Salariatii sucursalei Bacau a Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) vor lucra, de saptamina viitoare, alaturi de cei ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) si ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola intr-un program prin care fermierii din satele izolate vor fi ajutati sa-si depuna cererile pentru platile directe pe suprafata de teren.
Ministrul Agriculturii a cerut ca personalul acestor institutii sa se deplaseze în comunele mai izolate, acolo unde este cazul, cu tehnologia mobila ded care dispun. „Ne vom deplasa – ne-a declarat Ioan Melinte, directorul sucursalei APIA Bacau – pentru a-i asista la depunerea cererilor pe agricultorii care nu au resurse si posibilitati sa ajunga la centrele Agentiei. In judetul Bacau nu sint foarte multe cazuri de acest fel, dar acolo unde este nevoie trebuie sa evitam excluderea de la plata sau sanctionarea unor fermieri pentru ca nu au putut ajunge la timp cu cererile sau pentru ca nu au avut ajutor profesional. Trebuie, totusi, sa se inteleaga foarte bine ca noi dam bani la cei care utilizeaza terenul, adica de regula oamenilor care sint in putere pentru aceasta si care se pot deplasa la centrele noastre, acolo unde avem un calculator, unde putem intra in programul pentru identificarea suprafetelor de teren, unde avem toata logistica necesara”.
Prioritate au batrinii
Depunerea cererilor se va intensifica de luni, 5 mai, dupa sarbatorile de Paste si de 1 Mai. Termenul final este, insa, 15 mai, deci mai ramin doar zece zile pentru ca situatia sa fie incheiata. „Am format echipe mixte – ne-a spus si Mihai Banu, directorul DADR -, care de luni vor fi in actiune intensa. Evident, ii avem mai intii in vedere pe cei batrini, pe cei care nu se pot deplasa usor, nu pe cei care sprijina mai mult peretii crismelor si asteapta sa le depuna altii cererile”. Pina în prezent, in toata tara numarul agricultorilor care au depus cereri pentru subventia pe suprafata este de 673.000, pentru o suprafata de 3,5 milioane de hectare. „Urmeaza sa depuna cereri fermele mari, care vor creste substantial suprafata. Ca numar de cereri, sint mai putine decit ne asteptam, dar e o situatie normala pentru ca au aparut si comasari” – a mai spus Ioan Melinte. În ceea ce priveste cererile pentru pasuni, acestea vor putea fi depuse si de asociatiile de fermieri care folosesc pasunea. Totodata, consiliile locale pot depune solicitari, dar numai daca fac dovada ca întretin pasunea si nu percep taxa de pasunat. Concomitent cu primirea de cereri pentru subventiile aferente lui 2008, APIA face plati si pentru 2007.
Conditii noi la acordarea platilor
Referitor la conditiile specifice si criteriile de eligibilitate, pentru aplicarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, în sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent masurilor de agromediu si zone defavorizate s-au facut unele reformulari. Astfel, pentru acordarea platii unice pe suprafata pentru pajistile comunale, se prevad conditii din care trebuie sa reiasa utilizare agricola a acestei suprafete, pentru acordarea sprijinului aferent masurilor de agromediu si zone defavorizate, se aplica aceleasi prevederi ca si pentru pajistile comunale, iar pentru cultura tutunului s-a reformulat prevederea de acordare a platii nationale directe complementare, cu plata de productie, pentru a se evita orice confuzie dintre conditiile ce trebuie a fi respectate pentru platile cuplate si platile decuplate de productie, aferente culturilor vegetale.
De asemenea, pentru cultura de sfecla de zahar, s-a reformulat prevederea de acordare a platii nationale directe complementare pentru sfecla de zahar si pentru plata separata pentru zahar, decuplate de productie, aceste plati se acorda producatorilor agricoli care au îndeplinit conditii specifice de eligibilitate în anul de piata 2007/2008 care este considerat an de referinta pentru acordarea sprijinului.
Lasă un răspuns