Eco Sud SA, operatorul gropii de gunoi a Bacăului, și Romprest Service SA, firmă de colectare și transport, sunt amenințate cu suspendarea și chiar anularea autorizațiilor, dacă nu reiau activitatea de salubrizare în folosul localităților rău-platnice.
Cele două firme – care au fost somate să treacă la treabă până pe 20 februarie – spun că încă nu au luat o decizie. Romprest avertizează că ia în calcul rezilierea contractului cu cele 65 de localități din județ și acuză presiuni din partea reprezentanților ALDE, care controlează instituțiile de mediu locale și naționale.
Presiunile instituțiilor de mediu au venit pe două căi. Eco Sud SA a fost notificată și amenințată cu represalii de Agenția pentru Protecția Mediului Bacău. Decizia are la bază raportul unor instituții publice, în care se recomandă „impunerea reluării prestării serviciului de depozitare a operatorului SC ECO SUD SA, pentru a debloca fluxul de deşeuri menajere pe raza UAT-urilor Moineşti, Dărmăneşti, Buhuşi, Slănic Moldova, Târgu Ocna, Berzunţi, Glăvăneşti, Gura Văii, Huruieşti, Măgireşti, Iteşti, Racova, Secuieni, Târgu Trotuş, întrucît prezintă un real pericol pentru sănătatea populaţiei şi mediu”.
Prin urmare, APM Bacău a emis următoarea notificare către Eco Sud SA: „Până la data de 20.02.2019 aveți obligația reluării activităţii de depozitare a deşeurilor colectate şi transportate de pe raza UAT-urilor mai sus menţionate la Depozitul conform Bacău — Celula 2, pentru a debloca fluxul de deşeuri menajere. Vă punem în vedere faptul că, in cazul în care nu respectaţi termenul impus în această notificare, APM Bacău va dispune suspendarea autorizaţiei integrate de mediu şi sistarea activităţii”.
La rândul său, Romprest Service SA, care asigură colectarea și transportul deșeurilor, a primit o somație ca trasă la indigo după cea sosită la Eco Sud, dar de la Agenția Națională pentru Protecție Mediului.
ANPM impune operatorului să reia până pe 20 februarie activitatea de colectare și transport a deșeurilor din localitățile rău-platnice.
Primăriile cu cele mai mari datorii, Moinești și Dărmănești, au primari aparținând ALDE, formațiune care controlează instituțiile de mediu din Bacău și București, ceea ce nu a trecut neobservat de firmele somate să presteze gratuit activitatea de salubrizare și depozitate a deșeurilor.
Nu putem funcționa pro bono
Răzvan Duca, director adjunct Romprest Service SA, responsabil de activitatea din județul Bacău:
„Nu știm în acest moment ce vom face, nu am luat încă o decizie definitivă. Nu considerăm somația legală, nici nu e întocmită conform legii. Într-o proporție de peste 90%, credem că vom rezilia contractul de la Bacău. Noi avem autorizație pe toată țara și suntem amenințați cu anularea acesteia. Ne vom recupera ulterior investiția în instanță. Este doar o presiune politică, toți cei implicați sunt de la ALDE, în condițiile în care, din rea-voință, primarii nu-și achită facturile”.
Roxana Manea, director adjunct Eco Sud SA, responsabil de activitatea din județul Bacău:
„Agenția de Mediu nu poate combate legislația. Noi funcționăm în baza unui contract de delegare și a unor legi care demonstrează dreptul operatorilor de a suspenda serviciul în cazul unor întârzieri la plată. Noi nu suntem plătiți de luni bune, primii bani i-am încasat de câteva zile, și nici pe aceia nu i-am primit pe toți, conform înțelegerii. UAT-urile ar trebui să fie primele care să se gândească la sănătatea populației. Au semnat contractul și și-au asumat obligațiile de plată, situația actuală este provocată tocmai de localitățile răuplatnice. Noi nu putem funcționa pro bono. Toate localitățile care plătesc au acces imediat la rampa de gunoi. Vom analiza somația de la Agenția de Mediu, mi s epare că cei de acolo nu au tabloul complet al situației”.
Reprezentanții APM Bacău și ANPM București nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere și pentru a preciza cine trebuie să plătească pentru serviciile pe care le impun Romprest și Eco Sud.
Noua criză a deșeurilor a izbucnit după ce Romprest a blocat conturile ADIS, din cauza rău platnicilor, conturi din care ar fi trebuit plătită și Eco Sud. S-a ajuns la blocaj, iar Eco Sud nu mai primește la celula 2 de deșeuri decât mașinile de salubrizare provenite din localitățile fără datorii.
John a zis
Institutiile de mediu ar trebui sa ia masuri si cu gunoiul si mizeria din oras. In toamna a inceput constructia unui bloc pe strada Stefan cel mare in spatele blocului 40. Acum, odata cu topirea zapezii, noroiul si mizeria de la ghena de gunoi din zona sunt plimbate pe toata strada de utilajele care lucreaza acolo. A trecut si o masina de la Politia Locala pe acolo, fara vreo reactie insa.
Emil a zis
Romprest si Eco Sud ar trebui sa dea in judecata institutiile care le-au trimis somatiile, pentru Abuz in serviciu, trafic de influenta, deorece se baga in mod ilegal in nerespectarea intentionata a unor obligatii contractuale de catre primarii mincinosi si hoti si abuzuvi ai ALDE. Cum sa fortezi niste genti economici sa incalce un contract semnat de primarii mincinosi, unii hoti, care au obligatia de a plati taxa de salubritate? Nu mai spun ca au raportat, UN FALS, numarul locuitorilor, ca fiind mai mic decat cel real!!! Plus ca a opera o parte din rau-platnici, pentru a le avea voturile la alegeri!! E vorba de fraude financiare, trafic de influenta, nerespectarea atributiilor de serviciu, abuz in serviciu etc. Alo, DNA, se aude?