Tot profitul combinatului a ramas aici. Ideal ar fi fost sa facem investitii mai mari. Am incercat credite de la banci straine, ca si listarea pe bursa, dar bancile sint etatizate, iar bursele nu mai sint atractive. Altele trebuie sa fie solutiile pe care le aplicam”.
Lasă un răspuns