– toate ședințele de judecată vor fi înregistrate începând din iulie 2013 u până în 2016, instanțele trebuie să găsească spații pentru amenajarea unor noi Camere de Consiliu
Cătălina CHIFU
Noul Cod de Procedură Civilă, care va intra în vigoare parțial la 15 februarie, obligă părțile într-un proces să-și angajeze avocat la recurs. Și în ceea ce privește căile de atac au intervenit modificări. În cele mai multe dintre cauze, calea de atac va fi apelul care se poate judeca doar cu doi judecători, spre deosebire de recurs unde completul de judecată este obligatoriu format din trei judecători. „Probabil că unii oameni vor fi afectați de această obligație de a-și angaja avocat la recurs, însă în majoritatea cazurilor calea de atac va fi apelul. Probabil că primele instanțe – Judecătoriile și Tribunalul – se vor ciocni de mici probleme la început. Legea e nouă și cu siguranță vor fi interpretări. Va fi aplicată treptat începând cu 15 februarie și cam după șase luni va fi efectiv aplicată”, este de părere judecătorul Cătălin Șerban, purtător de cuvânt la Curtea de Apel.
O altă modificare prevăzută în noul Cod de Procedură Civilă se referă la înregistrarea ședințelor de judecată, prevedere care a fost amânată până în iulie 2013 întrucât sistemele de înregistrare primite anul trecut nu sunt încă funcționale. „Acum se înregistrează doar ședințele cu dosare penale. Dispoziția de a se înregistra și cele civile a fost mereu amânată. Sălile au fost, vara trecută, dotate cu aparatură, dar nu a fost pusă încă în funcțiune pentru că mai sunt probleme din punct de vedere tehnic”, explică judecătorul Cătălin Șerban.
Noul Cod de Procedură Civilă mai prevede ca, la primele instanțe, cauzele să fie judecate în Camerele de Consiliu. Și acest articol a fost amânat până în 2016 dintr-un motiv foarte simplu – nicio instanță nu are spații pentru amenajarea de noi Camere de Consiliu. „Această prevedere a fost amânată pentru a se găsi soluții pentru identificarea unor spații. Clădirea Judecătoriei are proiect de extindere de patru ani, care este blocat la Ministerul Justiției. Terenul de sub Judecătorie este revendicat și din această cauză nu se poate elibera autorizația de construcție. Dacă s-ar putea extinde pe verticală și dacă s-ar mai construi vreo două etaje s-ar rezolva problema spațiilor. Rămâne acum să se găsească și fondurile necesare”, mai arată Cătălin Șerban.
Nici la Tribunalul Bacău nu s-a găsit încă o soluție pentru construirea Camerelor de Consiliu. „Noi am avea nevoie de opt Camere de Consiliu. Nu avem spații libere și nici bani nu sunt. Dar probabil că până în 2016 se va găsi o soluție”, spune judecătorul Maria Oborocianu, purtător de cuvânt la Tribunal.
beatus a zis
sa se faca odaile de taina la carciumi de-aproape ca sa nu mai umble unii juzi uzi toata ziua pe drumuri. toiu si dosaru – asa reforma asteptam.
Diana a zis
După mai bine de două decenii de la reinstaurarea democraţiei în România forul legislativ a reuşit să adopte un Nou Cod de procedură civilă, eveniment care ar trebui să reprezinte un moment de referinţă în evoluţia dreptului nostru. Sistemele juridice contemporane sunt de o mobilitate extraordinară, astfel că, în mod natural, nici legislaţia procesuală nu poate fi considerată una imuabilă, ea fiind întodeauna perfectibilă, ca orice operă umană. Dar, în acelaşi timp, nu trebuie să ignorăm efectele deosebit de negative pe care le poate determina, adeseori, escaladarea procesului de legiferare, modificările normative intempestive, formale şi inconsecvente, care, din păcate, au culminat cu modificarea repetată a unui cod care nici nu a intrat în vigoare. Nădăjduim însă că noua noastră procedura civilă îşi va păstra tradiţionala caracteristică de a reprezenta cea mai stabilă ramură a sistemului juridic. Un atare deziderat depinde, în mare măsură, de modul de receptare de către practicieni a noilor reglementări în materie. Doctrina ar trebui să se alăture şi ea unor asemenea eforturi şi să contribuie la interpretarea noilor dispoziţii legislative, cu pasiunea şi rigoarea ce trebuie să-i fie caracteristică.
Mai multe detalii aici: http://www.beckshop.ro/noul_cod_de_procedura_civila_comentariu_pe_articole-p6130.html